ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Mart 2014 Çarşamba 21:37

Ukrayna'daki gelişmeler


ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'ya, Kırım'dan çıkarmak ya da Ukrayna'da daha fazla ilerlemesini önlemek için askeri güç kullanmayacaklarını söyledi.

Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nda (BOZAR) davetlilere hitap eden Obama, "Yanlış düşünmeyin, ne ABD ne de AB'nin Ukrayna'yı kontrol etmekten bir menfaati var. Oraya hiçbir asker göndermedik. Ukrayna halkı için isteğimiz, dünyanın diğer özgür halkları gibi kendi kararlarını kendileri verebilmeleridir" dedi.

Obama, Ukrayna'nın NATO üyesi olmadığını hatırlatarak, "Askeri güç kullanarak Rusya'nın Kırım'dan çıkarılması ya da durumu daha fazla tırmandırmaktan caydırılması" gibi bir düşüncelerinin olmadığını dile getirdi.
Barack Obama, "Fakat biz tek vücut kaldıkça ve zaman geçtikçe Rus halkı istedikleri güvenlik, refah ve statüyü kaba kuvvetle elde edemeyeceğini kabullenecek. Bu nedenle bu kriz süresince diplomasi kapısını açık tutarak Rusya'ya kaydadeğer baskımızı birleştireceğiz" diye konuştu.

Obama, Moskova yönetiminin mevcut istikamette ısrar etmesi halinde daha fazla izole olacağı, yaptırımların ve bunların Rus ekonomisine maliyetinin artacağını söyledi.

ABD'nin, NATO'nun toplu savunma taahhüdüne bağlılığını vurgulayan Obama, "Bugün NATO uçakları Baltıklar üzerinde devriye geziyor, Polonya'daki varlığımızı takviye ettik ve daha fazlasını yapmaya hazırız" ifadesini kullandı.
Barack Obama, NATO üyelerinden savunma bütçelerini artırarak, kendi paylarına düşen yükü omuzlamalarını da istedi.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER