ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 22:41

Ukrayna eski Tacik başbakanı serbest bıraktı


Ukrayna'nın Borispol Havalimanı'nda 5 Şubat'ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Tacikistan eski Başbakanı Abdumalik Abdullajanov serbest bırakıldı.

Edinilen bilgiye göre, Ukrayna Cumhuriyet Başsavcısı'nın imzaladığı kararla serbest bırakılan eski Başbakan Abdullajanov'un Tacikistan'a iade talebi ise reddedildi.

Abdullajanov'un avukatı Andrey Fedur, müvekkilinin serbest bırakıldığını doğruladı ve en kısa zamanda daha önce siyasi sığınma alarak yaşadığı ABD'ye döneceğini belirtti.

Tacikistan'ın talebi üzerine 5 Şubat'ta gözaltına alınan Abdullajanov'un, 7 Şubat'ta çıkarıldığı Ukrayna mahkemesi tarafından 40 güne kadar tutuklu kalması kararlaştırılmıştı. Tacikistan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Abdullajanov'un ülkeye iade edilmesiyle ilgili talebi üzerine, 15 Mart'ta çıkarıldığı Kiev'in Şevçenko İlçe mahkemesi de, Abdullajanov'un Tacikistan'a iade edilme meselesi açıklığa kavuşuncaya kadar, 12 ayı geçmemek şartıyla tutuklu kalmasına karar vermişti.

Tacik muhalefetinin önde gelen isimlerinden Abdullajanov'un ülkesine iade edilmesi halinde, anayasal rejimi yıkmaya teşebbüs, yasa dışı çete kurma ve hükümete karşı silahlı isyanı finanse etme gibi suçlardan 20 yıla kadar hüküm giyebileceği belirtilmişti.

Interpol tarafından 16 yıldır aranan 1949 doğumlu Abdullajanov, bir yıl başbakanlık görevinde bulunmasının ardından 1993 yılında Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile aralarındaki anlaşmazlıktan dolayı istifa etmiş, 1994 yılında da ülkede yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olarak Rahman'ın karşısına çıkmıştı.

1994 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısızlığının ardından ABD'ye yerleşen Abdullajanov, bu yıl kasım ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayı hedeflediğini, katılamaması durumunda ise Rahman'a muhalif olabilecek herhangi bir cumhurbaşkanı adayını destekleyeceğini dile getirmişti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER