ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Eylül 2013 Salı 13:54

Türklere vizesiz Avrupa yok

Türklere vizesiz Avrupa yok

Avrupa Adalet Divanı, Leyla Demirkan davasında Türk vatandaşlarının hizmet almak için vizesiz AB'ye seyahat edemeyeceklerine hükmetti.


Avrupa Adalet Divanı, Leyla Demirkan davasını sonuçlandırdı. Adalet Divanı, Leyla Demirkan'ın vize muafiyetinden yararlanamayacağına karar verdi. Karar ile Türk vatandaşlarının vize muafiyetinde Avrupa'daki hukuki yol kapanmış oldu.

DAVA KARAR BAĞLANDI

Adalet Divanı, Türk vataAvrupa Adalet Divanı, Leyla Demirkan davasında Türk vatandaşlarının hizmet almak için vizesiz AB'ye seyahat edemeyeceklerine hükmetti.

Lüksemburg'daki mahkeme, Leyla Ecem Demirkan'ı vizeyle ilgili iddiasında haksız buldu. Bu kapsamda Türk vatandaşlarının AB ülkelerine azami 3 ay süreyle turistik amaçlı vizesiz seyahat hakkı olmadığına hükmedildi.

VİZESİZ AVRUPA YOK

Adalet Divanı, "Leyla Ecem Demirkan" davasında başvuruyu reddederek, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz girme hakkı olmadığına hükmetti. Mahkeme, Türk vatandaşlarından istenen vizenin gerekli yasal zemine sahip olduğuna işaret etti.

VİZE POLİTİKASI

Yirmi iki Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.

Üç Avrupa Birliği üyesi ülke (Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya) henüz Schengen Alanı'nın parçası değildir, ama yine de Schengen müktesebatını esas almakta olan vize politikasını yürütmektedirler.

İki Avrupa Birliği üyesi devleti olan İrlanda ve Birleşik Krallık bunun yerine Common Travel Area olarak bilinen bir seyahat bölgesini işletmekte olup bu ülkeler kendi istekleri ile Schengen Alanı'nın bir parçası değildirler. Her İki ülke, Schengen ülkelerinden farklı olan ayrı vize politikası yürütmektedirler.

Tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinin vatandaşları, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre, sadece vizeden muaf değildirler. Bu muafiyetile beraber yasal olarak birbirlerinin ülkelerinde vizesiz girmek ve ikamet etme hakkına sahiptirler. Birbirlerinin ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olduklarını, ancak durumları az sayıda sınırlı olabilir.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER