ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ekim 2014 Pazartesi 19:22

Türkiye'den flaş İncirlik açıklaması!

Türkiyeden flaş İncirlik açıklaması!

Başbakanlık kaynakları, İncirlik üssünün IŞİD'e karşı kullanılması ile ilgili açıklama yaptı.


Başbakanlık kaynakları, İncirlik üssünün IŞİD'e karşı kullanılması ile ilgili açıklama yaptı.

"YENİ BİR MUTABAKAT YOK"

Aıklamada “İncirlik konusunda yeni bir mutabakat yok. Mevcut anlaşmalar çerçevesinde kullanımı devam ediyor.  Talep ve beklentiler var, görüşmeler devam ediyor. Muhaliflerin eğitilmesi konusunda bir mutabakat var, ama nerede ve ne şekilde eğitileceği konunda bir netlik şu an için söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı.

ABD "TÜRKİYE İZİN VERDİ "DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, Türkiye, aralarında İncirlik’teki NATO Üssü’nün de bulunduğu bazı üslerin, IŞİD'e karşı oluşturulan ABD liderliğindeki koalisyonun kullanmasını kabul etti.

"İNCİRLİK ANLAŞMANIN PARÇASIYDI"

AP’ye konuşan ve adları açıklanmayan ABD’li yetkililer, ‘İncirlik anlaşmanın parçasıydı’ derken, diğer üslerin hangileri olduğuna dair bilgi vermediler.

Geçtiğimiz hafta Ankara’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama'nın  IŞİD karşıtı koalisyonun koordinatörlüğüne getirdiği emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk’ün İncirlik’in yanı sıra Diyarbakır ile Batman veya Malatya-Erhaç’taki üslerin koalisyon tarafından kullanılmasını talep ettikleri iddia edilmişti.

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Star gazetesine yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin hâlihazırda İncirlik’ten Irak’a yönelik keşif uçuşlarına izin verdiğini ancak kapsamlı bir harekât için Suriye'de uçuşa yasak bölge ve tampon bölge uygulanmasını istediklerini söylemişti. 

RICE'NIN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Amerikan NBC televizyonuna mülakat veren Rice, "Türkler son bir kaç günde, ABD ve müttefiklerimizin Türk üsleriyle topraklarını kullanmalarına izin verecekleri taahhüdünde bulundu" dedi. NTV'in haberine göre, Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, "Buna ek olarak Türkler, Irak ve Suriye içinde yürütülecek faaliyetler için Türkiye içindeki tesisleri koalisyon ve Amerika'nın kullanabileceğini de söyledi. Bu yeni ve bizim memnuniyetle karşıladığımız bir taahhüt" ifadesini kullandı.

Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Türkiye'den askerlerini Suriye'ye göndermesini istemediklerini de sözlerine ekledi.

ABD Savunma Bakanlığı kaynakları da, Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz ile telefonda görüştüğünü ve İncirilik dahil, Türkiye'deki bazı askeri üsleri kullanmak için söz aldığını belirtti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER