ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 16:18

"Türkiye’de geçen yıl 8 milyon antibiyotik kullanıldı"

"Türkiyede geçen yıl 8 milyon antibiyotik kullanıldı"


Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, "Türkiye istatistiklerine baktığımda geçen yıl itibariyle Türkiye’de 8 milyon kutu antibiyotik kullanılmış tespit ettim." dedi.

Kırıkkale Üniversitesi’nde '1. Antibiyotik Farkındalık Sempozyumu’ düzenlendi. Gereksiz yere antibiyotik alınmasının sağlığı tehdit altına aldığını açıklayan Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, "Türkiye istatistiklerine baktım geçen yıl itibariyle Türkiye’de 8 milyon kutu antibiyotik kullanılmış. Ve bu rakamda bir önceki yılın yüzde 3.20 oranda artığını gösteriyor. Yani bu şu demek her yıl daha fazla miktarda antibiyotik kullanıyoruz. Sebepleri gerekli gereksiz her enfeksiyona artık antibiyotik yazmak yaygın kanat haline geldi. Daha da tehlikelisi eczanelerde reçetesiz çok rahat bir şekilde antibiyotik satın alıp kullanabiliyoruz." diye konuştu.

Artan antebiyotik kullanımının dezavantajlarına dikkat çeken Kocamış, "Hem bunun sağlık riskleri var hem de harcama kalemlerine baktığımızda antibiyotikler ciddi bir harcama kalemi oluşturmakta. Dünya sağlık örgütü bu konuda antibiyotik direncinin artık küresel tehdit oluşturduğunu ilan etmiş, antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımına bağlı gelişen bakteri direnci enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde güçlükler yarattığını belirtmiş. Bu çerçevede antibiyotik direncine karşı eşgüdüm içerisinde çok disiplinli küresel bir strateji geliştirilmesini önermiş. Avrupa da ise 18 Kasım günü Avrupa antibiyotik farkındalık günü olarak anılıyor. Bu farkındalık bir gün bile olsa çok önemli. Ülkemizde ise bu konunun sivil toplum örgütleri ve akademik çevrelerce hatırlatılarak sorumlu antibiyotik kullanımına yönelik etkinlikler yapılması, en önemlisi de medyada yaygın ve sürekli bir şekilde konunun gündemde tutulması kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER