ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Eylül 2013 Salı 12:06

Türkiye Suriye helikopterini neden vurdu?

Türkiye Suriye helikopterini neden vurdu?

Angajman kurallarıyla devletler ya da NATO gibi örgütler barış ve silahlı çatışma zamanı, silahlı kuvvetlerinin operasyonlarda ne şekilde davranacağını, hangi durumlara nasıl tepki vereceğini belirliyor.


Türkiye, Suriye’ye karşı olan hudut angajman kurallarını 22 Haziran 2012’de F-4 savaş uçağı doğu akdenizde düşürüldüğü zaman değiştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kuralların değiştiğini 26 Haziran 2012’de açıkladı. Yeni angajman kuralları gereği, Suriye tarafından sınıra yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak değerlendirilip askeri hedef muamelesi görmeye başladı. Yeni angajman kuralları Türkiye’nin, Suriye askeri unsurları sınırı geçmese de düşmanca hareket içinde ve güvenlik tehdidi oluşturduğu şeklinde algılanıp sınıra yakın bölgede vurulmalarına olanak sağlar şeklinde yorumlandı.

Değişen angajman kuralları gereği 3 Ekim 2012 tarihinde Suriye tarafından Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi nedeni ile 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye anında misilleme olarak Suriye’de tespit edilen askeri bölgeleri top atışına tutmuştu.
 

Kaynak: Cengizhan ÇATAL - Hürriyet

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER