ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Kasım 2012 Perşembe 07:33

Türkiye NATO'dan resmen istedi

Türkiye NATOdan resmen istedi

Rassmussen, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden patriot talebi aldıklarını açıkladı.


Türkiye NATO'dan ulusal hava savunma sisteminin takviyesinin desteklenmesi talebinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de devam etmekte olan krizin Türkiye'nin ulusal güvenliğine oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında, Vaşington Antlaşmasının IV. Maddesi çerçevesinde Türkiye'nin talebi üzerine 26 Haziran ve 3 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenen Konsey toplantılarındaki istişareleri müteakiben, Türkiye'nin ulusal hava savunmasının Müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO'dan resmen talep edilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, "Bu talebimiz, tarafımızdan NATO'da bugün yayımlanan bir mektupla resmen gündeme getirilmiştir. NATO Konseyi, talebimizi ele almak üzere kısa zamanda toplanacaktır" denildi.

ALMANYA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye'nin NATO'dan savunma amaçlı talep ettiği Patriot füzelerinin başvurusu konusunda koyulan kriterlerin yerine getirildiğini belirtti.
     
Westerwelle, Federal Meclis'te bütçe görüşmeleri çerçevesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin başvurusunun eline geçtiğini belirterek, ''İlk izlenimim, başvuru, koyduğumuz kriterleri yerine getirdiği yönünde'' dedi.
     
Başvuruda özellikle füzelerin konuşlandırılmasının savunma amaçlı olacağı, hiçbir şekilde uçuşa yasak bölgeye katılmayacağı ve hiçbir şekilde ofansif bir operasyonu desteklemeyeceğinin ifade edildiğini belirten Westerwelle, bunların daha önce komisyonlarda da konuşulduğunu kaydetti.
     
İlk incelemeler doğrulanırsa Alman hükümetinin, Federal Meclis'ten (Bundestag) bu talebe onay vermesini tavsiye edeceğini ifade eden Westerwelle, ''Bir NATO ortağı yardım talep ederse bunu reddetmek için çok iyi sebepler olması lazım. Bu sebepleri görmüyorum. Burada ittifak dayanışması geçerlidir'' diye konuştu.
     
Almanya'da söz konusu füzelerin Türkiye'de yerleştirilmesi konusunda muhalefet partileri Federal Meclis'in karar almasını istemişti. Başbakan Angela Merkel ve Savuna Bakanı Thomas de Maiziere, bugün yaptıkları açıklamalarda, NATO üyesi olan Türkiye'nin talebinin Federal Meclis'te kapsamlı bir şekilde tartışılacağını ve Meclis'in karar alacağını ifade ettiler.
     
Federal Meclis'te bu konuda büyük çoğunlukla olumlu bir karar alınması bekleniyor. Hükümetin yanı sıra ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümetin kararına uyacakları yönünde sinyal verdi. SPD'nin savunma politikaları uzmanı Rainer Arnold, ittifak içindeki dayanışmaya işaret etti.
     
Sol Parti, Patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırına gönderilmesine karşı çıkarken, Yeşiller Partisi bu konuda, birçok sorunun cevaplanmadığı gerekçesiyle henüz kararını vermedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER