ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2013 Çarşamba 10:41

Türkiye dünyada bunu üreten 6. ülke olacak

Türkiye dünyada bunu üreten 6. ülke olacak

Türkiye, F-16 savaş uçaklarını tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı koruyan ithal elektronik sistemi yerli firmaların üretmesi için harekete geçti.


TÜBİTAK, F-16 savaş uçaklarında kullanılan ve dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiği "Elektronik Harp Sistemi"nin (EHS) yerlisini yapmak için çalışma başlattı.

EHS, F-16 uçaklarının en kritik elektronik sistemi olarak kabul ediliyor. Harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlayan sistem, uçağı tehdit eden radar bulunduğunda pilotu ikaz ediyor ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltıyor. Halen yurtdışından ithal edilen bu sistemin olmaması ya da çalışmaması durumunda savaş uçakları savunmasız hale düşüyor.

YÜKSEK BÜTÇELİ PROJE

Kritik proje için Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte düğmeye basan TÜBİTAK, F-16'ların sistemin milli olarak tasarlanması ve geliştirilmesi için hazırlanacak yüksek bütçeli projelere destek verecek. Bugün gazetesinin haberine göre, TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Grubu (SAVTAG) bu amaçla 1007 Programı kapsamında sistem için çağrıya çıktı.

İHRACAT DA YAPILACAK

Projenin milli savaş uçağı geliştirme yolunda ilk adım olacağını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yurtdışında tasarlanan ve üretimi Türkiye'de yapılan EHS'lerin artık güncelliğini yitirmeye başladığını söyledi. Ergün, MSB ve TÜBİTAK'ın öncülüğünde en son teknolojiler kullanılarak milli olarak geliştirilecek ve uzun yıllar kullanılabilecek sistemin çerçevesinin çizildiğini belirtirken, Türkiye'nin bu alanda ithalatçı olmaktan çıkıp ihracatçı olacağını belirtti.

'ALTINCI ÜLKE OLABİLİRİZ'

Türkiye'nin savunma alanında ileri teknolojiye sahip ürünler geliştirme kabiliyetini bu alanda kullanarak dünyada altıncı ülke olabileceğini vurgulayan Ergün, şunları söyledi: "Destek konusunda maddi imkanlarımız geniş. Projenin başarıyla sonuçlanması durumunda uçak başına yaklaşık maliyeti birkaç milyon dolar olan bir sistemi yerli olarak üreteceğiz."

VURUCU GÜCÜ ARTIYOR

TÜBİTAK, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) vurucu gücünü artırıyor. Türkiye'de ilk kez geliştirilen seyir füzesi SOM, beton delici bomba NEB, akıllı bomba olarak bilinen HGK, lazer güdümlü füzelerin dedektörü, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl piller TSK'nın kullanımına sunuldu.
 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER