ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Aralık 2014 Pazartesi 19:26

Türk ve Afgan gazeteciler 'Medya ve Barış' forumunda bir araya geldi

Türk ve Afgan gazeteciler Medya ve Barış forumunda bir araya geldi

Türk ve Afgan gazeteciler 'Medya ve Barış' forumunda bir araya geldi.


Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın (GYV) Medyalog Platformu, Türk ve Afgan gazetecileri, 'Medya ve Barış' konulu forumda bir araya getirdi. Medyalog Platformu Genel Sekreteri Tercan Ali Baştürk, "Karşılıklı fikir alışverişinde medyanın barış inşasındaki rolünü konuşuyoruz." dedi.

Genel Sekreter Baştürk, Medya ve Barış Forumu ile ilgili yaptığı açıklamada "Afganistan medyasıyla Türk medyasını bir araya getirdik. Tecrübe alışverişinde bulunuyoruz. Türk medyasının kendine özgü sorunları güzellikleri var. Afgan medyasının da aynı şekilde kendine özgü lokal coğrafyadan kaynaklanan, kültürel altyapıdan kaynaklanan içinde bulundukları hassas durumdan kaynaklanan sıkıntıları var." diye konuştu.

"AFGANİSTAN HÜKÜMETİ BARIŞ İÇİN MEDYAYA DESTEK VERMELİ"

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Arian TV Genel Müdürü Azizullah Arral ise "Şu ana kadar Afganistan özel medyası barış konusunda aktif işler yapıyor. Fakat barışı getirmek medyanın işi değil. Çünkü Afganistan’da 40 seneden fazla savaş devam ediyor. Bu sebepten medya arkasında hükümet ve başka insanlar da barışın Afganistan’a getirilmesinde medyanın barış doğrultusundaki işlerine katılsalar bu çok tez netice verecektir." ifadelerini kullandı.

Afgan Ulusal Gazeteciler Birliği Başkanı Muhammed Daşti de "Medya çalışanları olarak bizim çok önemli bir misyonumuz var; insanlarımıza bilgi için pencere açmak. Bu bizim omuzlarımıza daha fazla yük yüklüyor. Bu bilgiyi nasıl sağlayacağız. Bu bilgiden insanımız ve ülkemiz için nasıl faydalanacağız. Medyayı destekleyen ve iki ülke arasında iletişim kuran böyle bir organizasyon çok büyük bir amaç. Daha iyi bir dünya için birbirimizi anlamalıyız; el sıkışmalıyız ve işbirliği yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

"AFGANİSTAN’IN İMAJI MEDYADA DOĞRU YANSITILMIYOR"

Forumun, 'Medya ve Barış İnşası' konulu oturumunda bir konuşma yapan Mohammed Fehim Daşti, "Afganistan haberlerde göründüğü gibi değil. Uluslararası televizyonlarda Aftganistan’ın imajı doğru yansıtılmıyor. Ülkelerin kendi medyalarında rakip ülkeler hakkındaki imaj da önyargılı. Afganistan medyası değişik ülkelerin istihbarat organları tarafından kontrol ediliyor. Sınırlı sayıda bağımsız medyamız var." ifadelerini kullandı.

"AİLELER, KIZLARINI OKULA GİZLİ GÖNDERİYOR"

Aynı oturumda bir sunum yapan Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Yard. Doç. Semiha Topal, Afganistan’da kızların eğitimi üzerine yaptığı çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Kabil’deki Kızlar Okulu’nu ziyaret edenTopal, Afganistan’daki eğitim şartlarının her yerde medyada gösterildiği gibi olmadığını anlattı. Semiha Topal, aileler, öğrenciler ve yetkililerle yaptığı mülakatta, toplumun farklı kesimlerinden insanların çocuklarının yerel ve evrensel değerler hakkında eğitim almasını istediklerinden söz etti. Taliban’dan çekinen bazı ailelerin kızlarını okula gizlice gönderdiklerine işaret etti.

Ziyaret ettiği okullardan fotoğraflar paylaşan Semiha Topal, burada okuyan öğrencilerin yüzde 15’ine burs sağlandığını duyurdu. Afganistan’da faaliyete geçtikleri ilk 10 yıl boyunca okulların öğrencilere bedava eğitim verdiklerini anlatan Topal, daha sonra durumu müsait olmayan ailelere indirim ve ödeme kolaylığı sağlandığını belirtti.

88
'Medya ve Çiftuluslu İşbirliği' oturumunda konuşan Gezici Araştırma ve Danışmanlık’tan Murat Gezici de Türkiye medyasında Afganistan’ın terörizmle yan yana geldiğini söyledi. Türkiye halkının yüzde 62,4’ünün Afganistan’ı dost olarak gördüğünü belirten Murat Gezici, yüzde 72.8’inin terörist, uyuşturucu ve Talabani imajını hatırladığından bahsetti.

Medya Forumu’na Türkiye ve Afganistan’dan aralarında Afganistan'ın Türkiye Başkonsolos Yardımcısı Wajiha Qazizadah, Arian TV Genel Müdürü Azizullah Arral, Afgan ulusal gazetesi Armani’nin sahibi Mir Haidar Mutahar, Tolo Tv Genel Müdürü Mesud Sanjer, kültürel ve ahlaki programlardan sorumlu Faiz Mohammed Osmani ve Tesamuh Diyalog Merkezi Genel Müdürü Kubilay Maden’in de bulunduğu yaklaşık 15 kişi katıldı.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER