ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ekim 2013 Cumartesi 22:32

Türk pilotlar teslim edildi

Türk pilotlar teslim edildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'da serbest bırakılan Türk pilotların az sonra Türkiye'ye doğru yola çıkacaklarını bildirdi


Lübnan'da kaçırılan Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca, havaalanında Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız başkanlığındaki Türk heyetine teslim edildi. Pilotlar, Türk Hava Yolları’nın(THY) gönderdiği özel uçakla İstanbul’a gelecek.

DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'da 9 Ağustos'tan bu yana alıkonulan Türk pilotların Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız'ın yanında bulunduklarını ve Türkiye'ye doğru yola çıkmak üzere olduklarını bildirdi.

Davutoğlu, pilotların serbest bırakılmasıyla ilgili sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden açıklama yaptı.

"Bayram sevincimize sevinç katacak güzel haberi artık paylaşabiliriz" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları yazdı:

"9 Ağustos'tan bu yana Lübnan'da alıkonulan THY pilotlarımız Murat Ağca ve Murat Akpınar yoğun girişimlerimiz sonucu büyükelçimizin yanında. Kendileri ile şimdi görüştüm. Tüm halkımıza selamları var. Az sonra Türkiye'ye doğru yola çıkıyorlar. Başta MİT Müsteşarımız Sayın Hakan Fidan olmak üzere ilk günden beri pilotlarımız için gece gündüz çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Son iki ayda defalarca görüştüğüm Lübnan Meclis Başkanı Sayın Berri, Başbakan Mikati ile Dışişleri Bakanı Sayın Mansur'a da teşekkür ediyorum. Katar Dışişleri Bakanı dostum Sayın Halit bin Muhammed Al Attiyah de pilotlarımız için büyük çaba gösterdi. Bu sonuçta büyük katkısı oldu."

Davutoğlu, "En büyük teşekkürü hiç şüphesiz vakur, onurlu ve olgun duruşları ile pilotlarımız ve sürekli temas halinde olduğumuz ailelerine borçluyuz" yazdıktan sonra şöyle devam etti:

"Kıymetli pilotlarımızın eşleriyle de görüşerek kendilerine mutlu haberi verdim. Artık pilotlarımızın bir an önce ailelerine kavuşmaları için gereken her şey yapılıyor. Tüm milletimize bir kez daha geçmiş olsun diyor ve bayramlarını bir kez daha tebrik ediyorum. Tüm bu süreçte Sayın Başbakanımızın talimatları ile yürütülen sürecin başarısı Türkiye'nin bölgede geldiği yeri bir kez daha ortaya koymuştur."

KAÇIRILAN PİLOTLARIN YAKINLARI İSTANBUL'A GELDİ

Lübnan'da 72 gün önce kaçırılan Türk Hava Yolları (THY) pilotu Murat Akpınar ile Murat Ağca’nın serbest bırakılmasında sona yaklaşılırken, İzmir’deki bazı aile üyeleri İstanbul'a geldi. Akpınar’ın annesi Suzan Akpınar basın mensuplarına, "İki bayramı ağlayarak geçirdim. Şimdi benim bayramım olacak." dedi.

THY’nin iki pilotunun serbest bırakılmasıyla ilgili yetkililerin, pilot ailelerine haber vermesi üzerine Murat Akpınar’ın İzmir’de bulunan kardeşi avukat İrfan Medet Akpınar, annesi Suzan Akpınar ile Murat Ağca’nın astsubay ağabeyi Mesut Ağca, akşam saatlerinde İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı'na gelen pilot yakınları burada basın mensuplarına açıklama yaptı. Akpınar’ın annesi Suzan Akpınar basın mensuplarına, "İki bayramı ağlayarak geçirdim. Şimdi benim bayramım olacak. " dedi.

Atatürk Havalimanı'na gelen kardeşi İrfan Medet Akpınar ise, "Bayram yaklaşık bir buçuk saat sonra başlayacak. Uçakları yaklaşık yarım saat önce havalanmış. Bir buçuk saat sonra gerçek bayram başlayacak. Şuan bayram arifesindeyiz. 72 gündür görüşmüyoruz." şeklinde konuştu.

Pilotu Murat Akpınar'ın ailesi dinlenmek üzere Devlet Konuk Evi'nde geçti.


BABAEVİNDE SEVİNÇ

Kaçırılan 2 Türk pilotun Lübnan emniyetine teslim edildiği haberleri, pilot Murat Ağca'nın Elazığ'daki babaevinde sevinçle karşılandı.

Pilotlar Murat Akpınar ve Murat Ağca ile ilgili olumlu gelişmeleri Doğukent Mahallesi'ndeki evinde dün geceden beri televizyondan dikkatle takip eden Ağca ailesi, pilotların Lübnan emniyetine teslim edildiği haberlerinin ardından sevinç yaşadı.

Günlerdir tedirgin bir şekilde bekleyen anne Emine ve baba Zeki Ağca ile diğer aile bireylerinin, müjdeli haberle mutluluk yaşadığı görüldü.

Baba Ağca, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2,5 aylık sürenin aileleri açısından çok zor geçtiğini belirterek, "Bu yüzden, son ana kadar içimizde bir tedirginlik vardı çünkü orada hiçbir otorite yoktu" dedi.

Oğluna kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Ağca, "Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Bizi hiç yalnız bırakmadılar. Allah herkesten razı olsun" diye konuştu.

Anne Ağca da çok mutlu olduğunu söyledi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lübnan'da serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca'ya, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Türk pilotlarının bir an önce aileleriyle kucaklaşarak, "Esarete son, özgürlüğe merhaba" demelerini dilediği belirtildi.

Pilotların serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Kılıçdaroğlu'nun, "Murat Akpınar ile Murat Ağca'ya hoşgeldiniz, geçmiş olsun" dediği kaydedildi.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER