ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2014 Çarşamba 21:35

Türk Halkı bedelli askerliğe ne cevap verdi?

Türk Halkı bedelli askerliğe ne cevap verdi?

ORC firması geçtiğimiz günlerde bedelli askerlik konusunda detaylı bir araştırma yaptı.


15-19 Mayıs 2014 tarihleri arasında 30 büyükşehirde 6150 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan anket sonucu Türk halkının bedelli askerliğe evet ricdani ret'e hayır dediği görülüyor.

Konuya ilişkin yapılan anket sonucunda halkın \%60,5 'i bedelli askerliği destekledi. Araştırmaya katılanlar arasında vicdani Reddi destekleyen kesim \%4,1.

Ankete katılan ve bedelli askerliği destekleyenlerin 'yaş kaç olmalı' sorusuna verdiği cevap da gençlerin beklentisi ile paralel.

Bedelli askerlik olmalı diyen kesim (\%60,5) yaş sorusuna ne cevap verdi?

25+ \%45,6 27+ \%36,4 Yaş sınırı olmamalı \%9,2 Fikir Belirtmeyen \%8,8

Konu ile ilgili ORC Araştırma Şirketinin Başkanı M.Murat Pösteki bey ;

Bedelli askerlikle ilgili yaptığımız kapsamlı kamuoyu araştırmaları neticesinde toplumun büyük bölümünün (\%60,5) bedelli askerliğe destek verdiği sonucu çıkmıştır. En son çıkan bedelli askerlik, özellikle yaş sınırından dolayı toplumun beklentilerine cevap verememiştir.

En kısa zamanda daha geniş kitleyi kapsayacak şekilde, yaş ve ücretin makul seviyelere çekilerek yeni bir bedelli askerlik düzenlemesi yapılması beklenmektedir.


Bedelli askerlik platformu yöneticisi Ali Deniz ile anket üzerine yaptığımız görüşmede, ülkemiz gençlerinin bedelli askerlik beklentisi çok yüksek bunu rakamlara ile ifade etmek gerekirse 25 yaş ve üstü 1.5 milyon kişi bedelli askerlik beklentisi içerisinde. Bir önceki bedelli askerlik yasasına baktığımızda başarı oranı \%16 dır. Budurumda iki farklı şekilde katılımcı sayısını yorumlayabiliriz.

1) Başarı oranı \%16 da kalırsa 240 bin kişi faydalanabilir.

2) Bedelli askerlik yasasının çıktığı 2011 yılında GBT uygulaması yoktu. belirleyici kriterlerden biri şuanda budur. GBT uygulaması nedeni ile başarı oranının en az \% 27 olacağını düşünüyorum. Bu da faydalanan kişi sayısının 400 binin üzeri olması demektir. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER