ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Mart 2014 Cumartesi 10:43

Türk Donanması ilk durağı Tunus'a ulaştı

Türk Donanması ilk durağı Tunusa ulaştı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı dört firkateynden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 148 yıl sonra ilk kez Ümit Burnu'nda Türk Bayrağını dalgalandırmak için çıktığı yolda ilk durağa vardı.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dört fırkateynden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu (TDGG), ilk durağı başkent Tunus’un Halku’l-Vadi limanına ulaştı.

Limanda TDGG'nin faaliyetlerine yönelik basın toplantısı düzenlendi.

Barbaros TDGG Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, yaptığı selamlama konuşmasında Tunus’un ilk durakları olduğunu söyledi.

5. Muhrip Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay İhsan Bakar, TCG Oruç Reis Komutanı Deniz Kurmay Albay Yüksel Can, TCG Gediz Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Altan Altınkaya, TCG Heybeliada Komutanı Deniz Binbaşı Rüştü Sezer, TCG Yarbay Kudret Güngör Komutanı Deniz Albay Metin Çulcu ve TC Tunus Askeri Ataşesi Deniz Kurmay Albay Harun Kaynarcı’nın bulunduğu basın toplantısında Deniz Kurmay Albay Tufan Uslu, Türk Deniz Görev Grubu'nun 2014 yılı aktivasyonu hakkında bilgi verdi.

Türk Deniz Görev Grubu’nun 2010 yılı mayıs ve temmuz ayları arasında kurulduğundan itibaren Akdeniz’de 9, 2011 yılında 8, 2013’te 6 farklı ülkeyi ziyaret ettiğini belirten Uslu, "Bu yıl Türk Deniz Görev Grubu'nu 17 Mart ve 27 Haziran tarihleri arasında aktive etmeyi planladık ve görev grubumuzu büyük Osmanlı Amirali Barbaros Hayreddin Paşa’ya atfen 'Barbaros' olarak adlandırdık" dedi.

Bu yıl ki aktivasyonun parolasını "ufuk ötesi" olarak belirlediklerini ifade eden Uslu, parolaya uygun olarak Afrika kıtasının etrafını dolaşarak geçmeyi ve liman ziyaretlerinde bulunmayı, intikal rotaları üzerinde eğitim ve tatbikatlara iştirak etmeyi planladıklarını belirtti.

Türkler tarafından ilk Afrika çevresi seyrinin 1866 yılında gerçekleştirildiğini ifade eden Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Basra Körfezi’ne intikal etmekte olan Bursa ve İzmir isimli iki Osmanlı Korveti, 1866 temmuzunda İstanbul’dan ayrılmış, ağustos ayında Rio De Janeiro’ya, eylül ayında Cape Town’a uğramış ve nihayet aralık ayında Basra Körfezi’ne ulaşmıştır. O tarihten günümüze Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Ümit Burnu’nu geçecek ilk Türk deniz birliğidir."

Uslu, TDGG’nin 2014 yılı aktivasyonu hedeflerini şöyle sıraladı:

"Türk dış politikası doğrultusunda Afrika etrafındaki okyanuslarda sancak/varlık göstermek, TC Deniz Kuvvetleri unsurları ile Ümit Burnu’nu ilk defa geçmek, Afrika ülkeleri ile mevcut ilişkileri geliştirmek ve yeni ilişkiler kurmak, deniz ulaştırma hatlarının güvenliğine katkı sağlamak, etkin çaba harekatına destek sağlamak, devem etmekte olan deniz haydutluğu ile mücadele harekatına destek sağlamak, insani yardım faaliyetlerinde bulunmak, Afrika ülkelerinin deniz güvenliği çabalarına destek sağlamak, liman ziyaretleri icra etmek ve ikili/çok taraflı eğitim ve tatbikatlara iştirak etmek, Türk deniz kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini sergilemek, Güney Afrika’daki Denel Overberg eğitim sahasında güdümlü mermi atışları ve fiili silah eğitimleri icra etmek, Türk savunma sanayii ürünlerini tanıtmak".

Gediz ve Oruçreis fırkateynleri, Heybeliada milli korveti ve Yarbay Göngör akaryakıt gemisi, 4 sualtı savunma timi personeli, 4 kişilik amfibi hücum timi, 1 sualtı taarruz timi ve gemilerde konuşlandırılmış 3 Seahawk helikopterinden oluşan Türk Deniz Görev Grubu’nun sancak gemisinin "Gediz" olduğunu ifade eden Uslu, dört gemilik görev organizasyonunun 102 gün sürelik görevi sırasında 27 ülke ve 29 limanı ziyaret edeceğini kaydetti.

Ayrıca Gine Körfezi’nde yapılacak Obangame Express Tatbikatı'na iştirak edeceklerini, Güney Afrika’da güdümlü mermi atışları yapacaklarını ve Hint Okyanusu’nda deniz haydutluğuyla mücadele harekatına katılacaklarını belirten Uslu, toplamda yaklaşık 15 bin deniz mili seyir icra edeceklerini söyledi.

Uslu, konuşmasına şöyle tamamladı:

"Liman ziyaretleri sırasında TC Dışişleri ve Sağlık Bakanlıkları ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı Ajansı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile koordineli olarak temel sağlık taramaları ve sağlık eğitimleri gibi insani yardım faaliyetlerinde, gıda, kırtasiye ve tıbbi malzeme dağıtımlarında bulunulacak. Türk savunma sanayi ürünleri tanıtılacaktır. Yerel mülki ve askeri makamlara nezaket ziyaretlerinde bulunulacak, gemilerimiz halkın ziyaretine açılacak ve resepsiyon ve protokol yemekleri tertiplenecektir."  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER