ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2014 Cuma 16:36

Turistler Kapadokya’yı güneş enerjili faytonla geziyor

Turistler Kapadokyayı güneş enerjili faytonla geziyor

Türkiye’nin önemli kültür, doğa, manzara turizmi merkezlerinden Kapadokya’da bir fayton işletmesi turistlere bölgeyi güneş enerjisi ile çalışan atsız faytonlarla gezdiriyor.


Türkiye’nin önemli kültür, doğa, manzara turizmi merkezlerinden Kapadokya’da bir fayton işletmesi turistlere bölgeyi güneş enerjisi ile çalışan atsız faytonlarla gezdiriyor. Bölgeye deneme amaçlı iki adet güneş enerjisi ile çalışan atsız fayton getiren işletme sahipleri, gördüğü ilgi sonucu 3 yeni fayton yaptırmak üzere sipariş verdi.

Nevşehir’in Göreme beldesinde turizme yönelik bir iş yeri açmayı düşünen Ahmet Polat, yaptığı uzun incelemeler sonrasında turistlerin bölgeyi gezmeyi sevdiklerini ancak ATV, atlı fayton, yürüyüş, at turları gibi aktivitelerde sıcak havadan çok etkilendiklerini saptadı. Polat, aynı zamanda turistlerin doğal olana ilgi duyduğunu da tespit etti. Bunun üzerine atların çekmediği, tamamen güneş enerjisi ile çalışan fayton yaptırmayı düşündü. Bunun üzerine Denizli’de bulunan bir atölyede 2 adet fayton yaptırdı. 4 ay önce başlayan seferler ilgi görünce 3 faytonun daha siparişini verdi.

Güneş enerjili faytonla bölge turu yapan Amerikalı John ve Natalie çifti, 2 gün önce geldikleri Kapadokya’yı çok beğendiklerini, zaman olsa daha fazla kalmak istediklerini söyledi. Faytona ise ilk kez bindiklerini ve çok beğendiklerini belirten çift, "Atsız, güneş enerjili faytonu beğendik ve ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Faytonla etrafı seyretme yanında gölge de var. Yavaş da gittiği için her güzelliği görme şansımız oluyor." dedi.

Kapadokya Fayton firması işletmecisi Ahmet Polat ise Kapadokya’da farklı bir etkinlik yapmak için düşünürken güneş enerjili fayton işletmenin aklına geldiğini belirtti.


Doğal olan Kapadokya’yı doğal bir faytonla gezdirmek istediklerini anlatan Polat, şunları söyledi: "Bildiğimiz kadarıyla dünyada güneş enerjisi ile çalışan fayton yok. Akülü olanlar var. Kapadokya Bölgesi’nde bir ilke imza attık. Kendim de çeşitli araçlarla ve yaya olarak bölgeyi gezdim. Havanın çok sıcak oluşu nedeniyle tam olarak bölgenin güzelliklerini göremedim. Bu da kalacak gün sayısını azaltıyor. Biz de sıcaktan koruyacak, gezilmesi gereken yerleri tam olarak gösterecek şekilde aracı tasarladık. Turistler atlı faytonlara alıştıkları için ilk gördüğünce şaşırıyorlar. Sonrasında beğenilerini belirtiyorlar. İstedikleri zaman durup fotoğraf çekebiliyorlar veya hareket halinde de çekebiliyorlar."

İki çeşit tur programları olduğunu kaydeden Polat, "Birincisinde Göreme merkezden başlayarak Göreme Açık Hava Müzesi’nden Çavuşin’e kadar olan bütün vadileri gezdiriyoruz. Bunun karşılığında 60 lira alıyoruz. Ayrıca Paşabağı, Zelve, Aşk Vadisi gibi yerleri de isterlerse 80- 100 lira arasında fiyat alıyoruz. Genelde yabancı turistler müşterimiz oluyor. Ama yerli ziyaretçilerde görünce binmek istiyorlar." diye konuştu.

Faytonun güneş enerji panelleri ve bağlı sistemleri yurt dışından getirtildi, iskeleti ise Denizli’de bir ustaya yaptırıldı. Fayton yaklaşık 35 bin liraya mal oldu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER