ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 12:44

Tunceli’de Bahçeli’ye 4.99 kuruşluk dava açıldı

Tuncelide Bahçeliye 4.99 kuruşluk dava açıldı

Hüseyin Akgün, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı 4.99 kuruş değerinde manevi tazminat davası açtı.


Tunceli’de 1937-38 Dersim olayları sırasında aralarında çocukların da bulunduğu 9 kişilik ailesini kaybeden Hüseyin Akgün, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı 4.99 kuruş değerinde manevi tazminat davası açtı.

Başbakan Davutoğlu'nun Hacı Bektaş'taki konuşmasında 1938'de Dersim'de yaşananlar için 'katliam' ve 'Dersim modern Kerbela'ydı ifadelerini kullanmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklama yapmasıyla başlayan tepkiler sürüyor. 1937-38 Dersim olayları sırasında Nazımiye ilçesine bağlı Avanos deresinde aralarında 1,5 yaşında çocuğun da olduğu 9 kişilik ailesi askerler tarafından öldürülen Hüseyin Akgün, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamasına karşın Avukatı Cihan Söylemez aracılığıyla 4.99 kuruş değerinde manevi tazminat davası açtı.

Tunceli Adliye binasına gelerek Devlet Bahçeli’nin, ailesine yönelik yaptığı açıklamalarına tepki gösteren Hüseyin Akgün, avukatıyla davayı açtıktan sonra bir açıklama yaptı. 1937-38 Dersim katliamının çeşitli zamanlarda dile getirildiğini ve bir çok kesim tarafından kullanıldığını ifade eden Hüseyin Akgün, devletin nezdinde defalarca özür dilenmesine rağmen konunun halen olumsuz bir şekilde dile getirildiğini belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun aşure gününde Dersim olaylarının modern Kerbela olarak değerlendirmesinin ardından Bahçeli’nin, Dersim olaylarında hayatını kaybedenleri zalimlik ve teröristlikle nitelendirmesini kınadığını ifade etti. 9 kişilik ailesinin Dersim olayları sırasında katledildiğini söyleyen Akgün, “1938 olaylarından ailem çok etkilendi ve neslimiz tükendi. Ben bununla ilgili davalar açtım. Benim aile toplum kağıdında bulunanların hepsi çocuk, annesinin emziğini emen çocuklardı. Ne yazık ki Devlet Bahçeli bu yaştaki çocukları Yezitlik ve teröristlikle suçlamıştır. Bu benim çok ağrıma gittiği için Devlet Bahçeli hakkında sembolik bir dava açacağım. Bu durumu Türkiye mahkemelerine taşıyarak yargılanmasını istiyorum.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Dersim’de o dönemde katledilmiş on binlerce insana hakarette bulunduğunu hatırlatan Av.Cihan Söylemez, 9 kişilik ailenin devlet tarafından imha edildiğine dair resmi belge ortadayken Bahçeli’nin yaptığı açıklamanın müvekkilini ve Dersim halkını rencide ettiğini söyledi.

9 kişilik ailenin kurşuna dizildiği ve imha edildiği yönünde 1955 yılında Tunceli Valiliği tarafından alınan imha kararı olduğuna dikkat çeken Av. Söylemez, “Müvekkilimin ailesinden o dönemde çoğunluğu çocuk olmak üzere 9 kişilik ailesi Nazımiye Avanos deresinde kurşuna dizilerek katledilmişlerdir. Zaten bu katliam olayı 1955 yılında Tunceli Valiliği il idare kurulu tarafından alınan kararla kabul edilmiştir. Bu kararda 1,5 yaşında Emine bebeğin de imha edilmiş olduğu tutanağa geçirilmiştir. Bunun bir katliam olduğu yönünde resmi belgeler olmasına karşın Devlet Bahçeli’nin halen suçlama ve hakaretlerde bulunması müvekkilimi ve Dersim halkını rencide etmiştir. Müvekkilim de Bahçeli’nin hakaretlerine karşı, sembolik olarak 4.99 kuruş değerinde manevi tazminat davası açmıştır. Halk arasında bu miktarın anlamını herkes bilir. Bu davayla Dersim halkına yönelik hakaretlerin önüne geçmektir.” diye konuştu.




KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER