ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2017 Salı 15:41

TÜBA Ödülleri Sahiplerini Buldu

TÜBA Ödülleri Sahiplerini Buldu

TÜBA Başkanı Acar: "189'u TESEP, 443'ü GEBİP, 9'u Uluslararası Akademi olmak üzere TÜBA ödüllü bilim insanı ve eser sayısı 641'e yükseldi"


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Batı bilimine pusula olan, yön veren Türk-İslam medeniyet çizgisini yeniden ayağa kaldırmanın, geleceği ilimle ihya ve inşa etmenin ortak bir görev olduğunu belirterek, bu noktada bilim ve teknoloji odaklı çağrıların, İslam ülkeleri tarafından rehber olarak alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP), Bilimsel Telif Eser (TESEP) ile Uluslararası Akademi Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Özlü, burada yaptığı konuşmada, bilim alanında, en büyük öz güven unsurunun tarih olduğunu söyledi. Bilim tarihine hakim olunursa, bugün ve gelecekte ne yapılması gerektiğinin daha iyi anlaşılacağına işaret eden Özlü, "Referansımız Harezmi, Ali Kuşçu, Piri Reis, Uluğ Bey, Farabi, Akşemseddin, İbni Haldun ve Sabuncuoğlu Şerafettin'dir. Dayanağımız Kurtuba, Gırnata ve İstanbul'un kütüphaneleridir. Rehberimiz 'İlim Çin'de de olsa gidin alın.' diyen, medeniyet tasavvuruyla alemlere ışık olan yüce Peygamberimizdir." dedi.

Batı bilimine pusula olan, yön veren Türk-İslam medeniyet çizgisini yeniden ayağa kaldırmanın, geleceği ilimle ihya ve inşa etmenin ortak bir görev olduğunu vurgulayan Özlü, bu noktada bilim ve teknoloji odaklı çağrıların, İslam ülkeleri tarafından rehber olarak alınması gerektiğini ifade etti.

Özlü, bilim ve teknoloji odaklı bir sanayi anlayışıyla ilerlemek ve mesafe almak için gayret ettiklerini dile getirdi. Türkiye'nin, son 15 yılda bu alanlarda çok önemli mesafeler kaydettiğine dikkati çeken Özlü, "Yavuz Sultan Selim'in, 'Alimin atının ayağından sıçrayan çamur, bizim için şereftir.' sözünü aklımızdan çıkarmadan, tüm insanlık için bilim üretmeye, alın teri dökmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. TÜBA bundan sonra da bilim politikalarımıza yön vermeyi, bilim insanlarımızı takdir ve teşvik etmeyi sürdürecek. Fen, mühendislik ve sosyal bilimler alanında yüzümüzü ağartan, gençlerimize ilham veren bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.

- "641 eser ve bilim insanına ödül"

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da bu yıl 3 eserin Bilimsel Telif Eser TÜBA-TESEP, 39 üstün başarılı genç bilim insanının TÜBA-GEBİP ve 3 bilim insanının da Uluslararası Akademi Ödülü kazandığını bildirdi. Böylece 189'u TESEP, 443'ü GEBİP, 9'u Uluslararası Akademi olmak üzere TÜBA ödüllü bilim insanı ve eser sayısının 641'e yükseldiğine dikkati çeken Acar, ödül alan bilim insanlarını tebrik etti.

Akademinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Acar, TÜBA Bilim Eğitimi, Kanser, Kök Hücre, Enerji, Gıda ve Beslenme, Bilim ve Eğitim gibi çalışma gruplarıyla ve ilgili paydaşların katılımıyla bilimsel çalışma ve yayınlarını sürdürdüklerini kaydetti.

Acar, Türkiye ve İslam dünyasını parçalamayı hedefleyen kirli melez-vekalet savaşının sürdüğüne işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Müttefiklere karşı terör örgütlerinin açıkça desteklenmesi, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi, Türkiye'de başarılamayan hukuk kılıflı darbesinin şimdi dışarıda kotarılmaya çalışılması ve en son olarak çok sayıda Birleşmiş Milletler kararına karşın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması gibi olaylar gösteriyor ki bu savaş vekillerin yetersiz kalması ve miadının dolması gibi nedenlerle gittikçe asılların görünür şekilde devreye girdiği açık savaşa dönüşme temayülü gösteriyor. Hepimize düşen görev, ortak yönlerimizi esas alan ve farklılıklarımızı zenginlik olarak değerlendiren bir yaklaşımla milletimizin ve devletimizin birlik, bütünlük ve bağımsızlığına sahip çıkmaktır. TÜBA olarak,Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milletinin birlik, bütünlük, bağımsızlık, bekası ve medeniyet mücadelesine her hal ve şartta sahip çıkacağız."

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 esere Bilimsel Telif Eser TÜBA-TESEP, 39 üstün başarılı genç bilim insanına TÜBA-GEBİP ödüllerini verdi. Erdoğan, Uluslararası Akademi Ödüllerinde sosyal ve beşeri bilimler kategorisinde Eötvös Lorand Üniversitesinden Prof. Dr. Gabor Hamza'ya, sağlık ve yaşam bilimleri kategorisinde Harvard Üniversitesinden Doç. Dr. Cenk Ayata'ya ve fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde ise İstanbul Medipol Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Arslan'a ödüllerini verdi, ardından toplu fotoğraf çekildi.

Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve milletvekilleri de katıldı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER