ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2013 Pazartesi 08:24

TSK'dan Ermenilere müjde

TSKdan Ermenilere müjde

Azınlık vakıflarına ait malların iadesinde bir açılım da askerden geldi. Sivas Temeltepe tugay arazisindeki kilise restore edilip Sivas Ermeni Dostları Derneği'ne devredilecek


Azınlık vakıflarına ait malların iadesi kapsamında önemli bir açılıma imza atıyor. Sivas Temeltepe'deki 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı arazisinde bulunan Surp Kevork Kilisesi restore edildikten sonra Sivas Ermeni Dostları Derneği'ne devredilecek. Sabah'a konuşan Sivas Ermeni Dostları Dernek Başkanı Sebuk Koçak memnuniyetlerini, "1940'lı yıllardan beri askeri alan içinde. Yıllarca yanına yaklaşmamıza bile izin vermediler. Kente gelen arkadaşlarımızla birlikte yazın tugaya gittik. Komutan bize izin verdi. Yıllar sonra kilisemizi görebildik. Açıkçası bu izni beklemiyorduk. Hepimiz mutlu olduk. Cenazemizi kaldıracağımız, ibadetimizi yapabileceğimiz bir kilisemiz yoktu" diyerek dile getirdi.

SAVUNMA BAKANI BİZZAT İLGİLENDİ

Ermenilerin 1915 öncesi Sivas ve bölgesinde 198 kilise, 21 manastırı vardı. Bunlar arasında tek ayakta kalan Surp Kevork Kilisesi oldu. Tavra Boğazi denilen bölgede yer alan kiliseye yakın bir de Ermeni mezarlığı bulunuyor. Kilisenin iadesiyle ilgili çalışmalarla, Sivaslı olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bizzat ilgilendi. Ekim ayında Bakan Yılmaz'ı ziyaret eden dernek yetkilileri, kilisenin onarımı ve iadesi için talepte bulundu. Yılmaz'ın "Hükümetimiz azınlıklara mülk iadeleri noktasında ciddi açılımlar, çalışmalar yaptı. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra iade için sürecin hızlandırılması noktasında destek olacağım" dediği öğrenildi. Bakan Yılmaz daha sonra da Sivas'a giderek bölgede incelemeler yaptı. Gerekli çalışmaların baştılması için Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ile Vali Yardımcısı Salih Ayhan'a talimat verdi. 73 yıldır askeri alanda kalan kilise, define avcılarından da bu sayede korunmuş oldu. Çok az hasar gören kilisenin restorasyonun da kısa zamanda tamamlanması öngörülüyor.

Vali Zübeyir Kemelek şunları anlattı: "İlimizde çatısıyla, duvarlarıyla ayakta kalan tek eser. Sayın bakan kendisine yapılan başvurudan hemen sonra bölgede incelemeler yaptı. Askeri alanın içerisinde olması kilisenin ayakta kalması için bir şans olmuş. Gerekli yazışmaların ardından ihale sürecini başlatacağız. Aslına uygun restorasyonu yapacağız. İlimizde yaşayan Ermeni vatandaşlarımıza da söyledim. Eski resimleri var ise getirsinler." Restorasyon çalışmalarını koordine eden Sivas Vali Yardımcısı ve Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan da kilisenin askeri koruma bandının dışına çıkarılacağını söyledi. Ayhan, "Söz konusu askeri alan 1940'lı yıllardan beri bölgenin en büyük eğitim alanı. Sınır birliklerinin de eğitim yeri. Askeri alan içerisinde yaklaşık 5 dönümlük bir arazi. Söz konusu alanı Sivas Defterdarlığı'ndan talep ettik. Onlar da Milli Savunma Bakanlığı'na muvafakat için yazı yazdı. MSB'nin vereceği muvafakat ile birlikte tahsis bize verilecek. Gerekli ihale süreci tamamlandıktan sonra restorasyon işlemi başlayacak" diye konuştu.

ASKERİ ALANLARDA BAŞKA YAPILAR İADEYİ BEKLİYOR

Bakan İsmet Yılmaz'ı ziyaret eden heyette yer alan mimar Zakarya Mildanoğlu şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızın Sivas'ta cenazelerini kaldıracakları, ibadet edebilecekleri bir yer yok. Bir mezarlık var. Tehcirden sonra Sivas'la birlikte Anadolu'nun birçok yerinde kiliseler çeşitli nedenlerle tahrip edildi. Başka askeri alanlarda da benzer yerler mevcut. Kısa sürede yasal prosedürlerin tamamlanacağını umut ediyorum."

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER