ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Kasım 2013 Cuma 08:05

TSK'da Yeni Yapılanma

TSKda Yeni Yapılanma

TSK, profesyonelleşme, Doğu Akdeniz'de güçlü bir donanma kurma, teknolojik kapasitesinin yükseltilmesi gibi birçok alanda yeniden yapılanmaya gidiyor.


Dünyanın sayılı orduları içinde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılandırılması yönünde önemli bir çalışma başlatılması kararı alındı. Milliyet'in haberine göre TSK'nın zaman içinde bütünüyle profesyonel hale gelmesi, esnek - hareket kabiliyeti yüksek birliklerden oluşması, teknolojik kapasitesinin yükseltilmesi, orta - uzun menzilli füze gücüne sahip olması, donanmanın Akdeniz'deki gücünün büyük ölçüde artırılması ve jandarmanın TSK'dan alınarak bir tür kır polisine dönüştürülmesi planlanıyor.

Yüksek Askeri Şura kış dönemi toplantısı, dün Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapıldı. Fevzi Çakmak Salonu'nda yapılan toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti. Toplantıya; Erdoğan'ın yanısıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı.

GÜL YEMEK VERDİ

YAŞ üyeleri, sabahki toplantının ardından Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ üyelerine Köşk'te öğle yemeği verdi. Öğleden sonra karargahta devam eden toplantının ardından Orgeneral Özel ile Milli Savunma Bakanı Yılmaz, saat 18.30'da yeniden Köşk'e çıktı. Özel ile Yılmaz, Yüksek Askeri Şura sonuçlarını Gül'e arz etti. YAŞ kararları Gül'ün onayının ardından tekemmül etti ve kamuoyuna duyuruldu. Toplantıda alınan kararlarla ilgili şu açıklama yapıldı.

4 KARAR GÖRÜŞÜLDÜ

Yüksek Askerî Şûra Olağan Toplantısı, 28 Kasım 2013 tarihinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında yapılmıştır. Toplantıda;
a. Türk Silahlı Kuvvetleri Hazırlık Durumu ve Değerlendirilmesi,
b. Terörizmle Mücadele ve Değerlendirilmesi,
c. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yeniden Yapılandırılması Çalışmaları,
ç. GATA'nın Üniversite Olarak Yapılandırılması çalışmaları ile ilgili konular görüşülmüştür.

SURİYE DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantının genel gündemini, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harbe hazırlık durumu oluşturdu. Suriye'deki gelişmeler nedeniyle 2. Ordu'nun yapısı ve harbe hazırlık durumu toplantının ana gündem maddeleri arasında yer aldı. Terör örgütü PKK'nın çekilmeyi durdurması ve iç güvenlik harekat bölgesindeki durum ile çözüm sürecinde gelinen aşamada toplantıda değerlendirilen konular arasında yer aldı. PKK'nın yanısıra El Kaide gibi bölgede etkin olmaya başlayan terörist unsurlar da toplantıda masaya yatırıldı.

DOĞU AKDENİZ'DE GÜÇLÜ DONANMA

Toplantıda ele alınan bir başka konu ise donanmanın özellikle Doğu Akdeniz'deki gücünün artırılması oldu. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin çalışmasına göre, küresel ticaretin yüzde 30'u, petrola ticaretinin de yüzde 25'i Akdeniz üzerinden yapılıyor. Suriye krizi, ABD, Rusya ve Çin başta olmak üzere büyük ülkelerin Akdeniz'deki askeri varlıklarını artırmasına neden oldu. Türkiye'nin de hem petrol - doğalgaz gibi enerji kaynaklarına sahip olması hem de deniz ticareti nedeniyle Doğu Akdeniz'de daha güçlü bir harp filosu bulundurma gereğinin toplantıda değerlendirilen konular içinde yer aldığı belirtildi. Türkiye; ABD, Rusya ve Çin gibi Akdeniz'de zaman içinde deniz gücüne sahip bir güç olmayı planlıyor. Mil-Gem projesi çerçevesinde üretiler korvetler ayrı bir önem taşıyor.

PROFESYONEL BİRLİKLER

Ayrıca zaman içinde TSK'nın daha fazla profesyonel personelden oluşması planlanıyor. Şu aşamada kamonda tugaylarının profesyonelleşmesi önemli ölçüde tamamlanmış durumda. Bunun yanısıra tabur ve tugay gibi yapıların hareket kabiliyetinin yükseltilmesi üzerinde duruluyor. Başlatılan çalışma ile TBK'nın mobil, hareketli birliklerden oluşması amaçlanıyor. TSK'nın teklojik gücünün yükseltilmesi, orta ve uzun menzilli füzelere sahip bir güç haline gelmesi yönünde de toplantıda önemli kararlar alındığı yorumları yapıldı.

JANDARMANIN DURUMU

Hükümet; demokratikleşme yönünde atılması planlanan adımlar çerçevesinde askeri yönden Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı bulunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin fiilen dördüncü kuvvetini oluşturan Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanması için çalışma başlattı. Çalışmada; yaklaşık 200 bin kişilik silahlı Güce sahip jandarmanın; iki ana unsurdan oluşması öngödürülüyor. Buna göre, iç güvenlikle ilgili jandarma birlikleri zaman içinde profesyonel kır polisine dönüşecek. Jandarmanın diğer birimi ise sınır güvenliği ile gümrük kapılarının güvenliğinden sorumlu olacak. Toplantıda, bu konudaki çalışmanın askeri boyutu ele alındı.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER