ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 15:08

Terörle mücadelede yeni yasa tasarısı

Terörle mücadelede yeni yasa tasarısı

Suriye ve Irak gibi ülkelere savaşmaya giden vatandaşlarının ülkeye dönmelerini engellemek isteyen İngiltere, bu kişiler için iki yıla varan ülkeye giriş yasağı getirmeyi planlıyor.


G20 zirvesine katılmak için Avustralya'da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, Avustralya parlamentosunda yaptığı konuşmada, hükümetinin bu ay açıklayacağı yeni terörle mücadele yasa tasarına değindi.

İngiltere'de yakın bir zamanda yeni terörle mücadele yasa tasarısını açıklayacaklarını dile getiren Cameron, "Bu yasa, polise pasaportlara el koyma, şüphelilerin seyahat etmesini engelleme, İngiliz vatandaşlarının Birleşik Krallık'a dönüşlerini engelleme gibi konularda yeni yetkiler verecek. Havayollarına yolcu listelerini paylaşmazlarsa ülkeye inişlerine izin verilmemesi gibi yeni kurallar getirilecek" diye konuştu.

Cameron ayrıca, sıkı kontrollerden geçmeyi kabul etmeyen şüpheli savaşçıların İngiltere'ye girişlerinin iki yıla kadar engellenebileceğini dile getirdi.

İngiltere Başbakanı, terörle mücadele yasa tasarısının hazırlandığını önceki ay açıklamıştı. Tasarının bu ay sonundan önce parlamentoda tartışılması bekleniyor. Tasarının yasalaşmasının ise ocak ayı sonuna kadar gerçekleşmesi öngörülüyor.

Ülkeye giriş yasağına ilişkin mevcut geçici kurallara göre, IŞİD için savaştığından şüphelenilen İngiliz vatandaşları ülkeye girişlerinde durdurulabiliyor. Şüphelilerin pasaportları iptal edilebiliyor ve ülkeye girişleri ancak polisin refakatiyle mümkün olabiliyor.

YENİ TERÖRLE MÜCADELE YASA TASARISI

Yeni tasarıda, IŞİD dahil terör grupları için yurt dışında savaşmaya gideceğinden şüphelenilen İngiliz vatandaşlarının pasaportlarına el koyulabilecek ya da pasaportlar iptal edilebilecek. Sınır görevlileri ve havaalanı polisine pasaportlara el koyması konusunda yeni yetkiler verilecek.

Suriye veya Irak'tan döndüğünden şüphelenilen savaşçıların İngiltere'ye girişlerine, hükümetin belirleyeceği sıkı önlemlere uymamaları takdirde en az iki yıl izin verilmeyecek. Havayolları, yolcu listelerini paylaşmak zorunda kalacak. Aksi halde uçakların İngiltere'ye inişlerine izin verilmeyecek.

Ülkedeki özellikle Müslüman ve insan hakları kuruluşları yeni yasa tasarısına karşı çıkıyor. Müslüman İnsan Hakları Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, yasanın Müslümanlara karşı ayrımcılığı artıracağı ve kolayca pasaportlara el koyma yetkisinin çok sayıda insanın "vatansızlaşmasına" neden olacağı bildirildi.

İngiliz hükümeti, 500'den fazla İngiliz vatandaşının Suriye ve Irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor. İngiltere'de polis bu yıl, çoğu Suriye ile bağlantılı 218 kişiyi terör şüphesiyle gözaltına almıştı. Bu rakamın son üç yılda yaklaşık yüzde 70 arttığına dikkat çekiliyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER