ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 13:50

Terminatör böcekler iş başında


Eskişehir ve Afyonkarahisar’daki ormanlardaki zararlı çam köse böceklere karşı halk arasında ‘terminatör böcekler’ olarak bilinen calosomo böceği ile biyolojik mücadele başlatıldı. Bu kapsamda, Eskişehir ve Afyonkarahisar'daki ormanlık alanlara camları zarar veren böceklere karşı terminatör böcekler bırakıldı.

        Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı, Sarıcakaya ve Alpu ilçelerinde kızılçam ormanlarında görülen çam kese böceği ile biyolojik mücadele çalışması yapılıyor. Doğanın dengesini bozmayan bir yöntemle uygulanan mücadelede, ağaçların büyümesini engelleyen böceklere karşı calosomo yırtıcısı kullanılıyor.

        Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü sahasında görülen çam kese böceklerini yok etmek üzere halk arasınca ‘terminatör böcek’ olarak bilinen bin 100 calosomo yırtıcısı laboratuvar ortamında çoğaltılarak kızılçam ormanlarına bırakıldı. Bir süre toprakta yaşayacak olan tırtıllar böcek haline dönünce uçarak çam ağaçlarında keselerdeki tırtılları yiyerek yok edecek. Böylece ağaçlar için tehlike oluşturan bu çam kese böcekleri ilaç kullanmadan yok edilmiş olacak.

        Anaçları Mersin ilinden getirilerek, laboratuvar ortamında çoğaltılan calosomaların toprağa bırakılması işlemine Koruma Şube Müdürü M. Ali Güler ve Çatacık Orman İşletme Müdürü Akın Akman da yerinde inceledi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER