ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2014 Pazartesi 14:09

Tekne faciasında gelişme

Tekne faciasında gelişme

İstanbul’dan hareketle Romanya’ya Afganistan uyruklu kaçakları taşıyan teknede can pazarı yaşandı.


Rumeli Feneri’nin 3 mil açığında içerisinde yaklaşık 40 kişinin bulunduğu tekne battı.

 Denizin dibine gömülen teknedeki mültecilerden 24’ünün cesedine ulaşıldı.

Rumeli Fener'inde içinde kaçakların bulunduğu belirtilen bir tekne battı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, 24 kişinin cesedinin denizden çıkartıldığını açıkladı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, teknede 40'a yakın kişi bulunuyordu. İstanbul Valliği'nden yapılan açıklamada 5 kişinin kurtarıldığı 4 kişinin ise cesedine ulaşıldığı kaydedildi.

Tekne faciasıyla ilgili Sarıyer'deki Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı önünde hareketlilik yaşanıyor. Bölgeye komutanlığa ait 4 arama ve kurtarma gemisi gönderildi. Limanda bir adet tekne, ambulans ve bir grup personelin bekleyişi sürüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan açıklama

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Boğazı'ndaki tekne kazasıyla ilgili, "Bilgilerin tamamı açıkçası özellikle sağ kurtulan 6 kişiden alınan bilgiler. Dolayısıyla 43 kişi miydi, 40 kişi miydi, bunu net olarak söylememiz mümkün değil. Teknenin kapasitesinin de aşağı yukarı 30 kişi civarında olduğu yine arkadaşlar tarafından ifade edildi. Şu anda tekne yan yatmış durumda. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzün Büyükdere'deki istasyonuna çekiliyor şu anda" dedi.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden tekne faciası ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

"Sabah saatlerinde 158 Sahil Güvenlik ihbar hattına gelen yardım talebiyle, İstanbul Boğazı Kuzey çıkışı 2,5-3 millerde bir teknenin battığı ve denizde kurtarılmayı bekleyen şahıslar olduğu bilgisi alınmıştır. İhbar üzerine bölgeye çok yakın seyretmekte olan TCSG-74 gemisi ivedilikle bölgeye sevk edilmiş olup Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 7 adet Sahil Güvenlik Botu, 1 helikopter ve 1 dalış timi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı 2 bot ve bölgede bulunan balıkçı tekneleri tarafından arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda 5 kişi sağ olarak kurtarılmış, 4 kişinin cesedine ulaşılmış olup Sahil Güvenlik ve İstanbul AFAD tarafından Rumeli Feneri Balıkçı Barınağında bir irtibat noktası oluşturulmaktadır"

SAHİL GÜVENLİK ÖLÜ SAYISINI AÇIKLADI

İstanbul Boğazı çıkışındaki tekne faciasıyla ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı, 24 kişinin öldüğünü 7 kişinin de sağ kurtarıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, "İstanbul Boğazı çıkışı 3 mil kuzeyinde içerisinde bir grup göçmenin bulunduğu bir teknenin battığı ihbarının alınmasını müteakip görevli 7 Sahil Güvenlik Botu ile 1 Sahil Güvenlik Helikopteri tarafından başlatılan arama kurtarma faaliyetinde, 7 kişi sağ olarak kurtarılmış, 24 şahsın cansız bedeni denizden alınmıştır. Arama faaliyetlerine halen devam edilmektedir" denildi.

SAVCILAR OLAY YERİNE GİDİYOR

Tekne faciasında savcılar olay yerine hareket etti.

BAŞSAVCILIK 'TEKNE FACİASINA' İLİŞKİN SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Rumeli Feneri açıklarında bir teknenin batmasına ilişkin soruşturma başlattı.Başsavcılık, otopsi ve olayla ilgili inceleme yapmak üzere Cumhuriyet Savcıları İsmail Göktürk ve Metin Kantar'ı görevlendirdi. Her iki savcının da olay yerine gittiği belirtildi.  

BALIKÇILAR SAHİL GÜVENLİĞE YARDIM ETTİ

Arama kurtarma çalışmalarına Rumeli Feneri’ndeki balıkçılar da katıldı. Sahil Güvenlik ekiplerinin çağrısıyla harekete geçen balıkçılar, denizden cesetleri topladı.

Kurtarma çalışmaları sırasında dalgıçların tekneden geriye kalan parçaları çıkardıkları görüldü. Hayatını kaybeden kaçak göçmenlerden geriye ise su yüzeyindeki eşyalar kaldı.

İstanbul Boğazı’nda meydana gelen tekne faciasında kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Rumeli Feneri’nin 3 mil açığında gerçekleşen çalışmaları İHA kamerası görüntüledi. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti ve dalgıçların çalışmalara katıldığı görüldü. Faciada batan tekne, ekipler tarafından bir gemiye bağlanarak çekilirken, dalgıçların da suyun dibindeki tekne parçalarını çıkardıkları görüldü. Olayda hayatını kaybeden mültecilerden geriye ise su yüzeyindeki eşyaları kaldı.

Rumeli Feneri açıklarında içinde kaçak göçmenlerin bulunduğu bir teknenin batması sonrası yaşamını yitirenlerden bazılarının cesedi Sarıyer’deki Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı limanına getirildi. Buraya gelen savcı ve jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin incelemeleri sürüyor.




KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER