ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Şubat 2014 Salı 13:38

Tarihi Yarımada'da bisiklet sefası


İspark, Kadıköy-Kartal hattında yaklaşık bir yıldır uygulanan, Florya-Yeşilköy hattında da yakında başlayacak Akıllı Bisiklet Projesi'ni, Tarihi Yarımada'ya da taşıyacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bisiklet yollarını yaygınlaştırırken, İSPARK vasıtasıyla da ulaşıma alternatif model, Akıllı Bisiklet Projesi'ni hayata geçiriyor.
Kadıköy-Kartal arasında on istasyonla hizmet veren projeye, yeni noktaların eklenmesi için çalışmalar tamamlandı.
İSPARK, Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Tarihi Yarımada'da uygulanmak üzere Akıllı Bisiklet Projesi hazırladı.

Proje, bir yıl içinde hayata geçecek. İlk etapta Sultanahmet, Topkapı Sarayı önü, Gülhane Parkı ve Eminönü olmak üzere 4 istasyonla hizmete başlayacak uygulama, bu güzergahta yayalaştırma projesi kapsamında genişletilecek.
Tarihi Yarımada'da belli noktaların araç trafiğine kapatılmasıyla birlikte hattın Beyazıt, Vezneciler, Süleymaniye ve belirlenecek diğer alanlarda yaygınlaştırılması hedefleniyor.

- Sırada Zeytinburnu-Eminönü hattı bulunuyor

Uygulama, Zeytinburnu-Eminönü arasındaki 12 kilometrelik hatta da hayata geçirilecek.
Zeytinburnu-Eminönü arasında, 10 istasyonla vatandaşlara hizmet verecek sistemde 100'ün üzerinde bisiklet olacak.
Proje, Tarihi Yarımada'daki uygulama ile Eminönü istasyonunda birleşecek. Böylelikle güzergah ve ulaşılabilecek alan da uzatılacak.

- Kiralanan bisiklet sayısı 50 bine ulaştı

Kadıköy-Kartal arasındaki 10 istasyonda 100 bisikletle geçen yıl mayıs ayında başlatılan uygulama, İstanbullular tarafından yoğun ilgi görürken, kiralanan bisiklet sayısı 50 bine ulaştı.
İSPARK, Kadıköy-Kartal arasında tur ve spor etkinliği olarak kullanılan bisikletlerde yaz döneminde yaşanan yoğunluğa çözüm üretmek amacıyla kredi kartıyla kiralanabilen bisikletlerin abone kartla da kullanılabilmesi için çalışmalarını tamamladı. İstanbullular, artık kredi kartı ve abone kartla 1 saati 2, 2 saati 3, günlük 25 lira ücret ödeyerek, haftanın her günü 07.00 ile 24.00 saatleri arasında bisikletleri kullanabiliyor.

- Florya-Yeşilköy güzergahı

Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi, ilkbaharda yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki Florya-Yeşilköy arasındaki güzergahta başlayacak. Projede, 100 bisikletle 5 istasyon bulunacak.
Uygulama kapsamında hasar gören bisikletlerin tamir edilebildiği Bakım-Onarım Kademesi ile daha kaliteli ve etkin hizmet verebilmek için Müşteri Hizmetleri Noktası da bulunacak. Projenin, elektrik ve internet alt yapı çalışmaları başlatıldı.
Öte yandan Avcılar ve Büyükçekmece sahil yolunda da projenin hizmete açılması için planlama ve etüt çalışmaları devam ediyor.

- "Projeyi uygun noktalarda yaygınlaştıracağız"

İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, çevre dostu şehiriçi ulaşımın alternatif aracı olan bisikletin daha yaygın kullanılabilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Bisiklet yolları üzerinde kurdukları Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ile bisiklet severlere güzel bir hizmet daha sunmaya hazırlandıklarını ifade eden Çevik, "Kadıköy-Kartal arasında geçen yıl başlattığımız uygulamayı, Florya-Yeşilköy hattında da hayata geçirmek için çalışmalarımızı başlattık. Akıllı bisiklet uygulamasını Tarihi Yarımada ve Zeytinburnu gibi kentin uygun noktalarında hizmete sunmak için etüt çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Vatandaşların talepleri doğrultusunda kent genelinde uygun noktalarda bisiklet ünitelerini yaygınlaştıracağız" diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER