ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Kasım 2014 Pazar 12:05

Tarihi camide kadın silüeti

Tarihi camide kadın silüeti

Kayseri’de, Miladi bin 280 yılında Göçeraslan oğlu Nasrullah ve eşi Sivasi Hatun tarafından yaptırılan Develi Ulu Cami, mihrabında bulunan kadın silueti ile görenleri şaşırtıyor.


1. Kılıçarslan Gıyasettin Keyhüsrev döneminde, Hicri 680, Miladi bin 280 yılında, hayırsever Sivasi Hatun tarafından inşa ettirilen Develi Ulu Cami 734 yıldır dimdik ayakta. Caminin mihrabında, Sivasi Hatun’un silueti olduğu sanılan taş işlemesi, cami ziyaretçilerini büyülüyor. Mihrapta bulunan siluetin yıllar önce cami cemaati tarafından keşfedildiğini söyleyen Develi Ulu Cami İmam Hatibi Oktay İşçi, ”Mihrabımızda gördüğünüz gibi bir peçeli kadın silueti var. Fotoğraf makinesi ile çektiğimizde, bir de uzaktan görünen peçeli ağzı yüzü bulunan bir kadın silüeti var. O bayanı temsilen yapılmış bir silüettir. Yetkililere de sordum da, ’hayırsever kadının imzası gibi düşünün’ dediler. Camimize birçok ziyaretçi geliyor, ziyaretçilerimizin bir çoğu fark etmiyor. Fark edenlerde gerçekten çok muhteşem bir şey olduğunu anlıyorlar” dedi.

“MEVLANA BU CAMİDE VAAZ ETTİ”

Caminin Mevlana Celaleddin Rumi döneminde hizmete açık olduğunu söyleyen İmam Hatip Oktay İşçi, Mevlana’nın Develi Ulu Cami’de vaaz verip namaz kıldırdığının bilindiğini söyledi. İşçi ayrıca, “Caminin giriş kapısında, Hakan Müminlerin Emiri, 1. Kılıçarslan Gıyasettin Keyhüsrev zamanında yapılması emir olundu. Yaptıran kişi Göçer oğlu Nasrullah’ın eşi, Sivasi Hatun şeklinde kitabemizde bilgi var. Bu hatun camimizi yaptırmıştır. Hatun’un 60 yaşında veya üzerinde olduğunu Sıtti kelimesinden anlıyoruz. Camimizin mihrabı birçok ayetle süslenmiştir. Göründüğü gibi manevi bir yapı da var. Aynı dönemde yaşayan Mevlana, bu camiye gelmiş namaz kılmıştır. Camimizde o yıllarda senede 40 hafız çıktığı söyleniyor” diye konuştu.

Mimarı bilinmeyen cami tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup, mihraba dik beş sahandan oluşuyor. Caminin mihrabı önünde kubbe diğer bölümlerin tamamında sivri tonoz üst örtü elemanı olarak kullanıldığı görülüyor.










KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER