ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2014 Cumartesi 14:12

Taner Yıldız: Maden'deki 2 işçinin yeri tespit edildi. Yangın kontrol altına alındı

Taner Yıldız: Madendeki 2 işçinin yeri tespit edildi. Yangın kontrol altına alındı

Taner Yıldız, saat 13:00 sularında yaptığı açıklamada, "kalan 2 işçinin de yerleri tespit edildi, bize gelen yeni bir bilgi olmadığı için arama çalışmalarımızı nihayetlendireceğiz" dedi.


Soma'daki facianın ilk gününden beri olay yerinde olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son gelişmeleri aktardı. Bakan Taner Yıldız, saat 13:00 sularında yaptığı son açıklamada madende kalan 2 işçinin yerinin tespit edildiğini ve sabah saatlerinde çıkan yangının kontrol altına alındığını bilgisini verdi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu ana kadar 10 işçimiz vardı dışarı çıkarttığımız dolayısıyla 2 işçimiz de yer altındaydı, onların yeri tespit edildi. Bu saat itibarıyla ve çıkarılma işlemlerine başlandı, yangın kontrol altına alındı" dedi.

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, madende yapılan çalışmalar neticesinde 2 işçinin daha yerinin tespit edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar 10 işçimiz vardı dışarı çıkarttığımız dolayısıyla 2 işçimiz de yer altındaydı, onların yeri tespit edildi. Bu saat itibarıyla ve çıkarılma işlemlerine başlandı, yangın kontrol altına alındı. Böylelikle 485 işçimiz kurtarılmış, 301 işçimiz hayatını kaybetmiş oldu. Büyük bir ihtimalle en az 10 işçinin otopsi ve DNA işlemleri sonuçlanacak, bunları ailelerine teslim etmeyi planlıyoruz."

Bugüne kadar Soma'da maden faciasındaki acının siyaset üstü olduğunu söylediğini hatırlatan Yıldız, Soma'ya gelerek acılarını paylaşanlara teşekkür etti. Bugüne kadar sakinliklerini koruduklarını ve bütün ekipleriyle Soma'da bulunduklarını hatırlatan Yıldız, bütün eleştirileri sineye çektiklerini içlerindeki fırtınayı "sessizlik" olarak tercüme etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yılmaz Özdil'in sözleri

Konuşmasında, gazeteci-yazar Yılmaz Özdil'in katıldığı bir televizyon programında Soma'daki maden faciasıyla ilgili değerlendirmesine atıfta bulunan Bakan Yıldız, "Ama şu kısmına dayanamayacağım arkadaşlar. Bir adam kalkıyor diyor ki, 'bunlar müstahaktı'. Burada hayatını kaybeden işçilerimize yalnızca AK Parti mitingine gitmiş olmaktan dolayı, yalnızca başbakanımıza 'parti lideri' demiş olmaktan dolayı 'evet bunlar müstahaktır' diyor.. Buna tahammül etmemiz söz konusu olmaz. 77 milyonumuzun yaralı olduğunu söylemiştim, o rakamdan 1 tanesini çıkarın arkadaşlar. Demek ki bu kişi bu adam yaralı değilmiş. Bizim burada yoğunlaştığımız bir iş vardı, Bugün 2 işçimizin de yerini tespit ettikten sora, bunu söylemek zorundayım. Şimdi çalışma arkadaşlarına sesleniyorum, benim ona söyleyecek hiçbir cümlem yok. Böyle bir insanla nasıl yan yana çalışılabilir ve bunu söyleyebilecek bir adamla nasıl herhangi bir fikir değerlendirilebilir. Biz basının özgür olmasını isteyen bir yapıdayız ama bu özgür olmak isteyen basına da bir istismar aracı olarak konulmuştur."

"Müstahaktır" demenin böyle bir ölümü eğer varsa kendi zihninde, kendi kalbinde makul hale getirmek olduğunu savunan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu acının içinde böyle bir cümle 77 milyon eksi 1 tarafından kabullenemez. Biz bütün acımızla beraber büyük bir ciddiyet içinde, yeni bir kaza olmasın, yeni bir sıkıntı olmasın düşüncesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama böyle bir insafsızlığa, insansızlığa böyle bir kutsalsızlığa tahammül edemeyiz. 'Müstahaktır' kelimesinin bedeli ödenmek durumundadır. Ben bunu kendi adıma değil, hükümetimizin adına da değil, işçi kardeşlerimin adına söylüyorum."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabah saatlerinde Soma'daki madende yeni bir yangının daha çıktığını söylemişti. 

Yıldız, basın mensuplarına yaptığı son açıklamada, "arama çalışmaları sonucunda 299 işçimizin cesedine ulaşmış olduk. 286 işçimiz ailesine teslim edildi.13 kişi daha teslim için işlemleri yapılıyor. DNA testleri için bekleyenler de var belki bu sebepten dolayı 4-5 işçimizi çıkarmada gecikebiliriz. Şu an en fazla yer altında 3 işçimiz olduğunu biliyoruz. Farklı bir gelişme oldu. İlk yangından bağımsız olarak önceki yangından bağımsız metan gazı sebebiyle yeni bir yangın daha çıktı. Bu zamanı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Ocak hem denetlenmeye hem kontrole muhtaç. Önemli kararlar vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi hızlıca çıkarmamız lazım. Aynı zamanda sıhhatli bir şekilde denetimle ilgili şartları oluşturmamız lazım" demişti.

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER