ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Haziran 2014 Pazar 00:34

Taksim'de 'Gezi' müdahalesi

Taksimde Gezi müdahalesi

Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde toplanan göstericilere polis müdahale etti.


 

 

Beyoğlu İstiklal Caddesi ile Okmeydanı Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanarak Gezi Parkı'na yürümek isteyen ve polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruplara müdahale edildi.

İstiklal Caddesi'nde, Galatasaray Meydanı'nın ilerisinde ve caddeye çıkan Meşelik Sokak'ta toplanan iki ayrı grup, slogan atmaya başladı.

Güvenlik amacıyla bekleyen polis ekipleri, grupları, eylemlerinin izinsiz olduğu ve dağılmaları gerektiği yönünde uyardı. Polis ekipleri, Meşelik Sokak'taki grubun önünde barikat oluşturarak İstiklal Caddesi'ne çıkışlarını engelledi.

Caddedeki gruba destek veren HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkcü, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel ile CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Mahmut Tanal ve İlhan Cihaner, polis yetkilileriyle görüşerek, grubun anma yapmak üzere Gezi Parkı'na yürümesine izin verilmesini istedi.

Grubun yürümesine izin vermeyen polis ile bazı kişiler arasında arbede yaşandı. Polisler, kalkanlarıyla ve TOMA'ların da desteğiyle gruptakileri Galatasaray Lisesi'ne doğru uzaklaştırdı. Arbedenin sürmesi üzerine biber gazı ve tazyikli suyla müdahale eden polis, gruptan bazı kişileri gözaltına aldı. Eylemciler dağılarak ara sokaklara kaçtı.

Olaylar sırasında caddedeki bazı iş yerlerinin camlarının kırıldığı görüldü.

Ayrıca polis, İstiklal Caddesi'ndeki Fransız Konsolosluğu önünde toplanan grubun Taksim Meydanı'na yürümesine izin vermedi.

Polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek, gruptakileri dağılmaları yönünde uyardı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından, gruptakiler ara sokaklara dağıldı.

Gruptan 5 kişiyi gözaltına alan polis ekipleri, bu kişileri Taksim Meydanı'nda bekletilen polis midibüslerine götürdü. Bu sırada, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, polislere tepki gösterdi. Tanal ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

İstiklal Caddesi'nde belirli aralıklarla güvenlik barikatı oluşturan polis ekipleri, ara sokaklardan caddeye girişlere izin vermiyor. Polis helikopteri de bölge üzerinde güvenlik uçuşu yapıyor.

OKMEYDANI'NDA HAREKETLİ SAATLER

Okmeydanı'nda toplanan bir grup gösterici, barikat kurarak caddeleri kapattı. Yüzleri maskeli grup, polise havai fişek ve molotof bombası attı. Polis de biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile karşılık verdi. Atılan biber gazından çok sayıda vatandaş da etkilendi. Düğün salonundan çıkan çocuklar ve kadınlar olay yerinden geçerken zor anlar yaşadı.

Gezi olaylarının yıl dönümünde Okmeydanı'nda da hareketli saatler yaşandı. Gün içinde sakin olan caddeler akşam hareketlendi. Bir grup gösterici toplanarak caddelere barikat kurdu. Barikatı ateşe veren grup, araçların geçişine izin vermedi. Polis de TOMA ve zırhlı araçlarla grubu dağıtmaya çalıştı.Bunun üzerine göstericiler polise molotof bombası ve havai fişek attı. Polis de biber gazı ve plastik mermi işe karşılık verdi. Atılan molotoflar nedeniyle bir iş yerinde yangın çıktı. Polis TOMA'lar ile yangına müdahale etti.

Çıkan olaylarda vatandaşlar da zor anlar yaşadı. Özellikle bir düğün salonundan çıkan çocuklar ve kadınlar güçlükle olay yerinden uzaklaştırıldı. Caddeler savaş alanına döndü. Okmeydanı'ndaki gerginlik geç saatlere kadar sürdü.

16 kişi gözaltına alındı

Sloganlar eşliğinde Tarlabaşı'ndan Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışan bir grup, polis ekipleri tarafından uyarıldı. Uyarıları dikkate almayan gruptan 16 kişi gözaltına alındı.

Kadıköy'de de Altıyol, İskele Meydanı ve Haydarpaşa ile çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

Haydarpaşa Garı'nda toplanan bir grup, tulum, gitar ve tef eşliğinde şarkı söyledi. Bir süre burada eğlenen gruptakiler daha sonra dağıldı.

Ankara

Kızılay Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis tazyikli suyla müdahale etti.

Bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ve çeşitli gruplar, Gezi Parkı odaklı olaylarının birinci yılı dolayısıyla Kızılay Meydanı'nda toplandı.

Kızılay Meydanı'nı trafiğe kapatan gruba polis dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Polis, uyarılara uymayan gruba daha sonra tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalede göstericiler polise havai fişek ve taş attı.

Güvenlik güçleri, meydan ve sokaklarda toplanan gruplara zaman zaman tazyikli suyla müdahaleye ediyor.

Öte yandan Kuğulu Park'ta toplanan ve Olgunlar Caddesi'ndeki Madenci Anıtı'na yürüyen grup, bir süre bekledikten sonra dağıldı.

Adana

Adana'da, Gezi Parkı olaylarının yıl döneminde izinsiz yürüyüş yapmak isteyen göstericilere polis müdahale etti. Polisin müdahale ettiği eylemde çok sayıda gösterice gözaltına alındı.

Atatürk Parkı’nda aralarında bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de içinde bulunduğu grup, açıklama yaptı. Daha sonra yürümek isteyen kalabalıkla polis arasında gerginlik yaşandı. Uyarılara rağmen harekete geçen gruba polis, TOMA'yla tazyikli su sıkarak müdahale etti. Bu sırada bir gösterici TOMA’nın üzerine çıktı. Başka bir TOMA’dan sıkılan suyla şahıs yere düştü. Ayrıca Atatürk Caddesi üzerindeki bir binaya çıkan farklı bir grup ise slogan attı. Yüzlerini kapatan kişiler, daha sonra cadde üzerinde pankart açarak, eylemlerini sürdürdü.


Kentte, Çevik Kuvvet ekipleri başta olmak üzere bütün güvenlik birimleri, izinsiz gösterilere karşı teyakkuz halinde bekliyor. Araçtan indirilen gösterici ile polise taşla saldıranlardan bazıları gözaltına alındı.

Caddedeki bir binadan, polis ekiplerine havai fişek ve sandalye atıldı.

Bu arada, Milletvekili Develi, gözaltına alınanların bırakılmasını isteyince, polisle bir süre tartıştı.

Taksim'de müdahale görüntüleri için tıklayınız

Emniyetten muhabirin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Gezi olaylarının yıl dönümünü takip etmek üzere Taksim Meydanı'na gelen CNN İnternational muhabiri Ivan Watson'un gözaltına alınması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Emniyet açıklamasında, "Bazı basın ve yayın kuruluşlarında yer alan 'Polis CNN International muhabiri Ivan Watson’u gözaltına aldı.’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. İlgili şahıs yapılan denetimlerde pasaportunu ibraz edememiş, bilahare pasaportunu getirmesi üzerine hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır." denildi.

Osmanbey

Osmanbey'de uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etti.

Dolapdere

Taksim'e çıkmaya çalışan yaklaşık 50 kişilik bir gösterici grubuna polis Dolapdere, Piyalepaşa bulvarı üzerinde müdahale etti. Göstericiler havai fişek, polis de gaz bombası kullandı. Göstericiler dağıldı.

Gazi mahallesi

Sultangazi Gazi Mahallesi'nde toplanarak Taksim'e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. TEM Otoyolu'na çıkmak isteyen gruba polis, biber gazı ve TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile müdahale etti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER