ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2014 Perşembe 13:43

"Taksim miting alanı değil"

"Taksim miting alanı değil"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, gündeme ilişkin soruları, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda değerlendirdi.


İçişleri Bakanı Efkan Ala, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AA editörlerinin sorularını cevapladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olayları ile ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin, şunları söyledi:

"Ermeni meselesinde dün ortaya konulan performans Türkiye'nin siyasetinin özgüveninin, geldiği noktayı gösteriyor. Türkiye'de bu tür meselelerde hep sonradan mesele olurdu, başkaları açıklama yapardı biz reaksiyonel tavır gösterirdik. Ama görülüyor ki artık Türkiye dış politikada izlediği yöntem ve dış politikada aldığı inisiyatifler, içerideki istikrarı, Türkiye'nin özellikle de Sayın Başbakan'ın proaktif davrandığını ortaya koyuyor.''

"Taksim miting alanı değil"

Ala, bazı sendikaların Taksim'de anma ve kutlama yapılması talebiyle ilgili olarak da "Taksim miting alanı değildir. İstese de kamu otoritesi 'İzin veriyorum, vermiyorum' diye bir cümle kuramaz çünkü orası bir miting alanı değil" dedi.

Türkiye'nin siyasetinin özgüveninin geldiği noktayı gösteriyor

Bakan Ala, "Ermeni meselesinde dün ortaya konulan performans Türkiye'nin siyasetinin özgüveninin, geldiği noktayı gösteriyor" dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Bakan Ala, yurt içi ve yurt dışında görev yapan editörlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına yönelik mesajı hatırlatılarak dünyada geniş yankı bulan bu mesajına yönelik değerlendirilmesi sorulması üzerine Ala, "Ermeni meselesinde dün ortaya konulan performans Türkiye'nin siyasetinin özgüveninin, geldiği noktayı gösteriyor. Türkiye'de bu tür meselelerde hep sonradan mesele olurdu, başkaları açıklama yapardı, biz reaksiyonel tavır gösterirdik. Ama görülüyor ki artık Türkiye dış politikada izlediği yöntem ve dış politikada aldığı inisiyatifler, içerideki istikrarı, Türkiye'nin özellikle de Sayın Başbakan'ın bu konularda da proaktif davrandığını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Bunun son derece önemli olduğunu, reaktif bir tutumdan proaktif bir tutuma geçişin göstergesi olduğunu vurgulayan Bakan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla biz yönlendirilen değil, uluslararası meselelerimizde de yönlendiren, önden giden, ne yapılması gerektiğini söyleyen, sadece yanlışları değil, neyin doğru olduğunu, nasıl bir tutum sergilenmesi, nasıl bir yol izlenmesi gerekir, bunu söyleyen bir politika izlediğimizi kanıtladık. Dünkü açıklama da bunun somut göstergesi, somut imzasıdır. Hem Türkiye'nin siyasetinin alabildiği inisiyatifleri göstermesi bakımından hem de dünyadaki yansıması bakımından çok önemli bir dönüm noktasıdır. Yine geleneksel tutumlarla dostlarımızı hiçbir biçimde incitecek değerlendirmeler yoktur. Ama hem dostlarımızın işine yaramayan hem de bize sıkıntı çıkarmak isteyenlerin işine sürekli yarar hale gelmiş tutumlarımızdan artık vazgeçmemiz gerekir. Biz yönlendirmeliyiz, ne yapmak istiyorsak biz onu söylemeliyiz. Biz var olmalıyız o alanlarda. Alanı boş bırakıp sonra da yakınmamalıyız."

"Azerbaycanlı gardaşlarıma salam çatdırıram"

Başbakan Erdoğan'ın mesajının Azerbaycan ve Ermenistan'daki yansımalarına yönelik Asya Kafkasya Bölge Yayın Yönetmenliği Başmuhabiri Tolga Özgenç'in Azerbaycan'dan bilgi vermesi üzerine Bakan Ala, Azeri şivesiyle, "Bendeniz önce Azerbaycanlı gardaşlarıma salam çatdırıram. Biz iki dövlet bir milletik. Biz konuşmasak da bizim ne demek istediğimizi anlarlar, konuşsak da ne demek istediğimizi anlarlar. Onun için öyle fazla söze gerek yok biz birbirimizi biliriz" ifadelerini kullandı.

İki ülke halkının birbirine inandığını vurgulayan Ala, "Biliriz ki birbirimizin aleyhine olacak bir şey yapmayız, birbirimizi hiçbir zaman yolda bırakmayız" dedi.

"Bu coğrafyada da sürekli problemlerin olması kimin faydasına?"

Mesajın Avrupa ve ABD'deki yansımalarına ilişkin editörlerin verdiği bilgilerin ardından "Siz inisiyatifi ele mi aldınız" şeklindeki soru üzerine Bakan Ala, "Evet. Dikkat ederseniz tepkilerde şunu açıkça ortaya çıkıyor, sorundan, problemden beslenenler bu açıklamaların karşısında, çözümden beslenenler, çözüm üzerinden politika üretenlerin yanında" ifadelerini kullandı. Bu durumunda net manzarayı ortaya koyduğunu aktaran Ala, şunları kaydetti:

"Elbette sorunlar olur ama sorunları sürekli büyüterek ne kazanırız. Ama çözümleri yine kendi politikalarımız çerçevesinde kendi amaçlarımıza da elbette hizmet edecek biçimde büyüterek herkesin kazanabileceği bir yolu bulamaz mıyız acaba? Bunun üzerinde durmak gerekir ve bunu biz ortaya koyduk dünkü açıklamayla, Sayın Başbakan bunu ortaya koydu. Bu coğrafyada da sürekli problemlerin olması kimin faydasına? Yani o bakımdan zaten tepki gösterenlerle onaylayanlar, olumlu bulanların durumuna baktığınızda aslında yapılan şeyin kalitesi ortaya çıkıyor."

Bundan sonra konuyla ilgili yeni bir adım olup olmayacağının sorulması üzerine Ala, dış politikada ileriye yönelik tahminlerde bulunmanın yanıltıcı olabileceğini söyledi. "Çünkü sadece size bağlı değil, başka faktörlerin, muhatapların nasıl tutum alacağı, nasıl bir performans ortaya koyacağı da önemli" diyen Ala, Türkiye'nin tutumunu dün samimi bir şekilde ortaya koyduğunu sözlerine ekledi. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER