ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 12:05

Süs biberden sonra süs kabak

Süs biberden sonra süs kabak

Rus kabağına iç piyasanın ilgisi çiftçileri umutlandırdı.


Antalya'nın Alanya ilçesinde Hollanda ve Rusya'da ağırlıklı olarak yetiştirilen süs ve dolmalık kabağın 3 çeşidi üretilerek piyasaya sürüldü. Yeni kabağın iç piyasada ilgi görmesi nedeniyle üretiminin artırılması planlanıyor.

Alanya Toslak Yeniköy Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, alternatif ürün çeşitlerini çoğaltmaya devam ediyor. Kooperatif, 5 çiftçinin serasında denediği siyah, beyaz ve sarı renkli dalmalık süs kabağının üretimini yaptı. Daha çok Hollanda ve Rusya'da yetişen 3 tür kabak piyasada 3 liraya kadar müşteri bulması çiftçiyi ümitlendirdi. Toslak Yeniköy Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, bu bölgede ciddi anlamda kabak yetiştiriciliği yapıldığına dikkat çekti. Alternatif ürün anlamında dolmalık ve süs kabağı üretimine de başladıklarını belirten Özen, deneme aşamasında 5 dönümde üretimi yapılıyor. 3 tür kabağın diğer çeşitlere göre ekonomik ve değeri de daha yüksek." dedi.

Geleneksel uzun kabak türünün kilogram fiyatının 80 kuruş ile 1 lira arasında piyasaya sürülmesine rağmen alternatif kabak çeşitlerinin piyasa değerinin 2 ile 3 lira arasında olmasının üreticiyi ve kendilerini umutlandırdığını kaydeden Özen, "Ülkemizde çok fazla üretimi yapılmayan bu tür kabaklar soğuk ülkelerden Hollanda ve Rusya'da ağırlıklı olarak yetiştiriliyor. Ülkemizde ağırlıklı olarak standart uzun ve siyah kabak türü üretiliyor. Bu tarz dolmalık ve süs kabağı çeşitlerinin üretimi yaygın değil. 5 dönümde başladığımız üretimi 100 dönüme çıkarmayı hedefliyoruz. İç piyasaya kabak talebini şu anda karşılayamıyoruz. İnşallah bu taleplere karşılık verdikten sonra da ihraç yapma planlarını da yapabiliriz." şeklinde konuştu.

 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER