ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Aralık 2014 Pazartesi 10:16

Süryani mülteciler kiliseye sığındı

Süryani mülteciler kiliseye sığındı

Suriye’deki savaştan kaçan Suriyeli Süryani aileler, Samatya’daki Süryani Kilisesinin misafirhanesinde yaşamlarını sürdürüyor.


Suriye’deki savaştan kaçan Suriyeli Süryani aileler, Samatya’daki Süryani Kilisesinin misafirhanesinde yaşamlarını sürdürüyor. Hayatlarını Türkiye’de devam ettirmek zorun kalan ailelerin Suriye’den göç etmelerinden en büyük neden ise IŞİD baskısı.



IŞİD’in baskılarından ve Suriye’deki iç savaştan kaçan Suriyeli Süryani aileler, Samatya’da Süryani Kilisesi’ne sığındı. Kilisenin misafirhanesinde kalan aileler, yetkililerden yardım istedi.

Asırladır yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan aileler, savaş bitse dahi tekrar Suriye’ye tekrar dönmeyi düşünmüyor. Geçici süreler ile dönüşümlü olarak Süryani Kilisesi Vakfı tarafından misafir edilen mülteciler, İstanbul’u, Avrupa’ya gitmek için bir basamak olarak görüyor. Avrupa’ya göç eden aileler ise sığınmak için genellikle İsveç’i tercih ediyor. IŞİD baskısının Suriye’den göç etmenlerindeki en büyük etken olduğunu söyleyen Süryaniler, Türkiye’yi ibadetlerini rahat yaptıkları için tercih ettiklerini belirtiyor. Ailelerin misafirhanede kaldıkları sürece masrafları da kilisede ayin sonrası toplanan paralardan ve vakıf tarafından karşılanıyor.

 

“IŞİD ÇOCUKLARIMIZI KAÇIRIP BÜYÜK FİDYELER İSTİYOR”

2 buçuk ay önce IŞİD’in Hıristiyanlara yaptığı baskılardan kaçıp Türkiye’ye sığınan Semir Esad, “Benim 2 kızım var. Suriye’de kızlarım için çok endişelendim. Çünkü IŞİD bize saldırıyor. Çocuklarımızı ve kızlarımızı kaçırıp bizden büyük fidyeler istiyor. Bizde canımızı kurtarmak için, bu fidyeleri de ödeyemeyeceğimizden ve çocuklarımızın kaçırılmasından korktuğumuz için Türkiye’ye geldik” dedi.

“EŞİMİ VE ÇOCUKLARIMI İSVEÇ’E GÖNDERDİM”

Çocuklarını ve eşini kaçak yollarla İsveç’e gönderdiği için tek başına kaldığını belirten Esad, “Çocuklarımı ve eşimi ilk önce Suriye’den, Beyrut’a kaçırdım. Beyruttan Türkiye’ye kaçırdım oradan da İsveç’e gönderim. Nasıl gittiler bilemiyorum. Onlar için hiçbir yerden vize alamadım kaçak olarak gönderdim. Bir ben kaldım burada” şeklinde konuştu.

Esad, kendilerine yaptığı yardımlardan dolayı Türkiye Devletine ve kilise cemaatine de teşekkür ettiğini belirtti.



“KIZLARIMDAN 4 AYDIR HABER ALAMIYORUM”

Suriye’nin Haseki kentinden 4 ay önce Türkiye’ye göç eden Muntaha Affı ise, Suriye’de evli olan kızlarından aylardır haber alamadığını söyledi. Affı, Suriye’deki savaşın bir an önce bitmesi için dua ettiğini ve Türkiye’ye desteklerinden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.



“YURT DIŞINA GİTMEK İÇİN İSTANBUL’U BASAMAK OLARAK KULLANIYORLAR”

Süryani Kadim Vakfı olarak Süryani mülteci ailelere yardım ettiklerini belirten Süryani Kadim Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, “Yaklaşık 3 yıldır bizde dönüşümlü olarak ikamet eden Suriyeli mülteciler var. Çoğu yurt dışına gitmek üzere İstanbul’u bir basamak olarak kullanıyor. Gelip burada konsolosluklarda, büyükelçiliklerde işlerini halledip vize almaya gayret ediyorlar. Vizeleri çıkana kadar da biz onlara yardımcı oluyoruz. Bizim burada kilisemizin müştemilatı olan bir binada ikamet ettiriyoruz. Şu anda arkamda gördüğünüz binada yaklaşık 80 aile kalıyor. Burada dönüşümlü olarak 2-3 ayda bir kalıyorlar. İstanbul’da yaklaşık 250 aile var. Burada kalan aileler dışında ev kiralıp kalan aileler de var” ifadelerini kullandı.









 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER