ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Eylül 2013 Cumartesi 08:01

Suriye'ye operasyon yapılacak mı?

Suriyeye operasyon yapılacak mı?

G-20 Zirvesi sonrası Başbakan Erdoğan Rusya'da zirvenin ağırlıklı gündeminin Suriye olduğunu vurguladı. "Suriye'ye operasyon olacak mı?" sorusuna da cevap verdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen G-20 Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında konuştu.

İŞTE KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI

"-Küresel ekonomik görünüm konularını ele aldık. Tüm G-20 ülkeleri büyüme potansiyelini artıracak yöntemleri yeniden belirledi.

-Finansal mimarının yeniden yapılandırılması kilit bir öneme sahip. Zirvede 2010 yılında kabul edilen IMF kota reformunun ivedilikle yürürlüğe girmesini vurguladım.

-IMF yönetim yapısının iyileştirilmesini gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz sahibi olmasının kritik öneme sahip olduğunu meslektaşlarıma ilettim. 

-Gençlerin ve kadınların istihdamının öncelikli konu olduğunun altını çizdik. Ticarette korumacı tedbirlerden kaçınacağımızı yineledik. Tahaadü 2016 yılına kadar uzattımızı teyit ettik.

SURİYE'DE OLANLARI GÖRMEMEK İNSANLIK SUÇU

-Çalışma yemeğinde Suriye üzerinde durduk. Suriye rejiminin halkına yönelik katliamı liderler dikkatli takip ediyor. Türkiye olarak bu gelişmelerin teşhisi üzerinde durduk.

-Hedef saptırması çok önemli. Kimyasal silahlar üzerinde durulurken öbür tarafta 100 bin insanın bir kenara konuluyor. Göç var gözardı ediliyor.

-Bombalanmak süretiyle öldüreler suç işlemiyor mu? Göçe zorlanan 7 milyon insan. Göçe zorlayanlar suç işlemiyor mu? Suç layihasında yerleri var.

-Belgelere bakıyoruz, gerekse çekilmiş fotoğraflara bakıyoruz. Füzelerin kasyum dağından atıldığı ortada. Bunları görmeyenlerin tarihe borcu olduğunu hesap vereceğini doğrusu hatırlatıyoruz.

ESED GİDİNCE DAHA İYİ OLACAK

-Bir iki tane fok balığı ölünce dünyayı ayağa kaldıranlar 100 bin insan ölürken sessiz kalmasını ben yakıştıramıyorum.

-Esed gidince ne olacak diye soruyorlar. Bundan daha iyi olacak.

-Suriye'ye yönelik bir operasyonu destekliyor olmamız asla savaş çığırtkanlığı değildir. 

-Kimyasal silah hassasiyeti var ama 100 bin kişinin ölümü gündeme gelmiyor.

- Suriye'de olanları görmemek insanlık suçu

-Kendi halkına bombalayan bir zalimden daha kötü ne olabilir?

-Kurda merhamet kuzuya zulümdür. Biz unu yapamayız. Bundan sonra ölecek masumlara göz yummak katilleri teşvik etmektir.

-CHP'nin Şam yönetiminin sırtını sıvazladığını biliyoruz. MHP'nin CHP ile aynı dili kullanması düşünülmesi gereken bir durumdur. Biz bugüne kadar ilkelerle hareket ettik, yine ilkelerle hareket edeceğiz.

-Suriye için şu ana kadar yapılan harcamalar 2 milyar doları buldu. 

-Ortak operasyon kararı diye bir şey yok. BM kararı olmadğını agöre ortak operasyon olmaz. Ancak oluşturulacak koalisyon güçleri iye operasyon olur. 

-Benim bildiğim Suriye halkı radikal gruplara prim vermez. Suriye'yi bekleyen en büyük tehlike mezhep savaşlarıdır. 

-Hür suriye ordusu El Nusra'yı kabul etmiyor. Benim tanıdığım Suriye halkı aşırı güçlere prim vermez. Suriye'yi bekleyen en büyük tehlike mezhep savaşıdır. Oluşacak seçim sonrası kurulacak dönemde aşırı güçlerin üzerine gidilecektir benim inancım bu.

-Süreci dikkatli şekilde takip etmemiz ve gereğini yapmamız gerekir diye düşünüyorum.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ODTÜ TEPKİSİ

"ODTÜ'deki olayla ilgili YÖK'de biz de gereğini yapacağız. Biz yeni bir Türkiye inşa ediyoruz. Burada düşünce. inanç özgürlüğü vardır. Bunlara mani olanlarda bedelini öderler. 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER