ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Mart 2014 Çarşamba 15:57

Suriyeliler yerel seçimde oy kullanacak mı?

Suriyeliler yerel seçimde oy kullanacak mı?

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, yazılı ve görsel basında çıkan Türkiye'^ye sığınan misafir Suriyelilerin oy kullanacakları iddialarının asılsız olduğunu söyledi.


Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ''Suriye'den ilimizde ve ülkemizde misafir olan şahısların, vatandaş olmadıkları ve seçmen kütüğüne kayıtlı olmadıkları için oy vermeleri mümkün ve muhtemel değildir. Buna dair iddialar temelsizdir, mesnetsizdir'' dedi.

Vali Coş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana'da ve diğer illerdeki çadır kentlerin dışında yerleşim yerlerinde kendi imkanlarıyla barınan Suriyelilerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından görevlendirilen gezici tırla kayıt altına alındığını anımsattı.

Suriyelilerin kayıt altına alınmalarının, kamu hizmetlerinin daha kolay verilebilmesi ve aralarında çeşitli suçlara karışanların daha kolay tespit edilebilmesine olanak sağladığını belirten Coş, ''Ayrıca güvenlik amacıyla, kamu düzeni açısından önem teşkil edebilecek şekilde bunların kimliklendirilmeleri işlemleri Türkiye genelinde ve ilimizde devam ediyor'' dedi.

Coş, bu işlemlere değişik anlamlar yüklenmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bu misafirlerin bazıları, oralardaki olağanüstü şartlar nedeniyle kimliklerini alamadan, canlarını zor kurtarıp ülkemize sığınıyor. Türkiye'ye gelen Suriyelilerin bir kısmı, kimlikleri Arapça yazıldığından muhatap oldukları kişiler ya da yetkililer tarafından algılanamıyor, anlaşılmıyor, yorumlanamıyor ve okunamıyor. Bir kısmının da kimlikleri yok, yeni doğmuşlar, özellikle burada doğan çocuklar var. Burada misafir ettiğimiz sivil yerleşim yerlerinde kendi imkanlarıyla barınan Suriyelilerin kimliklerinin tespiti, kayıt altına alınması amacıyla çalışmalar devam ediyor. Bu biyometrik bir şekilde devam eden çağdaş bir kimlik tespit sistemi. Aynı zamanda bunlardan önümüzdeki süreçte herhangi bir suça karışanlar olursa bunların tespit edilmesi ve haklarında yasal işlem yapılabilmesi için bu işlem gerekli. Türkiye'de herhangi bir kimliği olmak, tek başına oy kullanmak için yeterli değildir.''

Seçmen bilgi sisteminde, seçmen kütüğünde kaydı olmayan kişilerin Türk vatandaşı olsalar dahi oy kullanamadıklarına dikkati çeken Coş, söz konusu Suriyelilerin Türkiye vatandaşı olmadığına işaret etti.

Suriyelilerin seçmen kütüğünde kayıtlı olmasının da mümkün olmadığını bildiren Vali Coş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunlar kolaylıkla kontrol edilebilir, seçmen bilgi kütükleri açıktır. Herkes ya da siyasi partilerimiz dilediği takdirde bunları inceleyebilirler. Dolayısıyla Suriye'den ilimizde ve ülkemizde misafir olan şahısların, vatandaş olmadıkları ve seçmen kütüğüne kayıtlı olmadıkları için oy vermeleri mümkün ve muhtemel değildir. Buna dair iddialar temelsizdir, mesnetsizdir.''
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER