ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ekim 2014 Pazartesi 00:59

Suriyeli sığınmacılar için toplantı düzenlendi

Suriyeli sığınmacılar için toplantı düzenlendi

Mazhar Bağlı, "Anadolu, bugüne kadar başları sıkışan insanların rahatlıkla gelip, sığınabildikleri yerdir. Bundan sonra da böyle olacaktır" dedi.


AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Mazhar Bağlı, "Anadolu, bugüne kadar başları sıkışan insanların rahatlıkla gelip, sığınabildikleri yerdir. Bundan sonra da böyle olacaktır" dedi.

Bağlı, partisinin il teşkilatı tarafından bir otelde düzenlenen "Suriyeli Mültecilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"nda, Türkiye'nin çevresinde olup bitenlerden kendini koruyabilmesinde en önemli etkenin, sağduyu ve bilgelik olduğunu söyledi.

Sığınmacılarla ilgili doğrudan ve dolaylı muhatap kentlerin olduğunu belirten Bağlı, bunlardan birinin de Mersin olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, sığınmacılar için güvenli bir liman olduğunun altını çizen Bağlı, "Bunu kendi kendimizi övmek için söylemiyorum. Anadolu, bugüne kadar başları sıkışan insanların rahatlıkla gelip, sığınabildikleri yerdir. Bundan sonra da böyle olacaktır. Tabi ki bir takım sorunlar var, bunların farkındayız. Zaten bu çalıştayın amacı, bu ve benzeri konularda var olan sorunları birlikte sevk ve idare etmek için ortak bir aklı ortaya koymaktır. Duygusal davranmanın yanında rasyonel davranmamız gerektiğini de düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye gelen insanların misafirperverlik gereği hoşgörüyle karşılandığına işaret eden Bağlı, Türkiye'de 1 milyon 600 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğunu hatırlattı.

Suriye'de istikrar sağlandığı zaman Suriyeli sığınmacıların ülkelerine döneceğini dile getiren Bağlı, şunları kaydetti:

"Suriye'de bir istikrar kurulduğu zaman ne kadarı geriye dönmez diye hesap yaptığımızda, dünyanın bugüne kadarki mültecilerle ilgili hesaplamalarında zannediyorum Afrika'da bir ülkede böyle bir büyük geri dönüş sağlanabilmişti. O da yüzde 30 civarındaydı. Biz de daha iyimser bir tablo çizersek, bu oran yüzde 40 bile olsa 1 milyona yakın insan burada kalacak anlamına geliyor. Dolayısıyla bu insanların hem toplumsal, hem düşünsel, hem de kültürel olarak bu coğrafyadaki insanlara eklenebilmeleri için nasıl bir strateji izlememiz, hangi politikalara başvurmamız gerekiyor. Bugüne kadar gerek hükümetin, gerekse diğer kamudaki aktörlerin bu anlamda yürüttükleri çalışmalarda ne tür aksaklıklar var, bunları öğrenmek istiyoruz."

Konuşmanın ardından basına kapalı gerçekleşen çalıştaya AK Parti Mersin milletvekilleri Nebi Bozkurt ile Çiğdem Münevver Ökten, AK Parti İl Başkanı İsmail Taşpınar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve bazı gazeteciler katıldı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER