ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Eylül 2014 Cuma 20:54

Suriye sınırında tansiyon yükseliyor

Suriye sınırında tansiyon yükseliyor

16 köyü ele geçiren terör örgütü IŞİD'ten kaçan Suriyeliler Türkiye sınırını geçti.


İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de, PYD kontrolündeki Kobani'yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile PKK/PYD arasındaki çatışmalar Türkiye sınırına yakın sınır hattında tüm şiddetiyle devam ederken her iki grupta Kobani’ye yoğun askeri sevkiyat yapıyor.

Türkiye sınırının sıfır noktasın da bulunan Kobani kentini doğu, batı ve güney’den olmak üzere üç koldan kuşatan IŞİD, Kobani’ye 15-20 km mesafedeki 29 köyü ele geçirdi. IŞİD, sınır hattında bulunan Kobani’yi PKK/PYD’den almak yaklaşık 3 bin IŞİD milisi ile beraber sınıra konvoy halinde tank, havan topu, füze sistemleri ve roketatar sevkiyatı gerçekleştirdiği öğrenildi.

Öte yandan PKK/PYD, IŞİD’in Kobani kentini üç koldan kuşatıp Kobani’ye bağlı 29 köyü işgal etmesinden sonra Kamışlı, Dair ez Zor ve Afrin’de bulunan Halk Savunma Güçleri (YPG) olarak adlandırılan yaklaşık binbeşyüz silahlı PYD/YPG milisini Kobani kentini savunması için Kobani’ye doğru konvoy halinde harekete geçirdi.

Kamışlı Dair ez Zor ve Afrin’den konvoy halinde Kobani’ye doğru hareket eden çok sayıda PYD/YPG milislerinin geçiş güzergâhlarında yer yer IŞİD milisleri ile çatışmaya girdikleri belirtildi. Sınırda yaşanan bu gelişmelerden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri TSK, Kobani sınırına askeri sevkiyat gerçekleştirirken, Akçakale-Suruç sınır hattında bulunan askeri birliklerini alarma geçirerek sınırda adeta teyakkuza geçti.

IŞİD saldırılarından kaçarak Şanlıurfa'nın Akçakale ve Suruç ilçeslerindeki sınır hattından ülkeye girmek isteyen Suriyelilere geçiş izni verildi. Akçakale ilçesinin bazı köylerinde biriken Suriyelilerden yüzlerce kadın, çocuk ve yaşlı ülkeye girdi.

Dün bütün gün beklemelerine rağmen Türkiye'ye alınmayan Suriyeliler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden sınır hattında toplanmaya başladı. Kobani'ye gitmeleri yönündeki teklifi zorunlu olarak silah altına alınacakları gerekçesiyle reddeden Suriyelilerin geçişi için sınır açıldı.

IŞİD KOBANİ'YE DOĞRU İLERLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

IŞİD'in, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı YPG kontrolündeki Kobani kentine doğru ilerleyişini sürdürdüğü bildirildi.

Bölgedeki yerel aktivistlerden Sair El-Halebi, terör örgütü IŞİD'in Suriye'nin kuzeyinde YGP güçlerinin kontrolündeki Kobani kentine doğru ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi.

IŞİD ile YGP güçleri arasında kent kırsalında şiddetli çatışmaların yaşandığını ifade eden Halebi, "IŞİD, Kobani çevresinde bir çok köyün denetimini sağladı. Halk, IŞİD güçlerinin korkusundan dolayı evlerini terk ederek Türkiye ve ülke içinde daha güvenli bölgelere kitleler halinde göç etmeye başladı" dedi.

Muhalif Rakka güçleri ile YPG güçlerinin IŞİD'e karşı ortak hareket ettiğini dile getiren Halebi, "IŞİD'e karşı savaşan güçlerin mühimmatları kalmadı. IŞİD, Kobani'den 15 kilometre uzaktakin Karamağ köyünün kontrolünü sağladı. IŞİD güçleri bölgeye dört koldan saldırmaya başladı" diye konuştu.

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ve Halep'in Kobani ilçelerinin çevresindeki köylerde terör örgütü IŞİD ile PYD güçleri arasında bir süredir çatışmalar yaşanıyor.

Atılan mermilerin zaman zaman sınırı aşarak Akçakale tarafına düşmesi nedeniyle ilçenin bazı sınır mahallelerinde halk evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. 

IŞİD 16 köyü ele geçirdi!

Suriye'de IŞİD örgütü, kontrolündeki Telabyad'dan 70 kilometre uzaklıkta bulunan PYD kontrolündeki Kobani'yi ele geçirmek için bu hafta başında harekete geçti. IŞİD militanları Kobani'ye giden güzergah üzerinde bulunan köylere saldırı başlattı. Türkiye sınırının yakınındaki köylerde çıkan şiddetli çatışmaların ardından bazı köyler IŞİD kontrolüne geçti. 3 gün süren çatışmaların ardından Telabyad'dan Kobani'ye giden güzergah üzerindeki yaklaşık 10 köyün kontrolü IŞİD'e geçti, 20 kadar köyde yaşayanlar ise kendilerine de saldırılabileceği endişesiyle evlerini terk ederek geri çekildi.

SAVAŞMAMAK İÇİN GİTMİYORLAR

Öte yandan evlerini terk eden ve Türkiye'ye geçme talepleri kabul edilmeyip, PYD hakimiyetindeki Kobani'ye gitmeleri teklif edilen kalabalığın ise bu öneriyi kabul etmemelerinin nedeninin savaşmak istememeleri olduğu ifade edildi.

IŞİD İngiliz gazetecinin videosunu yayınladı

Sınır hattında bekleyen Suriyeliler, Kobani'ye gitmeleri durumunda kadın, yaşlı ve çocuklar dışındaki yetişkinlerin silahlandırılarak cepheye sürüldüğü ve savaşmak istemedikleri için Kobani'ye gitmek istemedikleri kaydedildi.

SURİYELİ KADIN MAYINA BASTI

Bu gerginlik sırasında Suriye tarafında sınıra doğru gelen 50 yaşlarındaki bir kadının bastığı mayın infilak etti. Suriye tarafında da endişeye yol açan patlamada yaralanan kadın, battaniye ile sınır tellerinden geçirildi ve otomobille Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 

Sınır hattında toplanan Suriyelilerin, Türkiye'ye girişine izin verildi

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye sınırına gelen Suriyelilerin Türkiye'ye geçişine müsaade edildi. 

Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasında, IŞİD ile PYD arasında çıkan çatışmalar devam ediyor.

Çatışmaların şiddetini artırması üzerine bölgeden kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi, Suruç ilçesi Mürşitpınar Mahallesi sınırına geldi. Bir süre burada bekleyen Suriyelilerin sayılarının artması üzerine tel örgüler açılarak sığınmacıların girişine izin verildi. Geçişler sırasında bazı kişilerin beraberinde büyükbaş hayvanlarını da getirdiği görüldü. 

Suriyelilerin araçlarla uygun bir bölgeye götürülüp, kayıtlarının yapılacağı öğrenildi. 

Suriyelilerin sınır bekleyişi sürüyor

Fransa'dan IŞİD'e ilk saldırı

IŞİD ile mücadele için halk Obama ile birlik içinde

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER