ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Eylül 2014 Pazar 20:48

Suriye sınırında gerginlik

Suriye sınırında gerginlik

Şanlıurfa’da sınırda görevli askerler, eylemcilerin arasında kaldı. Taş yağmuruna tutulan askerler, güçlükle kurtarıldı.


Suriye'deki IŞİD kuşatmasından kaçarak Türkiye'ye gelenlerin sayısı 100 bini buldu. Sınırda sabah saatlerinde olay çıktı. Olaylar nedeniyle sınır hattı bir süre kapatıldı.

Suriye'de IŞİD'le PYD arasındaki çatışmalardan kaçan Suriyelilerin geçişi için sınır bölgesinde 8 ayrı nokta belirlendi. Sınırda bulunan Mürşitpınar Köyü de bunlardan biri.

Son iki günde yoğun geçişlerin yaşandığı köyde, aynı zamanda insani yardım için Suriye tarafına geçenlere de izin verildi. Ancak Suriye'ye geçiş, sabah saatlerinde durduruldu.

Jandarma, kalabalık dağılmayınca biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler, havai fişek ve taşla karşılık verdi.

Olaylar nedeniyle Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk askeri yetkililerle görüştü. Suriye tarafından geçen yaklaşık 70 bin Suriyeliden 3 bini kayıt altına alındı.

YENİ BİR ÇADIRKENT KURULUYOR

Suriyelilerin büyük bölümü, Suruç Yatılı Bölge Okulu'nda misafir ediliyor.

Uluslarası Doktorlar Birliği'nden 16 kişilik sağlık ekibi de, sığınmacıları sağlık taramasından geçirdi.

Bölgede alınan önlemler kapsamında AFAD tarafından Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınına yeni bir çadırkent kuruluyor.

ASKERLERE TAŞ YAĞDIRDILAR

Şanlıurfa’da sınırda görevli askerler, eylemcilerin arasında kaldı. Taş yağmuruna tutulan askerler, güçlükle kurtarıldı.Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi Mürşit Pınar sınır hattında kurulan çadır nedeniyle asker ve polisin müdahalesi gün boyu devam etti.

Mürşitpınar -Suruç karayoluna doğru kaçan bir grup, karayolunu taşlarla trafiğe kapattı. Yol önünde set oluşturan zırhlı araç ve iki bölük asker, bir anda eylemcilerin arasında kaldı. Eylemciler, askerlerin üzerine taş yağdırdı. Askerler ise kalkanları ile taşlardan korunmaya çalıştı. Bir süre TOMA’nın gelmesini bekleyen askerleri kurtarmak için havaya ateş açıldı.

4 ASKER YARALANDI

İki bölük askerden bir bölüğü kalkanlarıyla kaçarak eylemcilerden kurtuldu. Kurtulan askerler, ellerine taş alarak diğer arkadaşlarını kurtarmak için eylemcilere doğru yöneldi. Gelen zırhlı araçların da yardımı ve havaya açılan ateş sonucu diğer bölük de güvenli bölgeye kaçmayı başardı. Olaylarda 4 asker yaralandı. TOMA ve polis ekiplerinin gelmesiyle eylemcilere müdahale edildi.

"SURİYELİLERİN SAYISI 100 BİNİ BULDU"

Bu arada Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Suruç ilçesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) oluşturduğu alandan Türkiye'ye geçiş yapmaya devam ediyor.

AFAD Başkanı Fuat Oktay, bölgeye giderek geçiş yapan Suriyelilerin kayıt altına alınması ve sağlık taramasından geçirilmesi çalışmalarını inceledi. Buradaki ailelerle görüşen Oktay, sıkıntılarını dinleyerek kendilerine yardımcı olacaklarını söyledi.

Fuat Oktay, Suriye'de yaşanan çatışmaların artmasının insani dramı da son derece arttırdığına dikkati çekti.

AFAD'ın devleti ve milleti adına bölgede olduğunu aktaran Oktay, "Bütün gücümüzle insani dramı en aza indirebilme adına buradayız, sahadayız. Şu anda da sınır bölgesinde çalışmalarımız sürüyor. Sayın Başbakan Yardımcımız Türkiye'ye giren Suriyeli misafirlerimizin sayısını dün itibarıyla 65 bin olarak açıklamıştı. Bugün itibarıyla bu sayı, 100 bini buldu. Aynı çerçevede de içeri alıyoruz" ifadesini kullandı.

Oktay, herkesin bu insani dramı en aza indirebilmek için gece gündüz demeden özverili şekilde çalıştığını vurgulayarak, Yumurtalık bölgesine kurulan merkezde kabullerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER