ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Mart 2014 Cumartesi 09:18

Şüpheli olmamasına rağmen dinlediler

Şüpheli olmamasına rağmen dinlediler

Paralel yapının iki yıl boyunca kanunsuz dinlediği isimleri 'şüphel' olarak değil 'Keyfi' olarak dinlediği ortaya çıktı.


17 Aralık ve 25 Aralık darbe girişimiyle Başbakan Erdoğan ve ailesine, işadamlarına, siyasetçi ve gazetecilere tuzak kuran paralel örgütün düzmece gerekçelerle istedikleri kişiler için dinleme kararları çıkarttığı ve buradan elde ettiği bilgileri dava dosyasına koymadan şantaj amaçlı arşivlediği ortaya çıktı. Dinleme skandalında aralarında medya patronları, bakan danışmanları ve çok sayıda işadamının yer aldığı binlerce kişi 25 Aralık soruşturması kapsamında alınan mahkeme kararıyla iki yıl boyunca dinlendi.

Star'ın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoağan’ın çevresini izleme amacıyla yapılan dinlemelerin kayıtları şantaj amacıyla saklandı. Aralarında Turgay Ciner, Gürsoy Grubu’nun CEO’su Abdurrahman Gürsoy, Ürdünlü işadamı Nebil Hakimi ve Yorum İnşaat’ın sahibi Osman Ağca’nın da yer aldığı onlarca kişinin telefon görüşmeleri kayıt altına alındı.

Şüpheli olmamasına rağmen dinlendiler

Aralarında Abdullah Tivinikli, Latif Toptaş, Yasin El Kadı, İbrahim Çeçen ve Cemal Kalyoncu gibi birçok işadamının yer aldığı kişiler hakkında yürütülen soruşturmada, birçok kişinin de “şüpheli” sıfatıyla değil de “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın etrafını dinlemek” amacıyla dinlendiği belirtildi. Skandal dinleme kararlarının TMK savcısı Muammer Akkaş’ın talebiyle çeşitli mahkemelerden çıkartıldığı belirtildi. Kanun gereği en fazla 6 ay dinlenmesi gereken bu isimler iki yıl boyunca dinlendi. Hukuksuz dinleme skandalı savcılık tarafından saklanırken, dinlenen kişilere ise hiçbir şekilde bilgi verilmedi. Dinlenen kişilerin kayıtlarının imha edilmesi gerekirken bu kayıtlar “şantaj” amacıyla saklandı.

Başsavcılık tespit etti

Tarihin en büyük skandalı, savcı Muammer Akkaş’ın dosyadan alınmasının ardından Başsavcılığın başlattığı incelemeyle ortaya çıktı. Başsavcı Hadi Salihoğlu’nun talimatıyla dosyadaki tüm belgeler mercek altına alındı. Şu ana kadar 2 yıl boyunca hukuksuz bir şekilde dinlenenlerden şu isimler tespit edildi: Adem Baştürk (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri), Abdurrahman Gürsoy (Gürsoy Grup Ceo’su), Adem Duker Adnan (Cenk elektrik) Ahmet Koyuncu Ahmet Suat Öyazıcı (Trabzon Spor eski Yöneticisi), Ahmet Şakir Demir, Asım Cengiz (Cengiz inşaat ortağı), Aydın Ünal (Başbakanlık müşaviri), Barış Kartal Cengiz Soykan (Vakıfbank eski yöneticisi), Cengiz Özdemir (Çukurova Medya Şirketleri Grup Başkanı), Emir İlter, Ertan Şimşek, Fahrettin Yıldırım, Hasan Gürsoy (İşadamı) Hasan Osman Çelik, Mahir Katırcı (Eski Belediye Başkan Yardımcısı), Mecit Çetinkaya (Armatör), Metin (Hano Grup), Mehmet Fatih Sağıroğlu, Nebil Hakimi, Osman Ağca (Yorum İnşaat sahibi), Salih Koç, Salih Erdal Ermut, Sefer Kocabaş (İBB İmar Komisyonu Başkanı), Sezgin Akbaba, Sezgin Üğlü, Süleyman Genç, Şenol Kazancı, Turgay Ciner (İşadamı), Deniz Aktürk, Mustafa Varank (Başbakan’ın danışmanı). 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER