ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 12:59

Su ürünlerinde avlanma yasağı 1 Eylül'de kalkıyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, su ürünlerinin kaynağının korunması amacıyla 15 Nisan’da başlatılan yasağın 1 Eylül’de sona ereceğini bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada “Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak için balık satın alırken avlanabilir minimum av boylarına ve avlanma zamanına dikkat edilmelidir. Yasak boydaki ve avlanması yasak olan türler satın alınmamalıdır.” denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, su ürünlerinde avlanma yasağının sona ermesine ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. 15 Nisan’da başlayan yasağın 1 Eylül’de son bulacağının vurgulandığı açıklamada su ürünlerine ilişkin bilgi verildi. Yapılan açıklamada, “Su Ürünleri avcılığının serbest olduğu 2012-2013 av sezonunda (1Eylül-15 Nisan) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Haline toplam 48 bin 919 ton su ürünü geldi.

Bu miktarın yaklaşık 3 bin tonu kültür balıkçılığı ürünü (çipura, levrek, alabalık v.d), 2 bin 200 tonunu ithal ürünler, 16 bin 44 tonunu hamsi, 4 bin100 tonu Lüfer, 9 bin tonunu istavrit, 10 bin 700 tonunu palamut, 826 tonunu mezgit, 465 tonunu tekir ve 3 bin 584 tonunu da diğer su ürünleri oluşturdu.

120 milyonu aşan nüfusu ile Japonya’da, bir kişi ortalama 70 kg su ürünü tüketirken ülkemizde bu oran 7-8 kg civarındadır. Dünyada ortalama su ürünleri tüketim miktarı kişi başı 16 kg; AB ortalaması ise 22 kg’dır. Su ürünleri tüketimi mevsimsel farklılıklar gösterdiği gibi bölgelerimiz arasında da farklılık göstermekte olup kıyı bölgelerimizde kişi başı 25kg; İç, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde ise kişi başı 1kg’a kadar düşmektedir.

Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak için balık satın alırken avlanabilir minimum av boylarına ve avlanma zamanına dikkat edilmelidir. Yasak boydaki ve avlanması yasak olan türler satın alınmamalıdır. Balıklar hakkında detaylı bilgilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü’nün http://suurunleri.ibb.gov.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.” ifadeleri yer aldı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER