ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Mart 2013 Pazartesi 13:54

Sosyal medyada tehlikeli dezenformasyon!

Sosyal medyada tehlikeli dezenformasyon!

İnternette bilgi kirliliği çığ gibi büyüyor. Şişli'de çekilen fotoğrafta olay bir kez daha gündeme geldi.


Hürriyet muhabiri tarafından geçen yılki 19 Mayıs kutlamaları sırasında İstanbul Şişli'de çekilen Türk Bayrağı fotoğrafı sanki Gaziantep'te çekilmiş gibi Facebook'ta yayınlandı. Fotoğraf kısa sürede binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Özellikle Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları sonrası fotoğraf ırkçı yorumların da artmasına neden oldu. Fotoğrafı çeken Mustafa Küçük sosyal medyadaki dezenformasyona dikkat çekti ve fotoğrafın öyküsünü anlattı.

Facebook’taki “Biz Yalvaçlıyız” adlı bir grup, Hürriyet muhabiri Mustafa Küçük’ün 19 Mayıs 2012’de Şişli’de çektiği, 20 Mayıs 2012’de Hürriyet’te manşet olan fotoğrafının altına, “Gaziantep'teki bu görüntüler hiç bir kanalda verilmedi. İbretle kınıyoruz ve biz paylaşıyoruz. Eğer imkanınız varsa sizde paylaşın" yazıp 24 Ağustos 2012'de grup sayfasında paylaştı. Özellikle Diyarbakır'daki nevruz kutlamaları sonrası fotoğraf bir anda milliyetçiliğin sembolü haline getirildi.

Facebook'ta kısa sürede 46 bin kişi tarafından paylaşılarak rekor kıran fotoğraf, 5 bin kişi tarafından da beğenildi. Fotoğrafın altına ise yorum yağdı. Halen grupta paylaşılan fotoğrafa olan ilgi çığ gibi büyüyor.

''TESADÜFEN FARK ETTİM''

Bir arkadaşının fotoğrafı paylaşması sonucu tesadüfen farkına vardığını belirten Mustafa Küçük, "Fotoğrafın altında yazanı görünce çok şaşırdım. Girip yorumları okuyunca işin dozunun kaçtığını ve güzel bir fotoğrafı paylaşmaktan öte işin provokasyona dönüştüğünü gördüm. Her foto muhabiri çektiği fotoğrafı gördüğü anda tanır. Ben de bu fotoğrafı görünce hiç tereddüt yaşamadım. Yine de gazeteci refleksi olarak çektiğim fotoğrafla yayınlananı karşılaştırdım. Benim karemin kadrajını sağ taraftan bir Atatürk portresi daraltmışlar. Zaten o fotoğrafı başkasının çekmesine imkan yok. O gün belediyenin afiş asmak için kullandığı vinçle yerden yaklaşık 30-40 metre yükseğe çıkıp çekmiştim" dedi.

Hürriyet'in deneyimli foto muhabiri Mustafa Küçük, fotoğrafın kendisine ait olduğunu, fotoğraftaki yerin Gaziantep değil Şişli olduğunu yazdığını belirterek şöyle dedi:

"Fakat kimse umursamadı bile. Demek ki bilgi kirliliğinde insanlar doğruyla yanlışı ayırt edemiyor ya da işine nasıl geliyorsa öyle devam ediyor. Özellikle sosyal paylaşım sitelerinde bu tür yalan yanlış bir çok haber ve fotoğraf yayınlanıyor. Benim tesadüfen yaşadığım bu olay bu tür durumlara çok güzel bir örnek oldu. İnsanlara tavsiyem, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde yazılıp çizilen her şeye araştırmadan inanmamalarıdır. " 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER