ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2014 Salı 16:00

Soma'daki 301 kişi nasıl kurtarılabilirdi?

Somadaki 301 kişi nasıl kurtarılabilirdi?

Soma'daki faciayla ilgili konuşan 911 Arama Kurtarma Derneği Başkanı Gürsoy, "Havalandırma sistemi hemen kapatılsaydı işçiler kurtulabilirdi." dedi.


Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde genel merkezi bulunan '911 Arama Kurtarma Derneği'nin Genel Başkanı Mustafa Gürsoy, Soma'da maden ocağında meydana gelen facia ile ilgili olarak, "Ekibimizle birlikte ilk gün Soma'daydık. Maalesef çok sayıda madenci arkadaşımızın cansız bedenini ocaktan çıkardık. Facia ile ilgili herkes, herşeyi söylüyor. Havalandırma sistemi kapatılsa, şimdi ulusça sevinçli haberler almış olacaktık" dedi.

"İLK GECE 6 MADENCİYİ CANSIZ ÇIKARDIK"

Bandırma'da 1999 yılında kurulan ve 2006 yılından sonra genel merkez olan 911 Arama Kurtarma Derneği'nin Genel Başkanı Mustafa Gürsoy, 25 kişilik ekiple 5 gün boyunca Soma'daki maden faciasında arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını söyledi. Soma'ya zor koşullar altında kiralık araç ve veresiye motorin alarak gittiklerini anlatan Gürsoy, şöyle konuştu: "Soma'ya vardığımızda oluşturulan kriz masasından aldığımız görevlerle ilk gece 6 madencimizi, ikinci gece de 1 madencimizi cansız çıkardık. Madende arama- kurtarma faaliyetlerine katılan diğer ekiplere su ve yiyecek takviyesini de yine ekip olarak gerçekleştirdik."

"MADDİ DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Derneğin gönüllülük esasına göre faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Gürsoy, "Gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Genel merkezimizde gaz maskesinden başka bir malzememiz bulunmuyor. Techizat ve malzeme sıkıntımızı gidermek için sporsor ve maddi desteğe ihtiyacımız var."

"ACILARINI YÜREKLERİNE GÖMÜP ÇABALADILAR"

Soma'daki maden ocağında yürüttükleri çalışmalarda ocakta çalışan ve hayatta kalan işçilerin, kendilerine çok yardımcı olduklarını söyleyen Gürsoy, madene girişlerinde bu işçilerin acılarını içlerine gömerek, metanetle kendilerine kılavuzluk ettiklerini anlattı. Maden işçilerinin arama kurtarma çalışmalarına katılan her ekibe yardım etmek için canla başla çalıştıklarının altını çizen 911 Arama Kurtarma Derneği Genel Başkanı Mustafa Gürsoy, "İşçilerin yaşadıkları acılara rağmen yardım ettiklerini görünce çok üzüldük. Acılarını yüreklerini gömmüşler ve arkadaşlarının madenden çıkarılması için çabalıyorlardı" dedi.

"PROVOKATÖRLÜK YAPTILAR"

Facianın ikinci gününde madenin önünde toplanan işçi ailelerinin büyük acılar yaşadığını madenden gelecek haberleri beklediklerini söyleyen Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kabalık toplandıkça, bazı kişilerin işçi yakınlarını olumsuz anlamda etkilediklerine şahit olduk. Devlet ile vatandaşı karşı karşıya getirmek isteyen 4-5 kişi vardı. Bunlar provokatörlük yapıyorlardı. Polis ve jandarma bunları biliyordu. O kişilerin sessiz kalmalarını sağladılar. Orada çıkacak herhangi bir kötü olay hem çalışmaları aksatacak hem de aileleri daha fazla üzecekti. Türkiye'de deprem, maden kazası gibi olaylarda arama kurtarma çalışmalarına en fazla katılan kişilerden biriyim ve bu maden ocağında yaşanan kazayla ilgili bir tespitim var. Her ne kadar unvanımızda profesör veya uzman yazmasa da aldığımız eğitimler sonucunda ve tecrübelerimiz ışığında eksiklikleri görebiliyoruz. Bu tür iş yerlerinde öncelikle acil eylem planlarının devreye sokulması ve tatbikat yapılması gerekir.

"GAZIN TAVANDAN AŞAĞIYA İNMESİ EN AZ 2 SAAT SÜRER"

Soma'da yaşanan facia ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim. Hava sirkülasyonunun olmadığı ortamda ateş yandığı zaman, buradan çıkan duman ve gaz molekülleri yukarı çıkar ve tavanda birikir. Daha sonra üst tarafta yayılmaya başlar. Bu süreçte alt kısımda oksijen vardır ve eğer gaz maskeniz varsa, bu ortamdan rahatlıkla eğilerek, çıkabilirsiniz. Soma'daki maden ile ilgili olarak edindiğimiz bilgiye göre yanan kömürlerin, lastik malzemeden yapılmış konveyör bandına düştüğü ve bu bantların yandığını öğrendik. Bu bant yanmış bile olsa, bu yoğun zehirli gazın tavandan aşağıya kadar inmesi en az 2 saat sürerdi."

"HAVALANDIRMA SİSTEMİ HEMEN KAPATILSAYDI..."

Mustafa Gürsoy, maden ocağının havalandırması sırasında çok güçlü ve muazzam bir akım olduğunu belirterek, "Burada dikkat edilecek nokta, havlandırma sistemi hemen kapatılsaydı, zehirli gaz her yere yayılmazdı ve işçiler gaz maskeleriyle dışarı çıkabilirdi. Biz de ulusça sevinçli haberler alırdık" dedi.
 

KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER