ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2014 Salı 09:54

Soma'da yetim kalan 232 çocuk ne olacak?

Somada yetim kalan 232 çocuk ne olacak?

Türkiye'yi yasa boğan Soma'da hayatını kaybeden işçilerden 116'sının kimi halen anne karnında olan 232 çocuk yetim kaldı.


301 maden işçisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan Soma'daki maden faciası Türkiye'yi yasa boğdu. Üzerinden 7 gün geçen feci kazanın hemen ardından madencilerle ilgili yürekleri sızlatan detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Yeni Şafak kazada hayatını kaybeden 301 madenciden 181'inin bilgilerine ulaştı. Bu madencilerden evli olan 116'sının geride 232 yetiminin kaldığı ortaya çıktı. 22 maden işçisi ise henüz yeni evlenmişti.

Hayatını kaybeden 38 işçinin anne babası ise henüz oğullarının mürüvetini görememişti. Kazada yaşamını yitiren 5 nişanlı işçinin, düğün hazırlıklarına yas düştü. 301 maden işçisinden bilgilerine ulaşamadığımız 120'sinin de onlarca evladının yetim kaldığı tahmin edilirken, detaylı bilgilerin önümüzdeki günlerde açıklanacağı öğrenildi.

GÖZYAŞLARI HERKESİ KAHRETTİ

Soma'daki mezarların başında gözyaşı döken birbirinden minik pek çok çocuk da hafızamıza kazındı. Bu çocuklardan biri 40 yaşındaki Kemal Çoban'ın kızı 8 yaşındaki Rüveyda Çoban. Babasının mezarı üzerinde solucan gördüğü zaman feryat eden minik Rüveyda, gözyaşlarıyla herkesi kahretti. Babasının tahtadan mezar taşına dokunan elleriyle toprağı okşayan minik Rüveyda, 'Çok üzgünüm. Bundan sonra benim için zor olacak. Babam, bana 'canım kızım', 'güzel kızım' derdi' diye konuştu.

BEBEKLER YETİM KALDI

Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren 6 maden işçisinin bebekleri doğmadan yetim kaldı. Evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenilen 45 yaşındaki Ahmet Kaya'nın eşi Necla Kaya iki aylık hamileydi. Trabzon'dan Soma'ya maden ocağında çalışmak için gelen Kaya'nın, son üç yıldır Soma Maden ocağında çalıştığı öğrenildi.

Maden faciasında yaşamını yitiren Ahmet Şen'in eşi Selda Şen'in 4 aylık, yaşamını yitiren Nihat Kayrak'ın eşi Şerife Kayrak'ın ise 2 aylık hamile. Birer kız çocuğu babası olan iki işçi birlikte ölüme gitti. Eşleri ise karnında taşıdıkları çocuklarıyla geride kaldı. 34 yaşındaki Kamil Çal'ın da eşinin üç aylık hamile olduğu belirtildi.

ELMADERE YETİMLER KÖYÜ OLDU

Maden faciasının ardından 450 nüfuslu ve 100 haneli Elmadere Köyü'nde 23 çocuk yetim kaldı. 68 öğrencinin eğitim gördüğü Elmadere İlköğretim Okulu'nda, yaşları 7 ila 3 arasında değişen Sercan Yıldırım, Sevcan Yıldırım, Hüseyin Yıldırım ve Şirin Yıldırım adlı birbiriyle akraba olan çocuklar, babalarının başlarına gelenlerden habersiz arkadaşlarıyla oyunlar oynadı, boyama yaptı.

MUTLULUKLARI 40 GÜN SÜRDÜ, 15 YIL HAYAL KURMUŞLARDI

Soma'da yüzlerce işçiye mezar olan maden, aşklara da mezar oldu. 40 gün önce dünya evine giren 25 yaşındaki Serkan Buran, çocukluk aşkı Songül ile evlenmişti. 15 yıl boyunca evlilik hayali kuran Buran çiftinin mutlulukları 40 gün sürdü. 24 yaşındaki Mustafa Türkhan da Buran ile aynı kaderi paylaştı.

Düğününden 22 gün sonra yaşamını Mustafa Türkhan, düğünü için aldığı iznin bitmesinin ardından madene gitmiş, ikinci gün ise yaşamını yitirmişti. Genç madenci, birkaç yıl önce yaşamını yitiren babasının yanına defnedildi.

(Yeni Şafak)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER