ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2014 Çarşamba 17:25

Soma'da ölü sayısı 238'e yükseldi

Somada ölü sayısı 238e yükseldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 205'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 80 olduğunu söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağında çıkan yangında ölenlerin sayısının 205'e yükseldiğini bildirdi.

Eynez bölgesindeki maden bölgesinde çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, madene kurtarma amaçlı giren ve dumandan etkilenen bazı kişilerin de yaralılar arasında sayılmış olabileceğini söyledi.

Bu durumun endişeleri daha da artırdığını belirten Yıldız, "Madende hayatını kaybedenlerin sayısı 205'e ulaştı, 80 yaralı olduğu bilgisi de daha önce paylaşılmıştı. Yaralılar arasında bizzat madende çalışmayanların, sonradan gelenlerin olabileceği de söylendi. Bu bizim endişemizi daha da arttıracak bir durumdur. Sayının artmasından endişe duyduğumuzu söylemiştik, belki bu konuda daha da zorlanabileceğimiz bir durum olabilir" diye konuştu.

Zamanın işlediğini, daha da kritik bir döneme gidilğini dile getiren Yıldız, kurtarma çalışmalarının ara verilmeden tüm hızıyla sürdüğünü vurguladı.

Bakan Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine "İhmal varsa biz buna hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi burada da kalmayız" dedi.

Personel listesi üzerinde çalışma yapıldığını, adli tıp kurumu ve savcılıkla görüştüklerini, hukuki işlemlerin hızlı şekilde yürütülmesi için uğraş verdiklerini aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Sayı endişe ettiğimiz noktaya doğru gidiyor. Yarının hazırlıklarını, organizasyonu da bir yandan yapmamız gerekiyor. Cenaze işlemleriyle ilgili bir boşluk olmaması için çalışmamız lazım. Bakan yardımcısı, milletvekili arkadaşlarımızla görev dağılımı yaptık, yüreğimizde büyük bir acıyla bunları yapıyoruz."

Bakan Yıldız, soru üzerine madeni işleten şirketin yetkilileriyle görüştüğünü de bildirdi.

MADEN OCAĞINDA YANGIN ÇIKMIŞTI

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın boyutları giderek büyüyor. Patlama ve yangının olduğu maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ederken zaman geçtikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kurtarma çalışmalarına katılan bir görevli 20 kişinin cesetlerini çıkardıklarını söyledi.

Yakınlarından umutla haber bekleyen ve sinirleri gerilen işçi yakınlarından fenalaşanlar, bayılanlar oldu. Bunlara da sağlık görevlileri müdahale etti. Hastaneye gelen bazı ambulansların kapılarına açmadan buradan ayrıldığı dikkat çekerken, bunlarda ölen madencilerin cesetlerinin olduğu belirtildi. 

AFAD 288 PERSONELİYLE OLAY YERİNDE

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan Soma'daki maden kazası ile ilgili saat 21.30'da yapılan açıklamada, 17 işçinin yaşamını yitirdiği, kurtarılan 19 işçiden yaralı olan 11'inin tedaviye alındığı, 200'ün üzerinde madencinin ocakta mahsur kaldığı belirtildi.

Kurtarma çalışmalarının 288 personel ile sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, ekiplerin 4 jeneratör, 1 aydınlatma seti kullanarak içeriye sürekli temiz hava verildiği kaydedildi.

AFAD iletişimde sıkıntı yaşanmaması için mobil baz istasyonları kurdurulduğunu belirtti.

OKSİJEN POMPALANDI 

Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi.

Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.

DÜNYA BASININDA İLK SIRADA

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki meydana gelen maden kazası için 'İsKazasıDeğilCinayet ve 'SomayaDuaEdelim' hashtag'leri ile twitter'ın dünya gündeminde ilk iki sıraya yükseldi.

Sosyal medyada paylaşılan hastaglarda 'Dualarınızı eksik etmeyin', 'Eyy en olmazları olduran...Ey çaresizlerin çaresi...Yalvarırım Sana' , 'Rabbim Senden Ümidini Kesmeyen Mazlum Kullarını Yanlız bırakma...'Patlamanın yaşandığı maden ocağı 09.07.2013 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açılmıştı', Sokakta, eylemde, gözaltında, askerde, madende, tersanede, fabrikada... ölmek için ne çok sebep var bu ülkede' ve Halk Maden ocağı önünde..' gibi yorumlar yapıldı.

PSİKO-SOSYAL DESTEK SAĞLANIYOR

İşçi yakınları ve olaydan dolayı travma yaşayan diğer insanların psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Akar, bu amaçla Ankara'dan 20 psiko-sosyal destek elemanının bölgeye geldiğini söyledi.

AİLELERE MAAŞ BAĞLANACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ise Soma'daki kömür madeninde çıkan yangında hayatını kaybeden madencilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacağını bildirdi.

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın Soma'ya hareket ettiğini belirten Kuruca, "Bu iş kazası olayıdır. Hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacak" diye konuştu.

Madende 18 yaşından küçük bir işçinin de ölü olarak çıkartıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kuruca, İş Kanuna göre 18 yaşın altındaki erkeklerin ve her yaştaki kadınların yer altı ve su altı işlerinde çalıştırılmasının yasak olduğuna dikkati çekerek, bu iddiayla ilgili soruşturma başlatılacağını bildirdi.

 


ÖLÜM MADENİNDEN BÖYLE KURTULDULAR


 

Manisa Soma'da meydana gelen facianın yaşandığı madenin güvenlik kameraları görüntüleri yer altında yaşanan can pazarını gözler önüne seriyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER