Soma ilçesinde, 1 işçinin ölümü, 22 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan yangının çıktığı kömür madeni, işletmecinin aldığı kararla kapatıldı.
Soma'da, Uyar Madencilik tarafından işletilen ve yaklaşık 800 işçinin çalıştığı Darkale Kömür Madeni Ocağı, 20 Ekim 2013 tarihinde çıkan ve 1 işçinin ölümü, 22 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan yangın ardından işletmeci firmanın, "mevcut sahanın yetersiz ve sağlıksız" olduğu gerekçesiyle aldığı kararla kapatıldı.
Uyar Madencilik Yönetim Kurulu adına İbrahim Uyar imzasıyla yapılan açıklamada, tüm hakları Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna ait olan "İR-10412" ruhsat nolu Darkale bölümünde 2004 tarihinden itibaren redevans karşılığı üretim faaliyetinde bulunduklarını belirtti.
İşletmeci firma olarak aradan geçen 10 yıl içinde 1 milyon ton üretim taahhüdüne karşın 3 milyon 750 bin ton üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlandığını, bu süreçte sadece devlete ödenen kira bedelinin 24 milyon 83 bin, Ege Linyit İşletmeleri'ne (ELİ) ödenen kar payı ise 45 milyon 761 bin lira olduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Bin kişiye sağlanan istihdam, ödenen diğer vergiler düşünüldüğünde, ekonomik değil sınıfındaki maden ocağının ülkeye sağladığı katkı anlaşılmaktadır. Şirket yönetimi ve çalışan işçi arkadaşlar olarak haklı talebimiz şudur, mevcut işgücümüzün daha güvenlikli, emniyetli, verimli sahalarda değerlendirilmesini talep ediyoruz. Üretim yapılmadığı takdirde ayakta kalamayız, bu iş gücü heba olur. Ülke ekonomisi zarar görür. Hala devletin üretim maliyetleri ortadayken hızla özelleştirilmelerin görüldüğü günümüzde böyle bir iş gücü hiçe sayılmamalıdır. Yeni bakir bir sahada mevcut bine yakın işçimizin mağdur edilmeden iş imkanı sağlanacağını ve ayrıca ilave olarak 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını taahhüt ediyoruz."
- İşçiler eylem yaptı
Kapatılma kararının ardından ocakta çalışan işçiler, iş yerlerinin önünde toplanarak kararı protesto etti.
Maden sahasından ilçe merkezindeki Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüyen işçiler, burada, Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şube Başkanı Tamer Küçükgencay'a çalışabilecekleri yeni maden sahası bulunması talebini dile getirdi.
Küçükgencay, kaza sonrası madende müfettişlerin incelemesinin devam ettiğini, bu hafta yeniden inceleme yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Ocağın tekrar çalışır hale gelmesi, büyük maliyet gerektiriyor. Oradaki kömür sizin haklarınızı ödeyecek şekilde yatırıma dönüşmüyor. Saha olmazsa iş yok. Sizin özlük haklarınız neyse, avukat aracılığıyla mahkemeye verip hepsini almak istiyoruz. Bizim ilk derdimiz bu. Yeni maden sahası tahsisi işi Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun bileceği iştir. Sahayı verir ya da alır."
Meydanda toplanan işçiler daha sonra Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğüne yürüdü.
ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, işçileri temsilen 6 kişiyi makamında kabul ederek, taleplerini dinledi.
Soma'da Uyar Madencilik darkale mevkisinde işletilen kömür madeninde 20 Ekim'de çıkan yangında 1 işçi yaşamını yitirmiş, 22 işçi de yaralanmıştı.