ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2014 Cuma 13:06

Soma'da facianın 4. gününde kameralar karşısına geçtiler

Somada facianın 4. gününde kameralar karşısına geçtiler

Soma faciasının 4. gününde Soma Holding yetkilileri beklenen basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan katıldı.


Oldukça gergin geçen basın toplantısında, Soma Kömür İşletmeleri Firma yetkilileri kafalardaki sorulara cevap vermeye çalıştılar. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda basın mensuplarının soruları karşısında zor anlar yaşayan şirket yetkilileri birer birer söz aldı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda şirketin tüm yetkilileri söz alırken, öne çıkan başlıklar ise şöyle...

"Facianın trafoyla alakası yok. Sebebi ise belirsiz yetkililer de bilmiyor. Madende var olan yaşam odası sökülmüş yenisi ise hazırlanıyormuş. İlk etapta 360 işçi kaçış noktasına gelerek kurtulabilmiş. Madende halen halen 18 işçi var. Şirket madendeki eksiklikleri giderip işletmeye devam edecek. Yapılacak incelemelerin sonuçları bekleniyor. Şirket sahibi Alp Gürkan Başbakan Erdoğan ile ilk kez Soma'da karşılaşmış"

Basın toplantısından satır başları...

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın açıklamaları...

"30 yıllık zaman diliminde küçük bir işletmeden 6 bin kişi civarında çalışan bir işletmeler gurubuna dönüştük.

Madencilik hayatım boyunca elde etmiş olduğum gelirlerin işletmesini yapmış olduğum madenlerin geliştirilmesinde ve çalışan arkadaşlarımın hayatlarının gelişmesinde harcadım.

Bugün hayatımın en büyük elemini yaşıyorum.

Üstelik Soma madeni, kazanın olduğu maden işletmesi Türkiye'nin en güvenlikli maden işletmelerinin arasına girmişti. 

Salı günü saat 15:00 civarında işletmeden gelen habere inanamadım.

Trafo patlaması deniliyordu. Bütün hayatını maden işletmelerinde geçirmiş, arkadaşlarımla beraber çalışmış çalışanlarımın arkadaşım olduğunu bilerek yaşadım.

3 gündür arkadaşlarımın yanındayım. Yapılması gereken herşeyi yapmaya çalıştım.

İçim yanıyor bunların birçoğu büyük ihtimalle babaları benim yanımda emekli oldular.

Bu basın toplantısını 2-3 gün sonra yapacaktım sağlığım el vermediği için anca kamuoyunda söylenenler sebebiyle karşınızdayım

Ben sorularınıza cevap vermeye çalışacağım ama olayın nasıl geliştiğini niçin bu kadar büyük olduğunu arkadaşlarıma bırakmak istiyorum.

3 günden beni aşırı yorgunum. Hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Bunun ilgili olarak öncelikle, Yönetim Kurulu Üyesi olan Ramazan Doğru’nun ne zaman başlandığını neler planlandığını anlatacak.

Soma Kömür İşletmeleri’nin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun açıklamaları

Öncelikle hepimizin başı sağolsun. Madende elim bir kaza yaşadık. 25 yıldır burada çalışıyorum. Maden mühendisiyim. Bu kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanırım. Ve çok büyük bir acı içindeyim.

Böyle bir kazayı nasıl yaşadık diye düşünüyoruz. Kararı bilirkişiler verecek. Biz sonuçta cenazeleri aldıktan sonra bilirkişiler gelecekler ve en doğru onlar söyleyecekler.

Bu kaza bizim 140 kotunda dördüncü bant anayolda meydana geldi. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Havamızda aşırı bir hız var burada. Buradan meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. 

Bana ilk gelen bilgi ocakta trafo patladı göz gözü görmüyor dediler. Kimse bunu bilemiyordu. Bu bilgi yanlış. Bizim trafomuz yangının başladığı yerden çok uzakta. Trafoyla alakası yok. Şu an trafo sağlam.

Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde de oluyor. Karbondioksit değerlerine göre yangın var diyoruz. Hemen kapatırız orayı. Biz üç defa tam mekanize şeyleri gömdük. Her hangi bir yangın çıkarsa bir burayı barajlıyoruz. İçresinie külle beraber suyla beraber kül basıyoruz. Ve yangınlar böyle sönüyor.  

Hiçbir ihmalimiz yok!

İşletme Müdürü Akın Çelik'in açıklamaları

Çalışan kardeşlerimi arkadaşlarımı beraber ekmek yediğimiz insanları kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ben 20 yıldır bu işi yapıyorum. 15 yıl iş güvenliğinde çalıştım. Yangın madencilikte olur. Bu teknik bir olaydır. Bir yangın nasıl olur bunu biliriz. Bunu bir fiil yapan mühendislerim var.

Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Madencilikte yangın basitte söndürülebilir. Yangın olan bölgeyi külle doldurmaktır. Biz 20 milyon liralık malzemeyi 3 defa gömdük.

Ocağın temiz hava girişinde metan gazı yok. Her noktaya hava gidiyor. Metan gazı sensörleri vardır. Burada çalışan arkadaşlarımız için portif cihazlar var. Her noktayı ölçebiliriz. Biz de bunu araştırıyoruz. Şimdiye kadar görmedik böyle bir şey. Biz insanlar için üç gündür uyumuyouz. Ben de yer altındayım.

Önceliğimiz insanları çıkarmak. Bütün ocaktaki kablolar yanmaz. Çok yangın gördüm 20 yılda 1 arkadaşımı bırakmadım. Öncelik insanları çıkarmaktı. Kendi hayatımızı tehlikeye atarak yaptık bunları. 500 kişilik kaçış odamız var. Bu bizim bölgemizden uzaklaştı. Kaçış odaları küçüktür. Daha büyük yerler yapmamız gerekiyor.

Olay 3-5 dakika içinde gerçekleşti. Yüksek bir gaz hemen 5 dakikada doldurdu ortalığı. Toplam yer altında 787 kişi vardı. Çıkış noktası ile gazın çıkışı 5 dakikayı buldu.

Oksijen maskeleri işçilerin çoğunda vardı. O maskelerin çoğu kontrol ediliyor. Gramaj tartımı su tartımı yapılıyor.
Yoğun duman işçilerin yollarını kapattı. Görüş mesafesi düştü. Olayın sıkıntısı buradan kaynaklandı. Görüş mesafesi 0’a düştü.

Biz kazanın neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. Sıkıntıyı bilmiyoruz. Hiçbir ihmalimiz yok bu olayda. Canla başla çalıştık. 20 yıldır madenciyim.  

İK Müdürü Celalettin Gökaşan'ın açıklamaları

363 kişiyi ben bir yerde topladım. Ve orada isim alarak bunları listeledim. Bunun haricinde 122 kişi ambulanslarla yakın hastanelere sevkedildiler. Şu an 284 arkadaşımızın vefat etti. 18 kişi şu an içeride. Bütün sensörlere gelen veriler toplanıyor. Savcılık buna el koydu.

15 yaşında Kemal Yıldız diye biri yoktu. Araştırmasını yaptım. İsmi Cemal Yıldız. 19 yaşındadır. Müfettiş beylere de bunu takdim ettim. Yabancı uyruklu, 18 yaş altında ve taşeron işçisi yok bu kurumun. 2941 işçisinin tamamı Soma kömürlerinin işçisidir. Ekip başları vardır. Onlara taşeron diyorlarsa bilemem. Ekip başları vardır. 

Yaşam odası yoktu!

Yaşam odamız 500 kişiyi alan bir yaşam odası. İnsanlarımızın en yoğun çalıştığı yere en yakın yerde yaptık yaşam odasını. Yeni yaşam odasını da hazırlıyorduk. Üretim bittiği için o yaşam odasını iptal etmiştik. Yenisini en doğru yere hazırlıyorduk. 18 yada 24 saate ihtiyacımız vardı. Planladığımız ocağın en derin noktasında yaşam odasını yapmaktı. Yaşam odası yoktu. 

"İşçilerin çocuklarının tahsili için her şey yapılacak"

Alp Gürkan; "Kanuni haklarının dışında bu arkadaşların kendilerini, çocuklarını ve ailelerinin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için talimatları İstanbul'a verdim. Çocukların tahsilleri için vakıf kurulacak ve bu işçilerin çocuklarının tahsilleri karşılanacak. Bu işçilerin daha sosyal bir hayat düzeni içine alacak çalışmaların talimatını verdim. Belki de hepsini belirli bir sitede toplayıp toplu konut inşa etmek gibi alternatif projelerin talimatını verdim. Çalışmalar devam ediyor" dedi.

İhmal var mı yok mu? sorusuna ise Gürkan, "arkadaşlarım ihmal varsa da yoksa de benim için Çalışma Bakanlığı'nın yapacağı incelemeyi dikkate alacağım. En son denetim Mart ayında oldu. Bizim denetçilerimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı" dedi.

Tatbikatlar eğitimler ne zaman yapılıyor?

Akın Çelik: Her ay tatbikat yapıyoruz. Gerekli belgeleri de Savcılık aldı zaten. 6 ay adaptasyon eğitimi alıyor işçiler. Nasıl maske takacağından nasıl hareket edeceklerine kadar her türlü eğitimi alıyorlar. Zaten çıkan arkadaşlarımız bu sebeple çıktılar.

"Ben ocağa inmedim"

Alp Gürkan: Kısaca bir şey söylemek istiyorum. Bu işletme ÇAlışma Bakanlığı'nca incelenecek. Güvenlik makamlarının önereceği bir üniversite de inceleyecek. Çıkan raporda şirketimizin ne kadar kusurlu olacağını göreceğiz. Burada herhangi bir şekilde işletmenin içinde bir kusur yanlışlık eksiklik varsa bunu kim yaptıysa, gerekli cezayı alacak. Ben bunun takipçisi olacağım. Ben ocağa inmedim sadece harita üzerinde anlatılanlara istinaden konuşuyorum. İhmalin var olup olmadığını bilemiyorum. İki yetkili arkadaşım, Genel Müdür'üm ve İşletme Müdür'üm, bana ihmal yok diyor ama ben bunu dikkate almıyorum. Bakanlığın ve İş Güvenliği uzmanlarının hazırlayacağı raporu dikkate alacağım. 

"Başbakan'la hayatımda ilk defa burada karşılaştım. Kendisini hiç tanımam. Buraya geldiğinde toplantı odasında görüştük o kadar"

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER