ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ağustos 2013 Salı 00:21

"Sizin hesabınız Davos'ta ödendi!"

"Sizin hesabınız Davosta ödendi!"

Türkiye'nin dış politikasını değerlendiren Hüseyin Çelik, Lübnan'da yaşanan ilginç bir diyaloğu TRT Haber ekranlarında anlattı.


YAZETE.COM

Hüseyin Çelik, TRT Haber kanalında Ahmet Böken'in gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. 

Çelik, hükümetin dış politikasını anlatırken, Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki Türkiye sempatisini ilginç örnekler sıraladı. Çelik'in verdiği en çarpıcı örnek ise, Lübnan'da yemek yiyen Türk gazetecilere söylenen "Sizin hesabınız Davos'ta ödendi" şeklindeki söz oldu. 

İşte Hüseyin Çelik'in açıklamalarından ilgili kısım..

"Hangi Arap ülkesine, hangi İslam ülkesine giderseniz gidin. İster Somali'ye gidin, ister Sudan'a gidin, ister Bangladeş'e gidin, Endonezya'ya gidin, Malezya'ya gidin, Riyad'a gidin, Kahire'ye gidin, Şam'a gidin, Sana'ya gidin, Yemen'e gidin... Nereye giderseniz gidin. Bütün bu coğrafyada, "yer yüzünde beğendiğiniz lider sayın" dediğiniz zaman ilk akla gelen kimdir? Hiç şüpheniz olmasın ki, bizim Başbakanımızdır. Recep Tayyip Erdoğan'dır. 

Arap Baharı'ndan sonra yaşanan şeyi iyi tahlil etmemiz gerekiyor. Malumunuz bugüne kadar İslam coğrafyasını hakim güçler kendi istedikleri gibi şekillendirdiler. Kendilerine yakın kukla yönetimler tiranlar diktatörler işbaşına getirdiler. O diktatörler onlara sadık kaldıkça da, onlara sempati duydular ve o halkı yönetmelerine müsade ettiler. 

Mısır'ı ele alalım. Cemal Abdülnasır, arkasından Enver Sedat, arkasından Hüsnü Mübarek gibi çağdaş firavunlar yönettiler. Ama bu firavunlar hakim güçlere boyun eğen firavunlardı, diktatörlerdi. Dolayısıyla, "diktatör beni rahatsız etmiyor, diktatör bana itaat ediyorsa sorun yok" diyorlar. 

Malesef, o hakim güçlerin, Suudi Arabistan'ın başında kim olmuş, Ürdün'ün başında kim olmuş gibi dertleri yok. Ama şunu unutmayalım, bütün bu coğrafyada bireyselleşme ortaya çıkmaya başladı. Her yerde sosyal medya var. Oralardaki insanlar, olanları izliyorlar. 

"SİZİN HESABINI DAVOS'TA ÖDENDİ!"

Türkiye aleyhine birşey yazıldığı zaman altında yazılan yorumlara bir bakın. Türkiye'ye müthiş bir sempati var. Ortadoğu halkları Türkiye'ye sempati duyuyor. Bizim gazeteciler anlatıyor: "Lübnan'da yemek yiyoruz, 'sizin hesabınız Davos'ta ödendi' diyorlar. "

Körfez ülkelerine gidin, Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidin. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanına, Türkiye'ye karşı müthiş bir sevgi ve sempati olduğunu göreceksiniz. Bu insanlar bu monarkların hegomanyasından kendilerini eninde sonunda kurtaracaklardır. "

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER