ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2014 Cuma 15:33

Sistani’den IŞİD'e karşı cihad emri

Sistaniden IŞİDe karşı cihad emri

Şiiler tarafından "dini merci" kabul edilen Ayetullah Ali Sistani’nin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı cihad emri verdiği bildirildi.


Şiiler tarafından "dini merci" kabul edilen Ayetullah Ali Sistani’nin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı cihad emri verdiği bildirildi.

Sistani'nin temsilcisi Şeyh Abdulhadi Kerbelayi, Kerbela kentindeki cuma hutbesinde Sistani'nin IŞİD'le ilgili fetvasını okudu.

Kerbelayi, Sistani'nin fetvasında şunları vurguladığını ifade etti:

"Ehl-i Beyt düşmanları yine sahnede. Öyle bir zamandayız ki Bedir ve Hayber'in nefreti bir kere daha dirilmiştir. Beni Ümeyye kalıntıları kutsal bölgelerimiz olan Necef ve Kerbela'ya saldırmak istiyor."

Fetva'da "Tüm Şiilerden ve Ehl-i Beyt takipçilerinden İslam savunucularının zaferi için duaya durma çağrısında bulunuyorum" denildi.

Sistani'nin fetvasında şunlar kaydedildi:

"Eli silah tutan herkes terörizme karşı kutsal savaşta yer alsın. Bu savaşta ölenler şehittir. Irak ordusu da cesur olmalıdır. Iraklı siyasiler, silahlı kuvvetlere destek versin ve güçlerini birleştirsinler. İslam'ın zaferi için birlik olun." 

Ayetullah Ali Sistani kimdir?

Irak'taki ABD işgaline zaman zaman eleştiriler getirse de, Sistani uzlaşmacı tavrıyla tanınıyor. Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi olan Büyük Ayetullah (Merce-i Taklit) Sistani İran'ın Pakistan sınırındaki Sistan ilinde doğdu.Sistani, İran, Pakistan ve Hindistan'daki Şiiler arasında da Merce-i Taklit olarak kabul ediliyor. BM'nin Irak Daimi Temsilcisi ve diğer üst düzey siyasetçilerin sık sık danışmak üzere ziyaret ettiği Sistani, 73 yaşında. Saddam döneminde uzun yıllar ev hapsinde kaldı. Sistani Saddam Hüseyin döneminde pek çok Şii liderin aksine sürgüne gitmedi ve uzun yılları ev hapsinde geçirdi. Ilımlı kişiliğiyle tanınan Sistani'nin Irak'taki savaş sırasında fetva yayınlayarak Iraklılara koalisyon güçlerine direnmemeleri çağrısı yaptı. Şiilere defalarca ABD işgaline karşı silahlanmamaları çağrısında bulundu. Genç ve radikal Şii liderler Sistani'ye meydan okuyor. Ancak Bağdat'ın düşmesinin ardından Necef'e dönen Sistani'ye genç ve daha radikal Şii liderler meydan okudu. Bu süreçte Sistani'nin evi silahlı kişilerce kuşatıldı ve Irak'ı terketmesi istendi. Gerilimin yükselmesi üzerine ABD güçleri devreye girdi. Çoğu zaman siyasi açıklamalar yapmaktan kaçınan Sistani, Irak'taki ABD işgaline en büyük muhalefeti geçici anayasanın hazırlanması sırasında gösterdi. Sistani, "Geçiş dönemi için hazırlanan herhangi bir yasa, seçilmiş ulusal bir meclisin onayını almadığı sürece meşru değildir" dedi. Ancak geçici hükümetin kurulması sırasında işgal güçlerinin Sistani ile her aşamada bağlantıda kaldığı açıklandı.(CNN Turk)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER