ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Ekim 2013 Cuma 10:02

Sisi'nin darbe öncesi seminer yapmış

Sisinin darbe öncesi seminer yapmış

Mısır'da, Müslüman Kardeşler'i askeri müdahale ile görevinden uzaklaştıran Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el-Sisi'nin 'darbe'yi aralık ayında planladığını ortaya koyan görüntüler yayınlandı.


Mısır'ın Rasd Haber Ajansı tarafından yayınlanan görüntüler, 23 Aralık 2012 tarihinde Kimyasal Savaş Karargahı'nda Sisi başkanlığında yapılan toplantıya ait. Görüntünün ordu içinde, darbeye karşı çıkan bir grup subay tarafından sızdırıldığı belirtiliyor. Sadece 6 dakikası yayınlanan 3 saatlik Video kaydında Ömer adlı bir komutanın Sisi'ye medyanın askeri kurumlara ilişkin yaptığı yayınlardan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek 50 yıllık kırmızı çizginin aşıldığını ve ordunun hakimiyeti yeniden sağlaması gerektiğini savunuyor: 'Medyaya 20, 25 kişi hükmediyor. Bir ekip kurmalıyız ve bu ekip, gizli şekilde medyanın nabzını tutanlarla ilişki kurmalı ve onları ya kazanmalı ya da korkutmalı.'

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

ELİMİZDE DEVAMI DA VAR

Sisi ise şu karşılığı veriyor: 'Kanunlar medyanın şimdiye kadar askeri istihbarattan izinsiz şekilde silahlı kuvvetler hakkında herhangi bir haber yayınlamasına izin vermiyor hatta bu ölüm haberi olsa bile. Ancak devrimin oluşturduğu durum bütün zincirleri kırdı. Bu sadece silahlı kuvvetler için değil bütün devlet kurumları için geçerli. Devlet dağıldı ve şimdi yeniden kuruluyor. Farklı bir dönemden geçiyoruz ve ülkede yaşanan değişimin etkilerini kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Eskisi gibi tam bir kontrol sağlamamız mümkün değil. Yeni parlamento seçilecek. Onunla nasıl bir ilişkimiz olacak? Parlamentoda ordu hakkında gensoru verilebilir.' Silahlı Kuvvetlerin basını etkilemede payı olması gerektiğini savunan Sisi, 'Bunun için uğraşıyoruz. Daha iyi bir sonuç elde edeceğiz ancak henüz istediğimiz aşamaya ulaşamadık' diyor.

BAŞKA VİDEOLAR DA VAR

Rasd Haber Ajansı (RNN) Yönetim Kurulu Başkanı Amr Ferrac, 'Bu video 23 Aralık 2012 tarihinde Kimyasal Savaş Karagahı'nda çekildi. Videonun süresi 3 saat ancak biz şimdilik 6 dakikasını yayınladık. Elimizde bu videonun devamı ve bunun haricinde başka videolar da var' dedi.

SÖZCÜMÜZ AHMED KADINLARI ETKİLER

Mısır'da 23 Aralık 2012'de çekilmiş darbe toplantısı görüntüsünde Ömer isimli asker, Sisi'ye medya üzerinde korku oluşturmalıyız önerisinde bulunuyor. Ömer'in önerisine gülen Sisi, 'Kazanmayı anlıyorum ancak bana söyler misin nasıl korkutacağız?' sorusunu yöneltiyor. Ömer'in 'Ordu sözcüsünün görünüm ve tavırlarının ordunun insanların zihnindeki portresine uygun olması gerekir' şeklindeki eleştirisine Sisi, yine tebessüm ederek 'Resmi sözcü Ahmed (Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Albay Ahmed Muhammed Ali) kadınları cezbetme konusunda önemli bir unsur' sözleriyle karşılık veriyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER