ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Ekim 2013 Cumartesi 10:51

Sırrı Sakık: Kürtler özel okula gidemez

Sırrı Sakık: Kürtler özel okula gidemez

BDP'li Sırrı Sakık, Başbakan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nde yer alan maddelerle ilgili konuştu.


Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a konuşan Sakık, anadilde eğitimin özel okullarda okutulmasının önünün açılmasıyla ilgili "Kürtler'in çoğu zaten yoksul, zenginlerinse böyle bir derdi yok" dedi.

PAKETTEKİ MADDELER ZATEN YOK HÜKMÜNDEYDİ

Sırrı Sakık şunları söyledi;

"Hükümet, etrafından dolanarak, biraz sürece yayarak, seçim sürecinde zaman kazanmak istiyor. Karşı taraf, PKK, ‘Taahhütleriniz şu ana kadar herhangi bir noktada yerine getirilmedi’ diyor. Eşbaşkanlık düzenlemesini vs. hiç kimse küçümsemiyor ama fiilen uygulanıyor zaten. Andımızı çocuklar zaten bir yolunu bulup, sabah ya geç giderek ya da okumayarak hallediyordu. Öğretmenler o duyarlılığı gösteriyordu. Kürtçe propagandayı çoktan aşmıştık. Bunlar yok hükmündeydi. Temel sorunumuz bu değil. ‘Farklı lehçeler’ diyorlar, hâlâ ‘Kürt dili’ bile diyemiyorlar. Kürt’ün dilinin etrafından dolanılarak bu işler olmaz."

KÜRT COĞRAFYASINDA DESTEK YÜZDE 100

Sakık, hükümetin, “Bu ülkenin bir de batısı var” hassasiyetini gözeterek belirli sınırlar içinde durduğunu belirtti: “Ama batıda emin olun hiçbir şey yok. Bakmayın belli bir kesim bir miktar tırmandırıyor ama insanların asıl baktıkları nokta; kan, şiddet durmuş, bir arada yaşayacaksak, bunun yolu, yöntemi neyse bunlar hayata geçsin. Anketlere göre pakete desteğin yüzde 70 olduğunu söylüyorlar. Kürt coğrafyasında yüzde 100. Siyaset hiç olmazsa batıdaki yüzde 30’luk farkı göğüslesin.”

ÖZEL OKULA GİTMEZLER

Çok tartışılan, Kürt anadilinde eğitimin sadece özel okullar açısından serbest bırakılması ve ilk taliplilerin cemaat bağı bulunduğu belirtilen Yağmur Koleji olması meselesine Sakık’ın bakışı şöyle: “Bu sistem hiçbir yerde tutmaz. Bunun bir karşılığı yok hayatta. Bu sorun, aslında paralı eğitim sorunu değil. Siz kendi dilinizi, devletin olanaklarıyla hayatın her alanında ifade edeceksiniz ve kardeş bir halktan bahsedeceksiniz sonra ona da dönüp diyeceksiniz ki, ‘Sana tanrının lütfettiği dili, git parayla öğren’. Hiçbir aile özel okula göndermez çocuğunu. Zaten Kürtlerin büyük bir kısmı yoksul. Vicdan yahu. Yılda 8-10 bin lira para gönderecek falan. Bu bir haktır.”

ZENGİNLERİN BÖYLE BİR DERDİ YOK

"Zengin Kürtlerin böyle bir derdi de yok ki. Zaten hepsi batıda. Bu işin bedelini ödeyen zaten yoksul Kürtlerdir. Bakın zengin Kürt’ün de, zengin Türk’ün de bir sorunu yok"

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER