ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 13:58

ŞİÖ Güvenlik Konseyi Sekreterleri Toplantısı


Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev, Türkiye'ye "diyalog ortaklığı" statüsü verilmesinin örgütü daha nüfuzlu kılacağını ifade ederek, "Türkiye'nin katılımıyla ŞİÖ ailesi büyüdü. Türkiye, sahip olduğu potansiyel, uluslararası tecrübe ve rolü sayesinde örgütte büyük bir rol oynayabilecek" dedi.
     Kırgızistan'ın ev sahipliğinde bu yıl yapılacak ŞİÖ devlet başkanları zirvesi öncesinde, örgüte üye ülkelerin güvenlik konseyi sekreterleri başkent Bişkek'te bir araya geldi.
     Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen Güvenlik Konseyi Sekreterleri 8. Toplantısı'na, üye ülkeler Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Çin ve Rusya'nın güvenlik konseyi sekreterleri ile ŞİÖ Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev ve ŞİÖ Bölgesel Terörle Mücadele Kurumu (RATS) İcra Komitesi Başkanı Zhang Şinfen katıldı.
     Güvenlik konseyi sekreterleri, aile fotoğrafı çekiminin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti.
     Kırgızistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Busurmankul Tabaldiyev, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ŞİÖ'nün ana konularından birisinin güvenlik meselesi olduğuna işaret ederek, "Uluslararası koalisyon güçlerinin 2014'te Afganistan'dan çekilmesinin ardından bölgeyi tehdit edecek yeni zorlukların orta çıkmasının mümkün olabileceğini" söyledi.
     Afganistan'daki güvenlik sorununa dikkati çeken Tabaldiyev, son zamanlarda bölgede "uluslararası terörist güçlerin" hareketlendiğinin gözlendiğini, Afganistan'da bazı bölgelerin hükümetin kontrolünden çıkmaya başladığını ifade etti.
     Afganistan'daki güvenlik durumunun Orta Asya ülkelerini tehdit edebileceğine dikkati çeken Tabaldiyev, "Orta Asya ülkeleri ile Kafkas kökenli vatandaşlardan oluşan yabancı paralı askerlerin Taliban hareketine katılarak, Afganistan'ın kuzey batısındaki Tacikistan sınırına yakın bir bölgede toplandığı bilgisine sahip olduklarını" kaydetti. Tabaldiyev, bütün bu gelişmelerin, Orta Asya ülkeleri ve ŞİÖ'ye üye ülkelerin güvenliğini tehdit ettiğinin altını çizdi.
    
     -"Türkiye'nin katılımıyla ŞİÖ ailesi büyüdü"-
    
     ŞİÖ Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev de üç gün önce Kazakistan'ın Almatı kentinde Türkiye'ye "diyalog ortaklığı" statüsü verildiğini belirtti. "Diyalog ortaklığı" statüsünün Türkiye'ye verilmesi kararının, üye ülkelerin devlet başkanlarının Pekin 2012 zirvesinde alındığını hatırlatan Mezentsev, Türkiye'ye "diyalog ortaklığı" statüsü verilmesinin örgütü daha da nüfuzlu kılacağını, "Türkiye'nin katılımıyla ŞİÖ ailesinin büyüdüğünü" söyledi.
     Türkiye ile Afganistan'ın örgütte, yüksek gözlemci statüsüne sahip olduğunu ifade eden Mezentsev, ŞİÖ'de "diyalog ortaklığı" statüsüne sahip bu ülkelerin güvenliğin sağlanmasında büyük ve ciddi tecrübeye sahip olduğunun altını çizdi.
     Mezentsev, ŞİÖ sekretaryasına, bölgesel güvenlik ve özellikle Afganistan'daki durumla ilgili, "diyalog ortaklığı" statüsüne sahip ülkelerin güvenlik birimlerinin tecrübe paylaşımı için çok sayıda teklif geldiğini ifade etti. Mezentsev, "Bir hak ve yetki olarak, ŞİÖ sekretaryasından diyalog ortaklığı statüsüne sahip ülkelere, örgütün iç tüzüğü çerçevesinde, güvenlik paylaşımı konusunda başvuru yapılmasını talep ediyorum" dedi.
     Dmitriy Mezentsev, ŞİÖ bünyesinde, bugünün sorun ve tehditleri arasında yer alan terör ve uyuşturucu ile mücadele için acil hareket merkezi kurulmasına yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü de belirtti.
     Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Tabaldiyev ile Mezentsev gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mezentsetv, AA muhabirinin sorusu üzerine, Türkiye'nin katılımıyla ŞİÖ ailesinin büyüdüğünü yineleyerek, "Türkiye'nin sahip olduğu potansiyel, uluslararası tecrübe ve rolü sayesinde örgütte büyük bir rol oynayabileceğini" vurguladı.
     Şanghay İşbirliği Örgütü üye ülkelerinin güvenlik konseyi sekreterleri, Kırgısiztan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edildi.
    

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER