ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2013 Cumartesi 13:45

Sıkıca kundaklanan bebeklerde kalça çıkığı riski artıyor


Kalça ve dizleri zorla düzeltilerek kundağa sıkı bir şekilde sarılan bebeklerde, kalça çıkığı riski artıyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Örgüç, yeni doğan bebeklerdeki kalça çıkığında erken teşhisin, ileride oluşabilecek ciddi sakatlıkları önlediğini bildirdi.

Bebeklerde sağ ve soldaki kıvrımların eşit yerde ve sayıda olması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Örgüç, eğer bir eşitsizlik varsa kalça çıkığı ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Kalçaların birinin veya ikisinin bebeğin altını değiştirirken yeterince açılmamasının da çıkığın önemli bir belirtisi olduğunu aktaran Örgüç, kundaklanan bebeklerin bacaklarının hareketi engellendiği için kalçanın gelişimin bozulabildiğini ifade etti. Bu çocukları risk altında değerlendirdiklerini belirterek, “Bizim ailelerden özellikle isteklerimizden biri, bebeklerini kundaklamamaları ve bu konuya özen göstermeleridir. Bu bizim toplumumuzda, diğer Avrupa ülkelerinden daha farklı bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.” dedi. Aileleri bu konuda uyaran Şebnem Örgüç, “Ailelerden istediğimiz, özellikle yeni doğan döneminde, yani ilk bir ayda bebeklerini mutlaka aile hekimlerinin kontrolüne götürmeleri, gerek aile hekiminin gerek çocuk doktorunun ve gerekli durumlarda ortopedik cerrahın muayenesinden geçirmeleri, risk faktörü saptanan bebeklerin bize yönlendirilmesidir. Bu inceleme gerçekten risk taşımadığı gibi doğru ellerde yapıldığı zaman yüzde 100 doğrulukta sonuç vererek, bebeklerin ileriki dönemlerde yaşayabilecekleri sakatlıkların tümüyle öne geçmekte ve kalça problemlerini daha oluşmadan ortadan kaldırılabilmektedir.” diye konuştu.

Kendilerine aile hekimleri tarafından yönlendirilen riskli bebekleri ultrason eşliğinde görüntülediklerini aktaran Doç. Dr. Örgüç, şunları kaydetti: “Kalça kemiklerinin ve eklemlerinin ultrason görüntülerini, herhangi bir ışın riski olmaksızın ve bebeğe hiçbir zarar vermeden alarak riskli bebekleri belirliyoruz. Böylece toplumda, özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan sakatlıklara yol açabilecek doğumsal kalça problemlerini erken tanıyarak ve dolayısıyla erken önlem alarak, çocukların sağlıklı birer birey olarak yetişmesini sağlayabiliyoruz. Özellikle ailede kalça çıkıklı bireyler varsa dikkat edilmesi gerekiyor. Kız bebekler, erkek bebeklerden daha riskli görünüyor. İlk doğan bebekler risk oluşturuyor. Bu yüzden tarama programımıza, özellikle ilk doğan kız bebekleri dahil ediyoruz. Ayrıca boynunda yamukluk, ayağında problemler bulunan bebeklerde de kalça çıkığı görülme olasılığı daha yüksek olduğu için bu bebekleri de tarama programımıza dahil ediyoruz.” 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER