ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Eylül 2013 Çarşamba 13:17

SBS'nin yerine gelen sınav...

SBSnin yerine gelen sınav...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yeni sınav sistemi hakkında açıklama yaptı.


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, binlerce öğrencinin merakla beklediği yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ni anlattı. Bakan Avcı, “Merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okul ve sınıf kazanımlarını arttırıyoruz. Bu sistemle okula alternatif kurumlara artık ihtiyaç kalmayacak” dedi.

Avcı'nın konuşmasından satırbaşları:

Ortaöğretime geçişle ilgili bir güncelleme yapıyoruz. Yaptığımız çalışma uzun yıllara dayanıyor. Biz MEB olarak eğitim ve öğretimi dinamik bir süreç olarak görüyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu ön plana alıyoruz. Test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı. Tabletlerden yararlanmayı, yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz.

Uzun vadede ise öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onların sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Temel mantığı ve kurgusu sabit ancak eklentilerinin sürekli zenginleştirildiği, sistemin sürekli kendisini yeni koşullara uyarladığı bir süreç söz konusu. Bu yıl uygulanmaya başlanan yerleştirme mantığı çerçevesinde okullara alternatif olarak ortaya çıkan kurumlara ihtiyaç duymayacaksınız. Öğrencilerimizin sanata, spora daha fazla vakit ayıracağı stresin olmadığı bir yerleştirme sistemi hayata geçiriyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada bütün kesimlerin tezlerini alarak güçlü bir senteze dönüştürdüğümüzü ortaya çıkan sonucun her kesimin sesini yansıttığına kani olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu şekillenme sürecinde katılımcılığa gösterdiğimiz özen ve dikkati vurgulamak istiyorum. Sorumluluğumuz çocuklarımıza, ülkemize ve dünyaya karşı. Bu düzenlemelerin eleştirilmesinde herkesin bu sorumlulukla hareket etmesini temenni ediyorum.

TEST SINAVLAR YERİNE AÇIK UÇLU KLASİK SINAVLAR

Test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı. Tabletlerden yararlanmayı, yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz.

Uzun vadede ise öğrencilerin orta öğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onların sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Eklentilerinin zenginleştirildiği sistemin kendisini yeni koşullara uyarladığı süreç söz konusu. Sosyal sanatsal sportif etkinliklere vakit ayıracaksınız. Sevgili öğrenciler arkadaşlarınızla ailenizle daha çok vakit geçireceksiniz.

Ya sınava giremezsem stresinde olmayacaksınız. Bu uygulama uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir uygulama.

Öğretmenlerimizin üzerindeki yük, velilerimizin çocuklarını okutma gayreti, öğrencilerimizin yetenek ve meraklarının sisteme dahil edilmesi göz önünde bulunduruldu. Eğitimin sadece görev değil ağır sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum.

"YENİ BİR SINAV SİSTEMİ GETİRMİYORUZ"

Bu tablolarda anlatılanlar bugüne SBS uygulanırken uygulanan hesaplama yönteminin güncelleştirilmiş hali. Çok karışık gibi görülebilir. Anlatırken karmaşık gibi görülüyor ama basit ve bir güncelleme. Yapılmakta olan şudur çocuklarımızın orta öğretim geçişlerinde tek sınava ve ona bağlanmasını ortadan kaldırıyoruz. Bu düzenleme senede bir kez yapılan sınav yerine yeni sınav getirmiyoruz. Sene içresinde zaten yapılmakta olan yazılı sınavlar var. Bu yazılılardan birer tanesini kontrollü şekilde yapmak. Çocuklarımız o yazılıya girecekler.

"TELAFİ MÜMKÜN OLACAK"

Sorular derste gördükleri sorulardan sorulacak telafi mümkün olacak. Yazılı sınavları denetimli hale getiriyoruz. Yazılı sınavları kontrollü, objektif çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin stressiz bir şekilde sınava girmesini sağlıyoruz. İddia edildiği gibi 36 sınav icat edildi gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Özü yapılmakta olan sınavları denetimli güvenli hale getiriyoruz. Çocuklarımızı tek sınav sisteminden kurtarmaya çalışıyoruz. Ece Ayhan'ın bir şiirini okumak istiyorum 'Efendiler ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi?'.

Basit güvenli gerilimsiz sınavlar. Bunlar yazılılar halinle yapılıyordu. SBS yapıldığı zaman 4 yıl boyunca çocuklar o dershaneden bu dershaneye gidiyordu. Çocuklarımız yarış atına döndü diyorduk. Yeni bir şey icat etmiyoruz.

"BOŞ KONTENJANLAR İÇİN ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı şu notları da ekledi;

*Öğretmen atamalarında da kontenjanların belirlenmesinde de bu düzenleme ile paralel yürüyen çalışma içresindeyiz. bu Türkiye genelini ilgilendiren bir düzenleme.

*Bu derslerin öğretmenlerini eksiksiz bırakmamaya çalışıyoruz. Bu derslerin öğretmenlerinin eksik olduğu illere öncelik vermeye çalışıyoruz.

*Bu sekizinci sınıflarda uygulanacak. Önümüzdeki yıllarda 7. ve 6. sınıflarda yapılacak. Notlar hormonlanmazsa çocuklarımız mezuniyet notları ile orta öğretime geçişi sağlayabilecekler.

*Eğitim yaz boz tahtasına döndü polemik konusu yapmak doğru değil. 3 yıl sonra çocuklarımızın eline tablet bilgisayarlar ulaştığı zaman yine güncelleme yapılacak. Her şey bununla bitmiyor. Önümüzdeki yıllarda yeni güncellemelerimiz olacak.

*Hesaplama yönteminde değişiklik yok. Daha önce nasıl hesaplanıyorsa aynı şekilde hesaplanıyor. Değişen senede bir kez yapılan ve telafisi olmayan SBS kalkıyor. Sınıflarda yapılan yazılılardan bazıları denetimli haline getiriliyor.

*Zorunlu nedenlerle kış şartları gibi nedenlerle sorun olan yerlerde telafi imkanını getiriyoruz. Biz soruları merkezden gönderilen yazılıları değil diğer yazılıları da denetim altına almayı planlıyoruz. Bizim merkezden gönderdiğimiz sınavlar diğer yazılıların kontrolü için ölçü kabul edilecek. O sınavlarda kontrollü olacak.

* Okulların şöhretleri sizi yanıltmasın. Her okulda idealist öğretmenlerimiz var. Alacağımız 40 bin yeni arkadaşla bu özelliği ileriye taşıyacağız.

*Bizim sınavla alan okullarımız var sınavsız olan öğrencilerimiz var. Asıl okullar doldu diğerleri boşta kaldı diye bir kampanya yürütülüyor. Yerinden memnun olmayanlar da dahil olmak üzere kontenjanlar dolana kadar sistemi yürüteceğiz. Boş kontenjanlar için endişe edecek bir şey yok. Başka okula yerleşmiş ama okulundan memnun değil onları da kapsayacak şekilde yürütülecek olan bir sistem. Boş kontenjanları dolduracak kadar güncellemeyi sürdüreceğiz.

 

Sınav detaylarının açıklanmasının ardından Bakan Avcı sistemle ilgili konuştu:

Bu tabloda anlatılanları vatandaşlarımız çok karmaşık zannedebilirler. Oysa ki bunlar zaten yapılıyordu. Açıkladıklarımız nu hesaplamaların güncelleştirilmiş hali. Anlatırken biraz karmaşık gibi görünüyor ama aslında çok basit. Birkaç cümle işle özetlemek gerekirse yapılmaktan olan şudur:

Çocuklarımızın ortaöğretim kurumlarına geçişlerinde tek bir sınavı ortadan kaldırıyoruz. Çocuklarımız ortaokula başladıkları günden itibaren koşturmanın içine giriyorlar. Telafisi olmayan bir sınavın yerine yeni bir sınav getirmiyoruz. Sene içinde zaten yapılmakta olan yazılı sınavlar var. Çocuklar sınıflarda yazılılara giriyorlar. Yaptığımız bu yazılılardan birer tanesini daha kontrollü yapmak.

Çocuklar yine sınıflarına sınavlara girecekler. Sınav stresi yaşamayacaklar. Yanlışlar doğruları götürmeyecek. Bu yazılı sınavları daha denetimli hale getiriyoruz. İnşallah okullarda yapılmakta olan sınavları daha denetimli daha güvenilir hale getirmenin ilk adımıdır bu. Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi 36 ayrı sınav söz konusu değildir.

Ece Ayhan’dan bir dize aklıma geliyor ama biraz yanlış anlaşılabilir… Başını okumazsan bu sefer de Ece Ayhan’ı sansürledi diyebilirler ama bu açıklamadan sonra sanırım demezler… “Efendiler ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi?” Sistemin özü budur. Çocuklarımızı, velilerimizi rahatlatmak. Basit güvenli gerilimsiz sınavlar. Çocuklar bunu çok iyi biliyor. Çocuklardan rica ediyorum sistemin ayrıntılarını büyüklerinize iyi anlatın. 

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER