ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Aralık 2014 Pazartesi 18:23

Sanat galerisine biber gazı sıkıp sergiyi dağıttılar

Sanat galerisine biber gazı sıkıp sergiyi dağıttılar

Kent merkezindeki Antalya Sanatçılar Derneği polis zoruyla boşaltıldı.


Kent merkezindeki Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) polis zoruyla boşaltıldı. ANSAN Sanat Galerisi'ndeki sergi de polis müdahalesinden nasibini aldı. Sanatçı Nalan Taşkın'ın, "20 yıllık emeğimi sergiliyorum. 4 gün verseniz ne olur." yakarışı da yeterli olmadı. Sergi salonunun camını kırıp içeriye biber gazı sıkan polisin müdahalesinin ardından salondaki tablolar toplandı. Gazdan sanatçıların yanı sıra gazeteciler, zabıta ekipleri, belediye işçileri ve polis de etkilendi.

ANSAN'ın tahliyesi sırasında çıkan olaylar büyüyerek sona erdi. Tahliye kararının yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurulmasının ardından gelecek cevap beklenirken polis müdahale kararı aldı. Saat 16.00'ya kadar süre veren polis, sanatçılardan ANSAN'a ait sergi salonunu ve bahçeyi boşaltmasını istedi. Bunun kabul görmemesi üzerine müdahale geldi. Polis, biber gazı sıkarak sanatçıları bahçe dışına çıkardı. Bu sırada birçok insan sıkılan gazdan etkilendi. Bazı vatandaşlar aralarında yaşlı insanlar olduğunu belirterek, polisin gazla müdahalesine tepki gösterdi. Gazdan gözü yananlara arkadaşları yardımcı olmaya çalıştı. Müdahale sırasında akrep adı verilen zırhlı polis aracı da bahçenin yanında hazır bekledi.

Sanatçıları bahçe dışına çıkaran polisin ikinci hedefi içerideki sanat galerisi oldu. Sanatçı Nalan Taşkın, galeride 20 yıllık emeğini sergilediğini dile getirerek, serginin polis zoruyla boşaltılmak istenmesine tepki gösterdi. Galerinin önünde polislere direnen Taşkın, 4 Aralık'a kadar süresi olduğunu dile getirerek sergisini tamamlamak istediğini söyledi. Taşkın'ın sanatçı arkadaşları galeri kapısının arkasına masa koyarak polisin içeriye girmesini engellemeye çalıştı.

Bu sırada Taşkın ile polis müdürü arasındaki diyalog kameralara yansıdı. Polis müdürünün ellerindeki tahliye kararına istinaden sergi salonunu da boşaltacaklarını söyleyip sanatçıdan resimlerini toplamasını istemesi üzerine Taşkın, "Bana 4 gün verseniz ne olur. Ben burada 20 yıllık emeklerimi sergiliyorum. 4 gün verseniz ne olur. Ben 4 gün buraya kimseyi sokmayacağım. Burada emeklerimi sergileyeceğim. Ben suç işlemiyorum." şeklindeki sözleri de polisi durduramadı.

Polis müdürünün sanatçı Nalan Taşkın'ın gözaltına alınmasını istemesinin ardından çevik polis, sergi salonuna girmek istedi. Kapının arkasında masalar olması üzerine bunda başarılı olamayan polis, içeriye biber gazı sıkmaya çalıştı. Son çare olarak salonun kapı camı kırılarak içeriye biber gazı sıkıldı. Bunun ardından polis, zabıta ve belediye işçileri salona girerek resimleri toplamaya başladı. Gazlı müdahale nedeniyle nefes almanın bile güçleştiği salondan resimleri sanatçılar ve işçiler gözleri yaşararak ve sürekli öksürerek toplamak zorunda kaldı.






















KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER