ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2013 Salı 18:18

Samsun'un kültür varlıkları definecilerin hedefinde

Samsunun kültür varlıkları definecilerin hedefinde


Samsun Müze Müdürlüğü’nde görevli arkeolog Emine Yılmaz, kentin kırsalında yer alan kültür varlıklarının korunmasının zor olduğunu belirterek, söz konusu kültür varlıklarının definecilerin hedefi konumunda yer aldığını söyledi.

İl Genel Meclisi nisan ayı ikinci birleşim toplantısı, Meclis Başkan Vekili Kaşif Aksoy’un yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak Samsun’un Bafra ilçesi Esençay köyü Kabaçukur mevkiinde yer alan 300 metre uzunluğundaki Bacakkaya mağarası ile Başaran köyü Meşelitürkmenler köyü arasında uzanan içinde şelalesi ve deresi bulunan bir km uzunluğundaki Hayatköyü mağaralarının turizme kazandırılmasını öngören rapor görüşüldü.

Rapor hakkında söz alan İl Genel Meclisi AK Parti Meclis Üyesi Nurullah Hekimoğlu, söz konusu yerde meclis üyeleri ile birlikte yaptıkları incelemede Milattan Önce 3 bin yıllarına dayanan tarihi kültür varlıklarını tespit ettiklerini belirterek söz konusu bölgeye definecilerin zarar verdiğini söyledi. Bölgede birçok sayıda kaçak kazı yapıldığına dikkati çeken Hekimoğlu, “Samsun’un kırsalındaki kültür değerlerimizi muhtarın jandarmanın korumasına bırakıyoruz. Yeterince kültür varlıklarımız korunmuyor. Definecilerin hedefi olan kültür varlıklarımız ise günden güne yok oluyor. Tarihimiz yok oluyor." dedi.

YASA DIŞI KAZILAR GÜVENLİK GÜÇLERİNE BİLDİRİLİYOR

Samsun Müze Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog Emine Yılmaz ise kültür varlıklarının korunması konusunda şehir merkezi ve bağlı yerlerinde polisin, ilçe ve köylerde jandarmanın sorumlu olduğunu söyledi. Kültür varlıklarının korunması konusunun gönüllülük esasına dayandığını belirten arkeolog Emine Yılmaz, “Kırsalda kültür varlıklarının korunması birinci dereceden muhtarın ve köylülerin takip etmesi gereken bir konudur. Kırsal kesimdeki kültür varlıklarını korumak tabi ki çok zor oluyor. Kültür varlıkları definecilerin hedefinde. Defineciler yasa dışı kazılar yapıyorlar ve bizler göreve gittiğimizde tespit ettiğimiz yasa dışı kazıları güvenlik güçlerine bildiriyoruz." şeklinde konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER