ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Ekim 2013 Perşembe 15:54

Şafak Pavey'den başörtüsü açıklaması

Şafak Paveyden başörtüsü açıklaması

Meclisin gündemindeki başörtüsü hakkında Şafak Pavey de yorum yaptı.


AK Partili 4 kadın milletvekilinin başörtüsü ile geldiği TBMM Genel Kurulu'nda, CHP İstanbul Milletvekili Şavak Pavey bir konuşma yaptı.

Sözlerine "Ben bu konuşmayı, Meclis'te pantalon giymesine, bir erkek tarafından izin verilmeyen bir kadın milletvekili olarak yapıyorum" diye başlayan Pavey, şunları söyledi:

Yıllarca türban kullanılmaya mecbur bırakılmış biri olarak bu konuşmayı yapıyorum. Olmayan bacağı erkekler tarafından siyaset sohbetine dönüştürülen biri olarak yapıyorum bu konuşmayı. AKP'nin emanet aldığı oyları artık geri vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Ben bu arkadaşlara özgürlüğünü Mustafa Kemal'e borçlu olduğunu söylüyorum. Benim bacağım, protezli olduğu halde erkeklerin aldıkları karar yüzünden neden kapanmıyor. Neden pantolon giyemiyorum..."

"Size bu konuşmayı her şeyin yasak olduğu Genel Kurul'da yapıyorum. Turist olarak bile gitmediğiniz coğrafyalarda yıllarca türban takmak zorunda kalmış biri olarak sesleniyorum. Olmayan bacağı siyaset sohbetine dönüştürülmüş bir kadın olarak yapıyorum.

AKP’yi iktidarı taşımış asıl kadınların meclis koltuklarına alınması gerektiğine inanıyorum. Ülkemle ilgili çok endişelerim var. Ben, polisin başındaki türbandan değil, bana şiddet geleceğinden korkuyorum. Meclis'e cemevi açmak için Diyanet'ten fetva bekleyenlerden korkuyorum. Yani bir inancın ibadet hakkını, diğer bir inanca bağlayan anlayıştan korkuyorum.

"ÖZGÜRLÜĞÜNÜZÜ MUSTAFA KEMAL'E BORÇLUSUNUZ"

Kadın özgürlüklerinden asla korkmam. Özgür bir hayat zor kurulur, zor yıkılır. Çiçekli başörtüsü ve daracık pantalonuyla Çamlıca'da kuytuda sevgilisiyle öpüşen genç kıza, özgürlüğünü Mustafa Kemal'e borçlu olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Kimi kendiliğinden örtünürken kimi aile baskısıyla örtünmüştür. Sosyal özgürlük alanlarımız birer birer imha ediliyor. Türbanlı kadın vekillerden beklentim büyük. İnanç gösteri için gösterilebilir mi? Türbanlı vekilleri konuşmalarını taradım. Başkalarının özgürlüklerine dair bir cümleye rastlamadım. Bir cümlelerini çok üzülerek okudum. 'Başımı açıp bir daha kirlenmeyeceğim.' Bu durumda başı açık olanlar kirlenmiş midir? İnanç üstünden bunu ilan edebilmek kimin haddi olabilir.

Biz çatışmıyoruz var olmak için direniyoruz. Tarihe dönüp bakarsanız bizleri nelerin beklediğini göreceksiniz.
Bundan sonrasını arif olanlara bırakıyorum.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER